Vedran Peteh/CROPIX
Moja oaza

Dom Vesne Škare-Ožbolt krije impresivne detalje: 'Oni su moja najdraža uspomena na ratno vrijeme'

Zagrebačka pravnica koja je najavila kandidaturu za gradonačelnicu metropole za magazin Gloria otkriva kako se najbolje opušta u svom impozantnom dnevnom boravku gdje piše knjigu, svira klavir i čuva arhivska vina u sanduku za municiju.

Klavir iz djetinjstva

Jedina stvar koju nosim sa sobom gdje god se selila je moj pianino star više od 40 godina. U rodnom Osijeku završila sam osnovnu glazbenu školu i jako volim klasičnu glazbu, koja me opušta i smiruje. Najradije sviram djela njemačkog kompozitora Felixa Mendelssohna.

zagreb 07.09.2020
Vesna Skare Ozbolt - moja oaza
foto vedran peteh
Vedran Peteh/CROPIX
Gdje god se selila, Vesna uvijek sa sobom nosi stari pianino.

Jako volim i Frederica Chopina, ali moram priznati da mi je njegov opus pretežak za izvođenje. I inače smo glazbena obitelj: ja sviram klavir, a Zlatko i naš sin Tin (21), student prava, gitaru.

Opuštanje u boji

Kad se navečer želim opustiti, upalim lampu Titania talijanskog brenda Luceplan. Izgleda pomalo futuristički, a prostor obasjava nježnim svjetlom u raznim bojama - od zelene do ružičaste.

Vedran Peteh/CROPIX
Vesnin dom spoj je klasičnog i modernog.

Pritom sjednem u stolac od jasena koji nam je izradio stolar, a inspiriran je radom nizozemskog dizajnera i arhitekta Gerrita Rietvelda.

Bibiloteka s 800 knjiga

Biblioteku u dnevnoj sobi u kojoj je više od 800 knjiga projektirao je moj suprug. U njoj su uglavnom moje knjige - jer je Zlatko svoje, od kojih je većina o arhitekturi, prenio u radni prostor. U dnevnoj sobi najviše je povijesnih knjiga, a zatim onih s područja filozofije i prava.

Vedran Peteh/CROPIX
Impresivna zbirka više od 800 knjiga najdraži stoji na policama koje je projektirao Vesnin suprug.

Biblioteku koristim svakodnevno jer posljednje dvije godine pišem knjigu o razdoblju stvaranja hrvatske države te mirovnim misijama i pregovorima koji su vođeni u to vrijeme, a bila sam njihov aktivni sudionik. Knjiga će biti objavljena 15. siječnja iduće godine, na Dan međunarodnog priznanja Hrvatske.

Kombinacija modernog i klasike

Moja omiljena prostorija u velikom obiteljskom stanu, od 200 četvornih metara, u širem centru Zagreba, je dnevni boravak. Ima nešto više od 60 kvadrata, a duž cijele južne strane su prozori pa je prozračan i pun svjetla. Kako je moj suprug Zlatko arhitekt - a njegovim stopama je krenula i naša kći Valentina (28) - on je bio zadužen za uređenje. Stan je kombinacija modernog stila i klasike, no, nažalost, dosta je stradao u potresu. Popucali su nam zidovi, a kako je popravak nužan, iskoristit ćemo priliku i potpuno adaptirati cijeli stan.

Vina u sanduku za municiju

Jedna od mojih najdražih uspomena na ratno i poslijeratno vrijeme u Hrvatskoj su dva vojnička sanduka za municiju preuređena u kutije za arhivska vina.

Vedran Peteh/CROPIX
Sanduci za municiju iz Domovinskog rata poslužili su za čuvanje arhivskih vina.

Dobila sam ih na dar 1998., nakon mirne reintegracije Podunavlja, no nikada nisam popila nijednu bocu. Toliko su mi dragocjena da ih planiram ostaviti djeci u nasljeđe.

Čitajte i:

Neutralnoj paleti je odzvonilo: IKEA priprema posve drugačije komade za uređenje doma

Multifunkcionalni i neodoljivi taburei hrvatskog dizajna inspirirani su japanskim sushijem

Razgledali smo pametna rješenja dizajnera za probleme koje je nametnula Nova normalnost

Zeleni raj poznate dizajnerice: Osim što uživa u dizajnu i pjevanju otkriva svoju skrivenu strast

Linker
14. travanj 2024 20:32