SVIJET DIZAJNA

Jednostavno, efektno i udobno: Kako su niski trosjedi i fotelje postali hit sezone

Dizajneri nikad nisu bili stilski prizemljeniji: u trendu je niski namještaj kao stvoren za ljetno lješkarenje!

Doba je godine kad se volimo i, barem nakratko, možemo prepustiti odmaranju i lješkarenju, a aktualni trendovi iz svijeta dizajna namještaja podilaze toj ljetnoj hedonističkoj filozofiji.

Ove sezone u trendu su niski, udobni i meki komadi sjedećeg namještaja, kako za unutrašnji tako i vanjski prostor, koji su se mogli vidjeti i na nedavno održanom sajmu u Milanu.

Niske trosjede i fotelje krase zaobljene linije koje stvaraju dojam udobnog utočišta u kojem želimo što dulje ostati. Naravno, uz njih pristaju i niski stolići koji će sve držati vlasniku nadohvat ruke, a kako ostatak prostora u interijeru ne bi ostao praznjikav, ovakva se rješenja nadopunjuju višim samostojećim ili visećim policama te zidnim dekoracijama.

image

Dvosjed i sofa iz Arflexove kolekcije Marenco

ET CETERA

Posebno su efektna "stepenasta" rješenja poput sobnih pregrada ili polica s elementima različite visine koje stvaraju postupni prijelaz od dolje prema gore. Prirodni materijali i njome nadahnute nijanse, bilo zemljane, zelene ili jarke, zaokružuju koncept niskog sjedenja, a ako je riječ o unutrašnjem prostoru umjetne ili prave lončanice, gotovo su obavezan dodatak koji naglašava potrebu za povratkom prirodi te prožimanja interijera i eksterijera.

Čitajte i: Novi trend u interijerima: Zidovi i keramičke pločice kao slikarsko platno

Upravo potonjem teži drugi dominantni trend u dizajnu interijera - onaj koji briše granice između namještaja namijenjenog za unutrašnji i vanjski prostor. On se prilično odmaknuo od nekadašnjeg koncepta koji je činio jasnu razliku između vrtnog i namještaja za dom, tako da su materijali poput ratana i bambusa nekad vezani samo uz eksterijer postali prisutniji i u četiri zida. S druge strane, neke od sjedećih vrtnih garnitura brendova kao što su Kettal i Paola Lenti sasvim bi dobro mogle funkcionirati i u interijeru, jer se osim materijalima prilagođenim utjecaju vanjskih vremenskih čimbenika dizajnom ne razlikuju od onih za dnevni boravak. Zapravo, riječ je o namještaju koji ljeti možete iznijeti na otvoreno, a zimi ga uklopiti u svoj dom.

Iz aktualnih kolekcija izdvajamo:

image

Vanjska sofa Oasi Paole Lenti, cijena na upit

ET CETERA
image

Niska fotelja, 2.999 kn

LESNINA
image

Sjedeća garnitura Chillano, 19.487 kn

LESNINA
image

Stolić Level, 1.765 kn

Dizajnholik
image

Baterijska lampa Vannrikse, 185 kn

JYSK
image

Sobna pregrada Vandsted, 999 kn

JYSAK
image

Trosjed, 5.819 kn

IKEA
image

Outdoor fotelja Umomoku, 9.247 kn

PROSTORIA
image

Stolić Float, cijena na upit

DIZAJNHOLIK
image

Naslonjač Softbay, cijena na upit

THEMELIA
image

Tabure/stolić za odlaganje, 20 eura

H&M

Linker
16. travanj 2024 14:44