MARIYA CHMUT Radni kutak tinejdžerske sobe
ZA SRETNU I PRODUKTIVNU DJECU

Ideje za uređenje dječjeg carstva: U malo kvadrata sve što klincima treba

Nove školske obaveze katkad zahtijevaju promjene u organizaciji dječjeg carstva - nadahnite se idejama dizajnera i oblikujte prostor u kojem će klinci biti sretni i produktivni.

Ovo razdoblje mnogima označava prijelaz u novu “sezonu”: godišnji odmori su uglavnom završili, kreće se u iduću poslovnu etapu, počinje nastava, a sve to povezano je s promjenama. Nova školska godina i djeci i roditeljima mijenja dnevni raspored, obaveze i navike, a katkad zahtijeva i drugačiju organizaciju prostora za učenje i rad. Uređenje dječjih i tinejdžerskih soba zna biti zahtjevno jer se u malo kvadrata “smještaju” gotovo nespojive aktivnosti i sadržaji - to mora biti prostor za spavanje i odmor, igru i privatnost, a istodobno poticajno okružje za stjecanje radnih navika.

MARIYA CHMUT Radni kutak tinejdžerske sobe

OEUF Radni stol Brooklyn www.oeufnyc.com

Najbolje je rješenje podijeliti ga u funkcionalne zone za određene namjene. Radna zona trebala bi biti izolirana od svega što odvlači pozornost, u zasebnoj niši ili kutu sobe, a može se i fizički odvojiti - policama, ormarićima, zavjesama, različitim pregradama. Osobito je važno da bude što bliže prozoru jer je prirodno svjetlo najugodnije za čitanje i pisanje te pomaže u zadržavanju fokusa. Osnovni element u tom kutku je dobar radni stol, koji će biti “centar života” školarca ili studenta dugi niz godina te stoga mora biti jednostavno i funkcionalno oblikovan, baš kao i zid na koji je oslonjen. Radni stolac pak može biti zabavan dekorativni detalj, ali ne na štetu svoje primarne funkcije - ispravnog sjedenja.

RAFA KIDS Radni stol K www.rafa-kids.com

DANIELE LAGO Lago Linea stol i polica www.lago.it

ANGLEPOISE 90 Mini Mini stolna svjetiljka www.anglepoise.com

Ne treba zaboraviti niti na elemente za pohranjivanje radnog pribora; itekako su važni zbog toga što odlaganje stvari na određeno mjesto pridonosi zadržavanju koncentracije kao i “treniranju” discipline. Poželjno bi bilo kreirati i odvojenu nišu s knjigama radi stjecanja navike čitanja. No prilagođavanje dječje sobe novim nastavnim sadržajima i djeci i roditeljima može postati zabavan zajednički projekt. Čišćenje ormara i polica, drukčiji raspored namještaja, kupnja novog dekora, rasvjetnih tijela te elemenata za organizaciju pomoći će i djeci da shvate važnost prostornog uređenja i vesele se svojim novim zadacima.

Radni stol Tamholt 1199 kn JYSK

Moll Champion Compact radni stol 6314 kn MALE STVARI

King & Webbon rasklopni stolci Lab www.kingandwebbon.com

King & Webbon rasklopni stolci Lab www.kingandwebbon.com

Fortrade stol Grayson 120x60x76 cm 1008 kn MEBLO

Flisat podesivi radni stol 699 kn IKEA

Stalak za olovke 64 kn WWW.VIVRE.HR

Držač za olovke 135 kn PLANETOPIJA

Stolna radna lampa 89,99 kn PEVEC

Svjetiljka Study, dizajn Studio MSDS WWW.WOUD.DK

Peacock drveni držač olovaka WWW.EO.DK

Radio Tykho 495 kn STACCATO

Surađivala Slavica Šagolj

Linker
11. travanj 2024 09:16