press
ČITAJTE S NAMA

Gloria Book Club predstavlja knjigu mjeseca - priča o napuštanju, hrabrosti i nadi

Mlada naratorica živopisnog romana ‘Vraćena‘ talijanske književnice Donatelle Di Pietrantonio osjeća se dvostruko ostavljenom: ona je siroče s dvije žive majke.

Mlada naratorica živopisnog romana ‘Vraćena‘ talijanske književnice Donatelle Di Pietrantonio osjeća se dvostruko ostavljenom: ona je siroče s dvije žive majke.

Na početku romana ‘Vraćena‘ talijanske književnice Donatelle Di Pietrantonio glavna junakinja stoji na vratima s koferom u ruci i čeka da je puste u stan njezine biološke obitelji - obitelji za koju donedavno nije ni znala da postoji. Taj prvi prizor nije samo važan za cijeli roman nego je i simboličan za mnoge književnice koje su se kroz povijest borile da dobiju jednako priznanje kao i njihovi muški kolege.

image

Talijanska književnica Donatella Pietrantonio doživjela je uspjeh sa svojim trećim romanom ‘Vraćena‘

INDEPENDENT PHOTO AGENCY SRL/A INDEPENDENT PHOTO AGENCY SRL/A

Tema oko koje se plete radnja romana je napuštanje. Unatoč mračnoj temi, roman govori o hrabrosti i nadi. Glavna junakinja je trinaestogodišnja djevojčica koja saznaje da ljudi koji su je odgojili nisu njezini pravi roditelji te je šalju da živi s biološkom obitelji. Došavši u otrcani stan u drukčijem susjedstvu nego što je ono u kojem je odrasla, otkriva svijet siromaštva i zlostavljanja, ali ne potpuno lišen ljubavi i suosjećanja. Saznaje da ima braću i mlađu sestru, s kojom dijeli krevet. Ono što slijedi je priča koja prikazuje složenu obiteljsku dinamiku, pogotovo odnos između majki i kćeri u modernoj Italiji. Roman Donatelle Di Pietrantonio također nam daje djelić teškoća s kojima se susreću mnogi Talijani kako bi se spasili iz potpunog siromaštva.

image

Roman ‘Vraćena‘ objavljen je u izdanju Stilus knjige i u prijevodu Srećka Jurišića

press

Priča enkapsulira nevolje junakinje i njezina puta prema samootkrivenju. Njezin povratak nije vezan samo za biološke roditelje, već je to povratak stabilnosti u nestabilnom svijetu. Kada napokon otkrije istinu o tome zašto su je poslali iz jedinog doma i obitelji koje je poznavala, vidimo kako se povlači u sebe, samo da bi kasnije postala neovisnija i snažnija mlada žena s budućnosti. To uspijeva uz pomoć mlađe i neugledne sestre koja joj pokazuje put prema samilosti i razumijevanju.

Pet čitateljica dobit će svoj primjerak knjige, a o tome kako sudjelovati u našem kreativnom natječaju doznajte ovdje ili na našoj Facebook stranici.

Linker
09. svibanj 2024 09:16