S pogledom na prirodu

Impresivna vikendica! Albino Uršić otkrio u kakvom je zagorskom raju smislio seriju ‘Dnevnik velikog Perice‘

Iako u posljednje vrijeme nema puno vremena za dokolicu, marketinški stručnjak najbolje se opušta u svojoj vikendici u Zagorju koju je sam osmislio te se nada da će se jednog dana trajno s obitelji preseliti u svoj mali raj.

Poslovna svakodnevica Al­­bi­na Uršića (53), kreativnog di­­re­ktora marketinške agencije Real grupa, iznimno je stresna i zahtjevna, što se dodatno pojačalo posljednjih godina otkako se angažirao kao autor, koscenarist te izvršni producent TV serijala “Dnevnik velikog Perice”, koji se u produkciji Cro­­atia filma prikazuje na HRT-u. Taj golemi posao oko pripreme i snimanja serijala Uršić je odradio u slobodno vrijeme pa je posljednjih mjeseci jedva stigao uživati u svojoj kući za odmor u okolici Novog Marofa.

Sa suprugom Anom i njihovom dvogodišnjom kćerkicom Hanom ondje se voli družiti s prijateljima, a zagorski bregi omiljeno su im utočište od stresa i gradske gužve. Njihova dvokatnica smještena je na vrhu brda, na otprilike 400 metara nadmorske visine, s kojeg se vidi cijela okolica i kompletna sjeverna strana Medvednice. Premda je minijaturna - njezina stambena površina u tlocrtu iznosi samo 35 četvornih metara - na prvi pogled privlači pozornost prolaznika.

image
Albino Uršić, koscenarist i producent serije 'Dnevnik velikog Perice'.
VEDRAN PETEH/CROPIX

- Ideja je bila moja, kuću sam nacrtao, a prijateljica arhitektica je prema skici napravila projekt, predloživši mi usput neka odlična rješenja u smislu organizacije, upotrebe materijala i funkcionalnosti cijelog prostora - govori Albino Uršić, koji se u Breznički Hum zaljubio na prvi pogled obilazeći - djedovinu. Njegov pokojni djed s majčine strane, naime, ondje je prije pola stoljeća kupio teren za vikendicu, a nasljednici se, kako to obično biva, međusobno nisu mogli dogovoriti što će s njom, pa im je Albino predložio - otkup njihovih dijelova. No, od toga na kraju nije bilo ništa, jer je shvatio da za isti novac može dobiti mnogo atraktivniju lokaciju, pa sada umjesto u staroj kući u podnožju brda uživa svoj na svome u novome na njegovu vrhu.

image
Cijela kuća je obložena drvetom, što joj daje poseban šarm, a staklene fronte na južnoj strani omogućavaju najljepši pogled na okolne brežuljke i gorice.
VEDRAN PETEH/CROPIX

S terenom je dobio i voćnjak sa stablima jabuke, šljive, trešnje i višnje, a uz kuću je uredio i minijaturni povrtnjak, u kojem ljeti bere rajčice i drugo povrće. U prizemlju kuće nalaze se kuhinja i blagovaonica iz kojih se izlazi na terasu, što im je zapravo dnevni boravak na otvorenom, a vanjski prostor raspolaže i vlastitom kuhinjom - roštiljem i pekom, za koje je Albino pravi majstor. Na prvom katu je dnevni boravak, a na drugom - spavaća soba, iz koje je pogled na okolicu zahvaljujući staklenoj fronti - najljepši. - Žao mi je što zbog epidemiološke situacije ne mogu ovdje napraviti party za filmsku ekipu u povodu televizijske premijere, ali bit će vremena i za to kad pobijedimo koronu - nastavlja Uršić dok nam pušta soundtrack iz serijala, koji potpisuje njegov prijatelj Gordan Muratović, poznatiji po umjetničkom pseudonimu Coco Mosquito.

Čitajte i: Serija ‘Dnevnik velikog Perice‘ kao nastavak kultnog filma ‘Tko pjeva zlo ne misli‘ od danas na HRT-u

Čitajte i: Coco Mosquito izbacio solo album: ‘Uvijek je nešto bilo važnije, a onda sam u jednom trenutku rekao - dosta‘

Znatan dio Uršićeva rada u protekla tri desetljeća vezan je uz glazbenu scenu: kao dio dizajnerskog dvojca Božesačuvaj s kolegom Borisom Kukom zaslužan je za naslovnice dvjestotinjak albuma te koncertnih plakata. Božesačuvaj je zaslužan i za vizualni identitet kultnog zagrebačkog kluba Jabuka te legendarnog rock festivala Fiju briju pa Albino među rokerima i danas ima mnogo prijatelja. - Nenadmašni majstor peke i roštilja do svoje prerane smrti bio je naš prijatelj Tigran Kalebota, bubnjar Psihomodo popa, sva jela pripremao je s velikom pažnjom i svako je bilo za polizati prste. Tako da s pravom mogu reći da sam učio od najboljeg - otkriva Albino Uršić i dodaje kako je za jednog druženja prije četiri godine u Brezničkom Humu s prijateljem Marijem Petrekovićem ondje rođena ideja za serijal “Dnevnik velikog Perice”.

image
Skladna kombinacija drveta i stakla oplemenila je i interijer kuće: do spavaće sobe na drugom katu vode zavojite stepenice iz dnevnog boravka.
FOTOGRAFIJE: VEDRAN PETEH/CROPIX

Njih dvojica su se toga dana ludo zafrkavali i maštali te se u jednom trenutku zapitali kako bi izgledao, čime bi se bavio i s kim bi živio odrasli mali Perica, dječak iz kultnog filma “Tko pjeva, zlo ne misli” Kreše Golika. Iako je to bila samo jedna od mnogih tema o kojima su te večeri razgovarali, Albinu Uršiću nije izlazila iz glave, pa se na kraju bacio na posao. Angažirao je redatelja Vinka Brešana, scenariste Emira Imamovića Pirkea i Renata Baretića te započeo razgovore s glumcima i producentima...

Projekt kao najbolja škola za kći

- Moj posao je smišljanje ideja za poslovne klijente, a ekipu s posla zapravo čudi moja želja i motivacija da se na pragu pedesete posvetim - umjetnosti - smije se Uršić, koji je svjestan da će se svaki detalj njegova serijala promatrati pod povećalom. Mnogima je, naime, “Tko pjeva, zlo ne misli” najdraži hrvatski film svih vremena, a velikoj većini je ta romantična komedija o ljubavnim pustolovinama gospona Fulira i jedna od najzabavnijih filmskih priča uopće. - Serija je produkcijski na visokom nivou i sad kad je sve gotovo mogu reći da smo odradili fenomenalan posao. Veliki izazov bio nam je snimiti šest pedesetominutnih epizoda serijala s budžetom koji je bio nešto manji od naših najvećih reklamnih kampanja u inozemstvu - ali smo uspjeli.

image
Pravi dnevni boravak je na vanjskoj terasi, a samo u slučaju kiše, jakog vjetra i hladnoće objeduje se u kući.
VEDRAN PETEH/CROPIX

Čitajte i: Pala je zadnja klapa serije 'Dnevnik velikog Perice': Uskoro ćemo saznati sudbinu obitelji Šafranek

Namjera nam nije bila mijenjati svijet, nego zabaviti publiku pričom o Zagrebu u vrijeme velike poplave 60-ih - nastavlja Uršić, čiji se život u protekle četiri godine iz korijena promijenio. Nakon razvoda od prve supruge, s kojom ima odraslu djecu Mihaelu, 25-godišnju studenticu produkcije, te 23-godišnjeg Andreja, studenta poslovnog menadžmenta na RIT-u, danas živi svoju drugu mladost uz drugu suprugu i dvogodišnju kćerkicu. Kao otac ponosan je što je njegova starija kći Mihaela sjajno odradila posao asistentice produkcije u serijalu, jer je njezin posao koordinatorice zapravo jedan od najnezahvalnijih: nevidljiv je kad je besprijekorno odrađen, a svaka greška je itekako vidljiva i skupo se plaća.

image
Ponosni otac: Albinova kći Mihaela Uršić bila je asistentica produkcije u serijalu ‘Dnevnik velikog Perice’.
VEDRAN PETEH/CROPIX

- Taj projekt joj je najbolja škola, jer se ponašanje u filmskoj ekipi ne uči u školi niti na faksu - kaže Uršić, koji je svoj put u marketingu započeo dizajnom tetrapaka za Vindijine sokove, a danas je ključni kreativac jedne od naših najvećih agencija - s brojnim klijentima u inozemstvu. - Jedne kalendarske godine sam 120 puta letio avionom, a taj zastrašujući podatak najbolje govori o mom ritmu života - ističe Uršić, koji je svoju kuću u Brezničkom Humu svojedobno iskoristio za snimanje reklame za veliki trgovački lanac. Tom prilikom je spojio ugodno s korisnim, a njegov je san da se jednog dana sa suprugom i kćerkicom preseli u Breznički Hum.

Otamo bi mu u njegovom sportskom automobilu do središta grada trebalo četrdesetak minuta vožnje, i to bez gubljenja živaca u prometnim čepovima i gužvama, no čini mu se da će preseljenje u Breznički Hum ipak ostati sanak pusti sve do odlaska u mirovinu. - Što sam stariji, sve više uživam u prirodi i miru kojim me boravak u njoj ispunjava. Najviše volim sa svoje terase na povjetarcu blejati uokolo te se na kraju dana zavući u vinski podrum svog frenda Mireka u podnožju brijega. To zadovoljstvo ne može se kupiti novcem - zaključuje Uršić.

Linker
18. travanj 2024 07:54