Mickey Mouse

Miš koji kolo vodi: Na novoj izložbi Damiena Hirsta našao se najpoznatiji miš na svijetu

Najpoznatiji miš na svijetu je u gotovo stogodišnjoj karijeri ‘pozirao’ velikim umjetničkim imenima, a na novoj izložbi Damiena Hirsta našao se uz likove iz egipatske mitologije.

Svjetska slava jednog miša, Disneyeva Mickeyja Mousea, ravna je onoj glumice s kojom dijeli inicijale - Marilyn Monroe, a godinama sve više raste. U svoja 93 ljeta zaokupljao je maštu brojnih umjetnika, pa i Britanca Damiena Hirsta, koji ga je na najnovijoj izložbi “Forgiving and Forgetting”, što je do kraja listopada otvorena u rimskoj galeriji Gagosian, smjestio uz kipove likova egipatske mitologije.

image
Svestrani britanski autor Damien Hirst od bijelog portugalskog mramora izradio je Mickeyja Mousea, a Minnie od ružičastog iz talijanske pokrajine Carrare.
LUCIO GHILARDI/PRUDENCE CUMING ASSOCIATES

Njegov bijeli miš izrađen je od čuvenog portugalskog mramora, dok mu je družicu Minnie ovjekovječio u vrhunskom ružičastom mramoru iz talijanske pokrajine Carrare. U jednom intervjuu Hirst je izjavio kako je Mickeyjem opčinjen još od djetinjstva te da mu se “vratio” godinama poslije, kad je Disneyjeve animirane filmove gledao sa svojom djecom.

image
Antropomorfiziranog miša Hirst je naslikao nekoliko puta.
LUCIO GHILARDI/PRUDENCE CUMING ASSOCIATES

Antropomorfiziranog miša Hirst je naslikao nekoliko puta, a platno na kojem ga je dočarao s 12 krugova prodano je 2014. godine za milijun i pol dolara. No to nije najviše što je Mickey Mouse “zaradio” na aukcijama. Naime, razigrani mišić - koji je postao i simbolom pop umjetnosti - na Warholovu platnu iz 1981. prodan za 3,4 milijuna dolara.

image
Svjetska slava jednog miša, Disneyeva Mickeyja Mousea, ravna je onoj glumice s kojom dijeli inicijale - Marilyn Monroe.
LUCIO GHILARDI/PRUDENCE CUMING ASSOCIATES

Čitajte i: Kako odabrati namještaj od ratana i pruća? Izgledaju slično, ali razlika je u čvrstoći i izdržljivosti

Tom je prigodom autor ustvrdio da mu je Mickey najdraži glumac, a Minnie najdraža glumica. Stoga ne čudi da je omiljenog miša uvrstio u seriju svojih printeva “Myths”, uz Supermena, Djeda Mraza i Drakulu. Među mnogima koje je simpatični glodavac fascinirao su i Roy Lichtenstein, Claes Oldenburg te Salvador Dalí, koji je s Waltom Disneyjem 1954. snimio kratkometražni animirani film “Destino” izradivši u osam mjeseci 22 slike i 135 skica.

image
‘Sjedeći’ miševi Marcela Wandersa u zlatnoj, srebrnoj, sjajnocrvenoj i mat bijeloj boji.
LUCIO GHILARDI/PRUDENCE CUMING ASSOCIATES

U novije doba Mickey privlači kreativce diljem svijeta.
Iz venecijanske tvrtke Bosa dolazi limitirana kolekcija mišjeg para od porculana svestrane milanske produkt dizajnerice Elene Salmistraro. Disneyeve junake, visoke 50 cm, nazvala je “Urban Minerva i Mickey Forever Young”. Podsjetila nas je time da je Minerva pravo ime ljupke Minnie, koja je na filmu debitirala 1928. te je “ponosna” vlasnica zvijezde na holivudskoj stazi slavnih.

image
‘Forever Young’ - keramičke skulpture talijanske dizajnerice Elene Salmistraro ručno su bojane te ukrašene zlatnim detaljima.
LUCIO GHILARDI/PRUDENCE CUMING ASSOCIATES

Razigrane ručno rađene skulpture kultnog miša osmislio je pak nizozemski dizajner Marcel Wanders za francusku radionicu Leblon Delienne u zlatnoj, srebrnoj, sjajnocrvenoj i mat bijeloj boji, dok su brazilski autori, braća Fernando i Humberto Campana, od plišanih Disneyevih likova izradili limitiranu ediciju stolaca, čija je cijena oko 30 tisuća funta te stol za ping-pong s motivom Mickeya. I umjetnici Dalekog istoka podlegli su njegovu šarmu, poput proslavljenog Japanca Takashija Murakamija, koji je svoju verziju omiljenog animiranog lika nazvao Mr. DOB.

Linker
15. travanj 2024 16:30