Ovi blagdanski kolačići mogu dugo stajati pa šape možemo napraviti dok još nismo u gužvi

 TANJA PASTUOVIć KLAIć
Povratak u djetinjstvo

Brzo i jednostavno, a nestaje u trenu! Naša gastro blogerica otkriva recept za blagdanski klasik kojem se uvijek rado vraćamo

Tanja Pastuović Klaić, gastro blogerica koja stoji iza profila COOKam i guštam, otkriva recept za omiljene blagdanske kolačiće koji nas vraćaju u djetinjstvo i iznova oduševljavaju.

Tanja Pastuović Klaić, gastro blogerica koja stoji iza profila COOKam i guštam, otkriva recept za omiljene blagdanske kolačiće koji nas vraćaju u djetinjstvo i iznova oduševljavaju.

Miris šapa jedan je od onih blagdanskih signala koji nas odmah vraćaju u djetinjstvo. Ovi tradicionalni kolačići, poznati i kao praćne, godinama su neizostavan dio božićnih stolova diljem Hrvatske, osobito u kontinentalnim krajevima. Iako jednostavne na prvi pogled, šape nose bogatu povijest kućnih recepata koji su se prenosili s koljena na koljeno, najčešće zapisani u starim bilježnicama ili zapamćeni “od oka”.

Klasične šape pripremaju se od nekoliko osnovnih sastojaka: brašna, masti, šećera i jaja, a najčešće se obogaćuju orasima, medom ili rogačem. Upravo ta skromnost sastojaka i dugotrajnost kolačića čine ih idealnima za pripremu unaprijed, prije nego što blagdanska gužva zavlada kuhinjom. Nekada su se gotovo isključivo radile s domaćom svinjskom masti, koja im daje onu prepoznatljivu prhkost i pun okus, dok se danas često poseže i za maslacem (iako će vam bake reći da mast nema pravu zamjenu).

Svoju verziju ovog blagdanskog klasika podijelila je i gastro blogerica Tanja Pastuović Klaić, autorica popularnog Instagram profila COOKam i guštam. Inspiraciju crpi iz obiteljskih uspomena, prisjećajući se šapa s rogačem koje je nekoć pripremala njezina prateta Stana. Ovaj put u fokusu su medene šape, mirisne, mekane i savršeno prhke.

Medene šape

Od ove smjese dobit ćete otprilike 50 komada.

SASTOJCI:

  • 600 grama glatkog brašna
  • 200 grama masti
  • 150-200 grama šećera
  • 1 žličica sode bikarbone
  • 1 jaje
  • 200 grama meda

PRIPREMA:

U posudu s brašnom dodajte šećer, jaje i mast pa umijesite tako da dobijete teksturu krupnih mrvica. U zagrijani med dodajte sodu i promiješajte. Zapjenit će se i posvijetliti. Dodajte u posudu s brašnom i sve dobro umijesite. Tijesto možete dodatno aromatizirati vanilin šećerom i cimetom. Modlice namastite i pobrašnite pa ih punite tijestom. Napunite 2/3 modlica jer će tijesto tijekom pečenja malo narasti. Napunjene modlice stavite u veliku tepsiju i ubacite u zagrijanu pećnicu. Pecite na 180’C oko 10 minuta. Izvadite iz pećnice i odmah vadite iz modlica. Tople šape uvaljajte u šećer u prahu ili ih samo lagano poštaubajte. I guštajte!

image

Ovi blagdanski kolačići mogu dugo stajati pa šape možemo napraviti dok još nismo u gužvi

TANJA PASTUOVIć KLAIć
14. prosinac 2025 14:24