Limunčići su pravi klasik među božičnim kolačima na jugu pa imamo recept za slučaj da ih poželite imati na ovogodišnjem blagdanskom stolu.
Krajnji je rok da počnemo razmišljati o božićnim receptima i smišljati koje će sve slastice krasiti naš ovogodišnji blagdanski stol. Neki će se možda odlučiti za neke moderne recepte, neki će si skratiti muke i kupiti gotove kolače, dok će se neki potruditi i ispeći one najbolje i najfinije tradicionalne kolače, među kojima posebno mjesto zauzimaju limunčići – sitni kolači koji se pripremaju u našim južnijim krajevima i to s mjerom, strpljenjem i lijepim razlogom.
Ovi mali, aromatični zalogaji spoj su prhkog tijesta, orašastog punjenja i limunske svježine. Nisu svakodnevna slastica, već kolač koji se upravo veže uz blagdane, svečanosti i stolove prepune tradicionalnih delicija, spravljenih po receptima baka i prabaka. Jedan takav na svom je profilu na Instagramu podijelila gastroinfluencerica Ivanka Antosović, koja stoji iza profila Torte i kolači Ivanka s više od 70 tisuća pratitelja, a mi donosimo recept u nastavku.
LIMUNČIĆI
Sastojci za tijesto:
- 500 grama brašna
- Pola praška za pecivo
- 2 žumanjka
- 100 grama maslaca
- 100 grama šećera
- 1,5 decilitra mlijeka
- Korica jednog limuna
Sastojci za punjenje:
- 2 bjelanjka
- 80 grama šećera
- 200 grama mljevenih oraha
- Korica i sok jednog limuna
Potrebno još:
- Žuta i zelena jestiva boja
- Malo mlijeka
- Šećer
Postupak:
Za tijesto umiješati žumanjke i šećer, maslac sobne temperature te dodati ostale sastojke i sve umijesiti u jednu finu smjesu koja se ne lijepi za prste. Zamotati tijesto u prozirnu foliju i staviti u hladnjak da odmori neko vrijeme. Za punjenje, malo ulupati bjelanjke, dodati šećer i orahe te limunov sok i koricu. Dobro promiješati. Tijesto razvaljati tanko i rezati krugove promjera 7 centimetara, po želji i manje. Na svaki krug staviti žlicu punjenja, preklopiti i prstima spojiti da se tijesto u pečenju ne raširi. Krajeve stisnuti da dobijemo izgled limuna. Peći na 160 °C oko pola sata. Ohlađene limunčiće umakati u mlijeko koje smo obojili u žutu boju, zatim krajeve limuna u mlijeko zelene boje. Spustiti na ubrus da se ocijede par sekundi i uvaljati kolač u kristal-šećer.
Za sudjelovanje u komentarima je potrebna prijava, odnosno registracija ako još nemaš korisnički profil....