Večera za deset

Bili smo na ekskluzivnoj večeri koju je pripremao talentirani baskijski chef Inaki Bolumburu

U zagrebačkom restoranu Mano 2 zajedno su kuhali Hrvoje Kroflin i chef koji je kuhao u slavnim restoranim Noma i Mugaritz, a u osam sljedova gosti su kušali rijetke namirnice poput snježnog graška čija je cijena po kilogramu 250 eura.

Nakon Michelinom ovjenčane slovenske chefice Ane Roš, zagrebački restoran Mano 2 u goste je pozvao baskijskog kuhara Inakija Bolumbura koji je radio u najinovativnijim svjetskim restoranima poput Nome i Mugaritza. Ovom talentiranom 29-godišnjem chefu to nije prvi posjet Hrvatskoj. Prije nepune dvije godine gostovao je u paškom Boškincu gdje ga je oduševio odležani paški sir u maslinovom ulju pa ga je upotrijebio i u svom prvom jelu posluženom gostima na subotnjoj večeri. Bila je to prava rapsodija okusa precizno pripremljenih namirnica sljubljenih s vrhunskim domaćim i stranim vinima.

image

Chefovi s timom kuhara koji su pripremali večeru.

INES STIPETIĆ

"Ja sam prvi kuhar u svojoj obitelji, no kod nas u Baskiji sve se vrti oko dobre hrane i finih vina, uglavnom Rioje. To je tradicija duga desetljećima i kod nas nema druženja da se nešto ne zalogaji. S jednakom strašću kuhaju i žene i muškarci koji imaju svoje klubove gdje se sastaju jednom tjedno i kuhaju najfinije delicije. Moj otac također ima svoje društvo sastavljeno od raznih profesija, ima tu i ribara i lovaca, i taj dan se ne propušta. To je gastronomski obred na kojem se kuhaju tradicionalna jela od najboljih lokalnih namirnica kojima Baskija obiluje, a dečki se svaki tjedan pripremaju kao da se radi o nekom natjecanju", rekao nam je Inaki Bolumburu, koji se također vrlo predano posvetio pripremanju zagrebačke večere. Bilo je to i sljubljivanje njegovih jela sa onima Hrvoja Kroflina, chefa koji godinama suvereno vodi kuhinju Mano 2.

image

Jakobove kapice tretirane tekućim dušikom poslužene su hladne.

INES STIPETIĆ

Radilo se o meniju od osam sljedova koji je započeo s Amuse Bouche, zalogajima od čičoke, Mornay umaka od paškog sira, čipsa od pira i kreme od soya sosa bučinih sjemenki. Nastavilo se sa Jakobovim kapicama, kremom od cvjetače i prahom od samoniklog bilja, a treće jelo bio je svježi kvarnerski škamp poslužen uz zamotuljke napravljene od algi i peršina koji su se pripremali četrnaest sati.

image

Svježi kvarnerski škamp s rolicama od algi i peršina.

INES STIPETIĆ
image

Rapsodija okusa precizno pripremljenih namirnica.

INES STIPETIĆ

Jedan od sljedova serviran u žlici bio je i snowpeas, zimski grašak kojeg je Inaki Bolumburu donio iz Bilbaa, a cijena mu je 250 eura po kilogramu. Jela se izvedenica tradicionalnog baskijskog jela kokotxao, varivo od vratova ribe u ovom slučaju mola. A chef Hrvoje Kroflin gostima je servirao njegovu izvedenicu našeg tradicionalnog jela – dekonstruiranu repu s grahom. U svakom slučaju večera za pamćenje i, po punom restoranu, pokazatelj kako fine dining itekako ima svoje mjesto na domaćoj gastronomskoj sceni.

image

Žutanjak sa skupocjenim mahunama snježnog graška i kremom s okusom dalmatinskog pršuta.

INES STIPETIĆ
image

Lagrima grašak stigao je iz Baskije.

INES STIPETIĆ
image

Ekskluzivna večera sastojala se od osam sljedova.

INES STIPETIĆ

"Oduvijek sam smatrao da je znanje jedina odlika autoriteta, a mi u kuhinji svoje znanje trebamo nesebično dijeliti jer kuhanje je posao u kojem se uvijek može naučiti nešto novo. Zato mi je drago da je kod nas kuhao Inaki i ideja našeg restorana je da večere s gostujućim chefovima postanu tradicija", kazao je Hrvoje Kroflin koji kuha od svoje šesnaeste godine, a znanje je skupljao uz ponajbolje svjetske i domaće chefove kao i u The Ledburyju, slavnom londonskom restoranu kada je držao 13. mjesto među najboljima na svijetu.

Čitajte i : Kraljica dobrog imuniteta: Donosimo tri recepta od cikle koji će oduševiti vaše nepce!

Linker
15. travanj 2024 16:35