Promo
Glazbena utjeha

Za umjetnike diljem svijeta: Poznata hrvatska pijanistica prazni ciparski teatar napunila čarobnim zvucima

Izvedbom djela 'Utjeha' Franza Liszta Matea Leko poručuje da umjetnost ništa ne može zaustaviti i da su čak i prazne dvorane utjeha i umjetnicima i publici za sve praznine koje je donijela godina pandemije diljem svijeta.

Izvedbom djela 'Utjeha' Franza Liszta Matea Leko poručuje da umjetnost ništa ne može zaustaviti i da su čak i prazne dvorane utjeha i umjetnicima i publici za sve praznine koje je donijela godina pandemije diljem svijeta.

Tišina na pozornicama diljem svijeta ne znači i tišinu među umjetnicima. Hrvatska pijanistica Matea Leko nastupom u praznom teatru u ciparskom gradu Nikoziji svojoj publici i umjetnicima diljem svijeta prenosi glazbenu senzaciju i utjehu za sve praznine koje je godina pandemije ostavila u svim dijelovima svijeta.

Izvedbom djela „Utjeha“ jednog od najvećih autora i pijanista svih vremena, Franza Liszta, mlada hrvatska pijanistica poručuje da ipak možemo popuniti prazna mjesta i dopustiti sebi da upijemo ljepotu unatoč praznom gledalištu.

"U glazbenoj priči ovog tjedna predstavljam predivnu skladbu “ Utjeha" koju je prije 170 godina napisao Franz Liszt, mađarski kompozitor i virtuozni pijanist koji je svojevremeno bio superstar i rock zvijezda pijanizma. Njegov zanimljiv život, podijeljen između bezrezervnog uživanja u blagodatima ovog svijeta i duboke spiritualnosti u kasnijoj dobi, najbolje predstavljaju upravo njegove skladbe. Nadam se da će ova skladba i vama donijeti utjehu u teškoj godini, utjehu za sve prazne pozornice i ulice. Hvala vam što ste moja publika, hvala što popunjavate ova prazna mjesta!" riječi su zahvale koje je uputila Matea Leko nakon nastupa.

Na ovim daskama nekoliko stotina puta je izveden popularni sirtaki - Zorbin ples, mjesto je to na kojemu su grčke tragedije i komedije iznova oduševljavale publiku i gdje je trenutno 1000 mjesta u publici već mjesecima - prazno. Mateu Leko kazalište je ugostilo kako bi skinuli prašinu sa Steinway klavira i ponovo čuli njegov čaroban zvuk.

Svake subote nova glazbena priča

Promo

Dojmljivim nastupom u praznoj dvorani ciparskog „Nicosia Municipal Thetare“ Matea Leko nastavlja niz zapaženih izvedbi koje sa svojom publikom od nedavno dijeli putem YouTube kanala. Našu mladu pijanisticu, koja već nekoliko mjeseci živi i stvara na Cipru, pandemija je zatekla usred brojnih planova za daljnje nastupe.

No, kao i drugi umjetnici, zatečena prazninama i tišinama novonastale situacije, Matea Leko se svojoj publici obratila putem novih kanala komunikacije. Svake subote u 19h donosi novu glazbenu priču kojom svoje gledatelje vodi kroz odabrane skladbe klasične glazbe, a kao velika ljubiteljica filmske glazbe prenosi i emociju brojnih suvremenih glazbenih autora.

Čitajte i:

Predivni Brijuni bili su savršena kulisa za novi spot Stjepana Hausera

Mia Negovetić progovorila o nedavnom porazu: 'Bilo je kako je moralo biti, ne žalim'

Hvalevrijedan projekt Lisinskog: Glazba velikih zvijezda dostupna je samo jednim klikom

Estrada u borbi za opstanak, Nina Badrić otkriva: 'Čini mi se da smo zaboravljeni i osuđeni na propast'

Linker
23. svibanj 2024 02:14