Anđeo od leda, predstava

 MARKO ERCEGOVIć
Zanimljiva tematika

Razgovarali smo s redateljem i glumcima ZKM-ove predstave "Anđeo od leda" koja bi mogla postati hit

Kad naizgled savršeni životi i obiteljski odnosi počnu pucati po šavovima? Kad se sunovrate u svoju suprotnost? Samo su neka od pitanja na koja ovo djelo pokušava dati smisleni odgovor.

Kad naizgled savršeni životi i obiteljski odnosi počnu pucati po šavovima? Kad se sunovrate u svoju suprotnost? Samo su neka od pitanja na koja ovo djelo pokušava dati smisleni odgovor.

Ovo je priča: slavna politička TV novinarka, poznata po svojoj etičkoj beskompromisnosti, naglo prekida karijeru na vrhuncu i posvećuje se dobrotvornom radu u popravnom domu za djevojke, ne sluteći da je otvorila Pandorinu kutiju vlastitih trauma, a time uzburkala i traumatski talog cijele svoje obitelji…Fantastičan ansambl ZKM-a, predstavio nam je ovu moguću hit predstavu kroz rečenice svojih likova koje brane na sceni, dok je sam redatelj pojasnio svoju motivaciju i odlučene postupke.

Árpád Schilling, redatelj predstave "Anđeo od leda" koja premijeru ima 26. travnja u Zagrebačkom kazalištu mladih opisao nam je ključan element svog kazališnog procesa: "Kada pišem tekst, to je tek prva razina posla. Druga je susret s glumcima. Koristim svoje znanje o glumcima, i likove pripremam posebno za njih. Točno znam tko će koga igrati."

image
TOMISLAV KRIŠTO/CROPIX
image
TOMISLAV KRIŠTO/CROPIX

Niz važnih pitanja o našim unutarnjim motivima ovaj tekst i predstava postavlja: što se događa kad se plemeniti poriv za dobročinstvom podsvjesno hrani neprerađenom traumom? Kakve su posljedice takvog pothvata? Kad naizgled savršeni životi i obiteljski odnosi počnu pucati po šavovima? Kad se sunovrate u svoju suprotnost? Može li se kaosom ovladati, čak i ako se za tu borbu više nema snage? Podnaslov Anđela od leda – Pročišćavajuća moć dobrih namjera – u svakom je smislu ključni tematski putokaz ove priče naseljene čehovljevski rafiniranim likovima i popločane neminovnošću susreta s vlastitim srcem tame.

image
TOMISLAV KRIŠTO/CROPIX
image
TOMISLAV KRIŠTO/CROPIX

"Ne možemo promijeniti svijet ako ne možemo promijeniti sebe. Zvuči kao klišej, međutim istina je. Glavni lik želi promijeniti svoj život kao i život djevojaka iz popravnog doma, međutim možda nije dovoljno iskrena u suočavanju s vlastitim problemima,traumama. Čini se da je propustila priliku da radi na njima, da se fokusira na sebe samu. Dosta govorimo o promjenama, međutim tek je nekolicina spremna na istu. I ja sam takav, zato i pišem...," iskren je Schilling.

image
TOMISLAV KRIŠTO/CROPIX

U predstavi igraju: Milivoj Beader, Dado Ćosić, Nataša Dangubić, Luka Knez, Filip Nola, Nadežda Perišić Radović, Adrian Pezdirc, Dora Polić Vitez, Rakan Rushaidat, Petra Svrtan, Doris Šarić Kukuljica, Nikolina Prkačin, Zoran Čubrilo i polaznici Učilišta ZKM-a. U video prilogu nažalost nemamo izjavu glumca Dade Ćosića jer je na dan snimanja bio spriječen sudjelovati.

Linker
06. svibanj 2024 08:10