Ljetni trend

Kako odabrati namještaj od ratana i pruća? Izgledaju slično, ali razlika je u čvrstoći i izdržljivosti

Ratan je vrsta penjačice iz roda palmi koja raste iznimno brzo i može doseći visinu od 30 metara, dok se pruće izrađuje od bambusa, vrbe i trske, koji su puno podložniji oštećenjima.

Namještaj te detalji za dom od ratana i pruća već godinama su tradicionalni ljetni hit, pogotovo u vrtovima, na terasama i balkonima. Posljednjih sezona iznimno su popularni u interijerima, pogotovo onim uređenim u boho stilu, dok modernim domovima punim svijetlog drva daju dodatnu prozračnost, toplinu i osobnost. Čak i ako vam se krupniji komadi namještaja od ratana i pruća nikako ne uklapaju u prostor, naći će se mjesta za detalje poput pletene košare, podmetača za čaše, ukrasa za zid, visilice, jastuka za sjedenje... Također, prednost je i multifunkcionalnost mnogih detalja izrađenih od ovih materijala. Primjerice, škrinja od pruća može poslužiti kao pomoćni stolić, košara se u trenu pretvori u lonac za biljku, a različiti kuhinjski podmetači u trenutačno vrlo popularne kružne zidne dekoracije. U pravilu, ovi detalji nisu skupi pa si svatko može priuštiti dašak morskog ugođaja egzotičnih krajeva.

image
Stolci od ratana
Bloomingville Hortense
image
Stolac od pruća
Bloomingville

Kad je u pitanju namještaj, mnogi ne znaju da postoji velika razlika između onog od ratana i pruća.

Ratan je vrsta penjačice koja spada u rod palmi, a čak 70 posto svjetske proizvodnje dolazi iz džungli Indonezije i s otoka Bornea. Raste jako brzo - u visinu do čak 30 metara, a jezgra grana koje se sijeku u štapove poput bambusovih je iznimno čvrsta. Upravo u tome je ključna razlika, jer pruće bambusa, vrbe i trske, od kojeg se također radi namještaj raznim tehnikama pletenja, nije ni izbliza tako izdržljivo.

Čitajte i: Tri nove kolekcije domaćih keramičarki koje ćete odmah poželjeti u svom domu

Čitajte i: Vodič kroz duboko plavetnilo: Uronite u sve nijanse boje mora i neba u vašem domu

Čitajte i: Zavirite u Analogni zvuk - novu urbanu oazu za glazbene sladokusce u zagrebačkoj Dubravi

image
Podmetači od ratana
Rebecca Udall

Iako se od ratana i pruća često izrađuje vrtni namještaj, valja uzeti u obzira da su podložni atmosferilijama.

Ako ne želite na izblijedi na jakom ljetnom suncu, nemojte ga držati vani po cijele dane. Za njegu postoje specijalna ulja, a redovno čišćenje se svodi na povremeno četkanje kako bi se uklonila prašina i spriječilo razne bube da se ugnijezde među prućem. Ljeti je ovaj namještaj dobro jednom mjesečno prebrisati krpom namočenom u vruću vodu s malo amonijaka kako bi se uklonila zaostale nečistoće.

image
Lesnina
image
Kolekcija britanskog brenda Garden Trading
Garden Trading

Naravno, postoje i sintetička vlakna koja 'glume' ratan i pruće. Ona se lako održavaju, puno su postojanija, a često i jeftinija, no trenutačno - jer su in prirodni materijali - nisu u trendu.

Linker
18. travanj 2024 19:45