Moja oaza

Poznati dizajner nakita otvorio nam je vrata svog raskošnog doma i otkrio zašto ne voli bijele zidove

Zagrebačkom dizajneru nakita, Nenadu Sovilju, najdraži dio stana je dnevni boravak gdje se nalazi i njegov showroom, ali je i mjesto za uživanje u ceremoniji ispijanja čaja s prijateljima.

Kutak inspiriran finskom estetikom

Obožavam estetiku finskog dizajnera i ilustratora Klausa Haapaniemija. Imam njegove jastučiće, prekrivač za krevet i ovu prekrasnu grafiku sove. Savršeno pristaje uz komodu, koja je dio obiteljskog nasljeđa. Na njoj se nalazi kandelir s početka prošlog stoljeća, koji sam kupio zahrđali i potpuno ga restaurirao. Kutak sam zaokružio Vitrinom foteljom i stolnim satom George Nelson, koji mi je darovao prijatelj.

image

Finski kutak

VEDRAN PETEH/CROPIX

Ljepota se nalazi u detaljima

Volim kad je svaki kutak pun detalja. Zato sam na komodu naslijeđenu od roditelja stavio svoj insektarij - drvenu kutiju s insektima koju sam sam izradio, Vitrine drvene lutkice i vazu s potpisom Alvara Aalta. Iznad su dvije originalne grafike francuskog slikara mađarskog podrijetla Victora Vasarelyja, čiji rad iznimno cijenim.

image

Ljepota je u detaljima

VEDRAN PETEH/CROPIX

Pudlica Troya na tronu

Smeđa sofa, dio obiteljskog nasljeđa, omiljeno mi je mjesto za ispijanje čaja, ali i odmor za moju kraljevsku pudlicu Troyu. Iza sofe je ručno rađeni stolić na kojem je figura morčića, dar prijateljice, i tegle s palmama. Imam ‘zelene ruke’ pa je stan pun biljaka. Mnogo znam o njihovu uzgoju jer sam diplomirao agronomiju i najbolje se osjećam okružen zelenilom.

image

Troya na tronu

VEDRAN PETEH/CROPIX CROPIX

Novi život molekule

Plava stolna lampa s postoljem od mramora i mesinga ručni je rad iz pedesetih godina prošlog stoljeća. Moj dodatak je mesingana kugla - koja je zapravo bila postament na izložbi za nakit iz moje kolekcije Molekula. Iznad lampe je ukras u obliku češera, koji jako volim jer je spiritualni simbol u svim religijama. Ovaj je od keramike, no u vikendici u Samoboru imam kolekciju pravih, koje sam prikupio u okolnim šumama.

image

Novi život molekule

VEDRAN PETEH/CROPIX

Čitajte i: Jeste li primijetili da su interijeri serije ‘I tek tako...‘ dovedeni do razine umjetnosti

Lebdeći suncobran na stropu

Ne volim bijele zidove i plafon pa sam na stropu odlučio napraviti dekoraciju koja se sastoji od osam dijelova. Četiri predstavljaju prirodne elemente, a četiri su reljefi štapova grčkih bogova - Posejdona, Dioniza, Hermesa i Here. Napravljeni su istom tehnikom kojom izrađujem nakit: od metala, smole, poludragog i dragog kamenja. Rad sam nazvao Parasol - što na francuskom znači suncobran, jer u kombinaciji s lusterom, koji izgleda poput drške, podsjeća na suncobran koji lebdi.

image

Lebdeći suncobran na stropu

VEDRAN PETEH/CROPIX
Linker
17. travanj 2024 20:10