Kreativna zona

Digitalni crteži mlade Varaždinke osvojili su svijet: Krase slikovnice, udžbenike pa i enciklopedije

Dobro došli u svijet ilustracija Kaje Kajfež čiji je brend ‘Iz Ptica’ na Instagramu privukao više od 55 tisuća pratitelja, ali i pažnju inozemnih i domaćih izdavača.

Za ilustratoricu Kaju Kajfež (28) - umjetničkog imena “Iz Ptica” - nema većeg užitka od odlaska u Arboretum Opeku, park s dvorcem iz 17. stoljeća dvadesetak kilometara udaljen od njezina doma u Varaždinu, gdje crpi inspiraciju za svoje digitalne crteže fantastičnih i povijesnih likova, biljaka i životinja.

image
Kaju je za naziv brenda nadahnuo kultni film Alfreda Hitchcocka ‘Ptice’ iz 1963.
KAJA KAJFEŽ

Čitajte i: Čuvari dobrih emocija Tamare Peras: Kreativka je u izradi bajkovitih bića pronašla svoj mentalni wellness

U četiri godine, koliko je prošlo otkako je nakon završetka studija Multimedije, oblikovanja i primjene na Sveučilištu Sjever otvorila obrt, njezine ilustracije postale su hit na Instagramu, a krase i brojne dječje romane, slikovnice, udžbenike, časopise, pa i enciklopedije.

U travnju će biti objavljena i dječja novela “Kći drvosječe” autorice Yone Zeldis McDonough, na kojoj je radila početkom 2020., a uz nju i zaplakala.

image
Kaja Kajfež 'Iz Ptica'.
KAJA KAJFEŽ

- Priča je to o djevojčici Baty koja s obitelji bježi iz Rusije u jeku pogroma, prelazeći ocean kako bi stigli na Ellis Island u New Yorku - kaže Kaja kojoj je u proboju na inozemno tržište pomogla agencija Advocate Art, a koja umrežuje ilustratore s izdavačkim kućama.

Pandemija joj nije poremetila tempo

Kontaktirali su je, naime, 2017. kad je šest mjeseci živjela u Budimpešti s ciljem izgradnje portfolija. A nakon što je u tome uspjela, vratila se u rodni Varaždin i posvetila se i njoj i vrlo intimno važnim projektima. Poput sudjelovanja u osmišljavanju dizajna ambalaže za veganske Stelline kobasice, nastalog u suradnji s udrugom Prijatelji životinja, tvrtkom Annapurna i aktivisticom Anitom Fran Petrović.

Čitajte i: Bankarica u svijetu grafike! Zagrepčanka radi ilustracije koje su postale hit u svijetu

image
Kaja Kajfež 'Iz Ptica'.
KAJA KAJFEŽ

Kaja je, naime, i sama veganka proteklih šest godina, a vlasnica je i udomljenog mješanca Odija. Protekla godina, koju su obilježili koronakriza i lockdown, Kaji nije poremetila radni tempo: ured joj je ionako oduvijek bio doma, na balkonu ili u prirodi.

- Sa svojim tabletom mogu raditi posvuda - ističe Kaja, koja za ilustriranje koristi program Procreate, a crta direktno po ekranu za to posebno namijenjenim olovkama. Olovka se lako pretvara u alate za crtanje i obrađivanje, a koristi i teksture koje podsjećaju na tradicionalne medije - kistove s efektom vodenih i akrilnih boja, efekt prašine i ogrebotine...

Kajine ilustracije su posvuda

Za izradu jednog crteža ponekad je potreban jedan sat, a ponekad njih deset, ovisno o formatu crteža. Prodaje ih pak i na platformi Etsy, gdje je cijena bookmarka oko tri i pol eura, a postera veličine 50 x 70 centimetara 35 eura.

image
Kaja Kajfež 'Iz Ptica'.
KAJA KAJFEŽ

Na stranicama poput Society 6, InPrint i Displate Kajine se ilustracije mogu pronaći i na maskama za mobitel, jastučnicama, ležaljkama, šalicama, papirima za zamatanje pa i namještaju. A sve su to samo stepenice do ostvarenja sna - objave epa koji će sama napisati i ilustrirati. Kaju je za naziv brenda nadahnuo kultni film Alfreda Hitchcocka ‘Ptice’ iz 1963.

Linker
18. travanj 2024 06:20