Ccake je zamišljen kao svježi desert u čaši

 DARKO TOMAŠ CROPIX
Blagdanska zdravica

Barmen iz omiljenog zagrebačkog bara predstavio nam je koktele nadahnute blagdanskom atmosferom

Ivan Petrović iz zagrebačkog Peaches & Cream predstavlja nam tri koktela čiji su okusi nadahnuti tradicijom blagdana koji u tom baru nisu samo ambijent i dekor, nego cijela mala priča o okusu, kreativnosti i stvaranju pića koja se piju polako, a doživljavaju snažno

Ivan Petrović iz zagrebačkog Peaches & Cream predstavlja nam tri koktela čiji su okusi nadahnuti tradicijom blagdana koji u tom baru nisu samo ambijent i dekor, nego cijela mala priča o okusu, kreativnosti i stvaranju pića koja se piju polako, a doživljavaju snažno

Zima je u zagrebačkom baru Peaches&Cream uvijek posebno živopisna, a ove godine blagdanska atmosfera u punom je zamahu. Grad je okićen, ulice su pune ljudi, a u Peachesu se taj ritam osjeti još intenzivnije. Nova zimska koktel-karta već je na stolovima, a tim je i ove sezone pokazao svoju dobro poznatu energiju stalnog istraživanja, isprobavanja i pomicanja granica. Kako kaže barmen Ivan Petrović, ovog su puta bili posebno odvažni u kombinacijama, tehnikama i vizualnim identitetu karte.

image

Ivan Petrović barmen je u zagrebačom Peachess&Cream baru

DARKO TOMAŠ CROPIX

U prosinačkom razdoblju pripremili su i humanitarnu akciju u suradnji s Udrugom za zaštitu i pomoć mačkama Prava Šapa jer im je važno upravo u vrijeme blagdana napraviti nešto dobro i izvan šanka. Iza njih je i televizijski nastup u MasterChefu, gdje su Dominik Bečvardi, vlasnik bara Peaches&Cream i Antonio Jakovac, jedan od barmena, natjecateljima zadali zadatak koji je spojio gastronomiju i miksologiju: osmisliti jelo koje će biti komplementarno dodijeljenom koktelu. Kako kažu, neka su jela bila nevjerojatno zanimljiva i pokazala su koliko kreativnosti ima kada se kuhinja i bar sretnu na istom zadatku.

image

Vrući žig na hladnom ledu: ‘potpis‘ s logom bara

DARKO TOMAŠ CROPIX

Svaka koktel-karta u Peaches & Creamu ima svoju filozofiju. Ponekad se prvo stvori koncept, a kokteli ga prate, dok ponekad upravo neobični sastojci budu polazište za cijeli identitet karte, uključujući i vizuale. Ove zime karta ima buntovnu notu – i u estetici i u hrabrom slaganju okusa koji možda na papiru djeluju nespojivo, ali u čaši stvaraju neočekivano dobru harmoniju. Na listi se nalazi deset novih koktela, uz koje nude i bezalkoholne varijante, a dodatnu dinamiku donijet će i gostovanja svjetskih barova i barmena tijekom zime.

Za Delicije je Ivan Petrović izdvojio tri koktela koja svojim karakterom prate blagdansko raspoloženje.

Ccake

Zamišljen je kao svježi desert u čaši. Njegovu bazu čini rum, dok bijela čokolada, lješnjak i višnja amarena stvaraju bogatu slojevitost. Liker od bijelog kakaa donosi slatkoću, amaro balansira piće svojom gorčinom, a bitteri od višnje otvaraju treću dimenziju okusa. Kako bi piće dobilo svježinu, koristimo kombinaciju različitih kiselina u prahu koje rastopimo u vodi. Piće potom prolazi kroz ‘milk wash‘ tehniku koja nam mu daje kristalnu bistrinu i svilenkastu teksturu te balansira sve okuse. Mlijeko se pritom infuzira lješnjacima, pa se aroma orašastih plodova prenosi u samo piće.

image

Ccake je zamišljen kao svježi desert u čaši

DARKO TOMAŠ CROPIX

Szechuan Toddy

Zamišljen je kao "odrasla" verzija zimskog čaja. U njemu se spajaju whiskey, szechuan papar, med, đumbir i rooibos čaj, a poslužen u elegantnoj keramičkoj šalici doista podsjeća nai ritual ispijanja tog napitka na dalekom Istoku, koji grije ruke i dan.

image

Szechuan Toddy poslužuje se u elegantnoj keramičkoj šalici

DARKO TOMAŠ CROPIX

Not so basic Horchata

Ovaj koktel vraća u djetinjstvo i vuče konotacije na kekse i mlijeko koje smo kao djeca ostavljali uvečer Djedu Božićnjaku kako bi mogao nešto prigristi dok nam ostavlja darove. Horchata je napitak od orašastih plodova koji se konzumira diljem svijeta, a za ovu prigodu sam izabrao verziju s tigrovim orasima koja potječe iz Španjolske. Orahe ostavimo preko noći u vodi da se namoče, pa ih idući dan blendamo s vodom, cimetom, vanilijom i šećerom. Procijedimo krute ostatke kroz gazu i dobili smo napitak koji okusno i vizualno nalikuje mlijeku. Horchatu ulijevamo u shaker, dodajemo talijanski gorki amaro i bittere od čokolade. Sve snažno protresemo i prelijemo preko leda u ohlađenu čašu. Za dekoraciju smo napravili tempiranu tamnu čokoladu s plazma keksom i koricom naranče.

image

Horchata je napitak od orašastih plodova koji se konzumira diljem svijeta

DARKO TOMAŠ CROPIX
17. prosinac 2025 09:02