NEVEN PETROVIĆ
ZVIJEZDE U ZAGREBU

Poslastica za ljubitelje plesa: Jedan od najvećih ovogodišnjih plesnih projekata u Zagrebu

Agenda švicarskih koreografa Simone Aughterlony i hrvatskog dramaturga Saše Božića bit će prvi i posljednji put izvedena kroz blok izvedbi od 18. do 21. listopada u Zagrebačkome plesnom centru.

Agenda švicarskih koreografa Simone Aughterlony i hrvatskog dramaturga Saše Božića bit će prvi i posljednji put izvedena kroz blok izvedbi od 18. do 21. listopada u Zagrebačkome plesnom centru.

Riječ je o impozantnoj predstavi koja okuplja hrvatske, belgijske, njemačke, engleske i švicarske plesne i glazbene umjetnike te u svojoj biti umjetnost elektronske glazbe i prostor clubbinga približava suvremenom plesu.

image
NEVEN PETROVIĆ

Agenda evocira pejsaž klupske glazbe kao prostor bezvremene utopije, njegujući specifičan tjelesni jezik koji proizlazi iz šarolike "rave" zajednice ujedinjene kroz klupski ritam. Clubbing u Agendi ne srami se tjelesnog pulsa koji pokreće i publiku i plesače, dok istovremeno razotkriva kompleksna pitanja identiteta, plesnog jezika i heterogenosti klupske zajednice.

image
NEVEN PETROVIĆ

Također, uz blok izvedbi u pripremi je i popratni klupski event u organizaciji zagrebačkog kolektiva VOLTA u petak, 20. listopada u prostorima kluba Attack.

Koncept i režiju potpisuju Simone Aughterlony i Saša Božić, u suradnji s izvođačima - Katarinom Barešić, Borisom Barukčićem, Ivanom Bojanić, Dorom Brkarić, Viktoriom Bubalo, Margaretom Firinger, Nicom Lloydom, Šimunom Stankovom, Melissom Valette te Thomasom Vantuycomom. Kostimografiju potpisuje Marita Ćopo, scenografiju Igor Ruf, oblikovanje svjetla Joseph Wegmann, a glazbu Nikola Krgović. Producentica je Ida Klemenčić, a fotograf Neven Petrović.

image
NEVEN PETROVIĆ

Predstava Agenda dotiče trenutak suvremenosti u kojem se impuls za remiksiranjem, preuređivanjem i preraspodjelom medija, kao i analogna želja za snimanjem i trganjem i montažom prizora, susreću s metodama koje njeguju lakoću i beskrajnu dostupnost. Predstava proizlazi iz opsežnog istraživanja pojma "stranca" i mnoštva artikulacija unutar pojmova i afekata neobičnosti, različitosti i drugosti, no ovaj puta kroz prizmu umjetnosti kolažiranja.

image
NEVEN PETROVIĆ

Simone pristupa žanru performansa kao praksi izgradnje svijeta kojim upravljaju kontradikcije između dominacije želje i djelovanja svih elemenata. Dobitnici su Nagrade za životno djelo Grada Zuricha za 2023. godinu.

image
NEVEN PETROVIĆ

Agenda je naslov i metodologija koja je prvi put razvijena sa studentima BA studija The Manufacture - University of Performing Arts of Western Switzerland, Lausanne 2021. godine. Predstava je uvrštena u rezidencijalni program Zagrebačkog plesnog centra, a bit će izvedena na otvaranju 40. Tjedna suvremenog plesa u Zagrebu. Reprizne izvedbe uslijedit će u listopadu 2023. u Zagrebačkom plesnom centru.

Linker
24. lipanj 2024 22:53