RAPSODIJA OKUSA

Bogastvo Kvarnera na tanjuru: Specijalitete chefa Matije Pavlica ovog ljeta morate probati

Chef je radio u nekoliko restorana s Michelinovom zvjezdicama. Obožava nordijski stil kuhanja, a u Sabbiji ga je spojio s kvarnerskom kuhinjom.

Postoje ona mjesta koja su toliko kultna, da su postala svojevrstan sinonim za određenu destinaciju u kojoj se nalaze. Za Crikvenicu, nezaobilazno vikend i ljetno odredište brojnih Zagrepčana, to je Restaurant & lounge bar Sabbia. Smješten je na jednoj od najatraktivnijih lokacija u Crikvenici, prema kojoj je i dobio ime - riječ sabbia na talijanskom znači pijesak. Stoga posebnost ovog restorana leži upravo u njegovoj poziciji, gotovo utopljenoj u pješčanoj plaži, tik uz more.

image
Pogled na more iz restorana Sabbia.
SABBIA

Sabbia je otvorena 2006. godine, a već godinu nakon našla se na prestižnoj listi 100 najboljih restorana u Hrvatskoj. Sastoji se nekoliko različitih dijelova, koji zajedno čine harmoničnu cjelinu za potpuni užitak i opuštanje. Na gornjem katu smješten je restoran s pripadajućom terasom i prelijepim pogledom, s posebno izdvojenim fine dining dijelom pod nazivom Sabbia Nero.

Ovdje svakodnevne kulinarske čarolije stvara glavni chef Matija Pavlic, čija jela karakterizira tzv. nordijski stil. Radio je u nekoliko restorana s Michelinovim zvjezdicama, poput londonskih Ledbury, City Social i Social n5. Nakon povratka iz Engleske, radio je u cijenjenom dubrovačkom 360, nakon čega je postao glavni chef u popularnom zagrebačkom restoranu Barbieri‘s.

image
Chef Matija Pavlic
SABBIA

Na Matijin trenutni rukopis kao chef-a velik utjecaj ima upravo skandinavski stil kuhanja, čije su karakteristike funkcionalnost, čiste linije, besprijekorna izrada i nenametljiva elegancija te naravno, iznimna kvaliteta i sezonalnost namirnica.

image
Tatarski biftek
SABBIA

„Inspiracija mi je svježina i prvoklasna namirnica Kvarnera. Budući da sam kuhao većinom samo u kontinentalnoj kuhinji, ovo je za mene novi izazov i priča. Želio sam napraviti meni koji je zastupljen kvarnerskim namirnicama, koje su tehnički i vizualno pripremljene na urbani i moderan način“, rekao je chef Pavlic.

Matija vješto i s lakoćom spaja naizgled nespojive namirnice, kreirajući pritom ambiciozna i uzbudljiva jela. Svježi kvarnerski škampi, perjanica kvarnerske gastronomije, na Matijinom tanjuru sljubili su se s bosiljkom, rajčicom, origanom, trešnjom, sourdough tostom i prahom od glavom škampi, dok svježa jadranska tuna nosi okus mora s daškom Azije, što su savršeno naglasili krastavci, ljutika, chilli, rotkvica, limeta, korijander i menta.

image
Bogatstvo okusa.
SABBIA

Ljubitelje tatarskog bifteka nesumnjivo će oduševiti pomalo neobičan spoj beef tartara, hrskavog čipsa od čičoke, dimljene koštane srži, vlasca, ljutike, ulja od divljeg samoniklog bilja i sourdough tosta. Nježna janjeća rebarca idealno će nadopuniti prilog od mrkve, ružmarina, lista kapara i lovora, pinjoli i crne masline, dok biftek s Matijinim potpisom dolazi s aromatičnim svježim tartufima, kraljevskim bukovačama, celerom, prahom od vrganja i mesnim jusom. U svim ovim specijalitetima gosti mogu uživati na terasi na gornjem katu, iznad plaže, uz času dobro ohlađenog vina, i pogled na zalazak sunca, koji je ovdje uistinu spektakularan.

image
Restoran Sabbia.
SABBIA

Vinska karta sastoji se od nekoliko desetaka etiketa, isključivo iz Hrvatske. Za wine pairing zadužen je Nikola Migac, vrsni sommelier s bogatim iskustvom u vrhunskim austrijskim i hrvatskim restoranima. Za vrele ljetne dane i večeri savršeno osvježenje predstavljaju i kokteli.

image
Sabbia ima bogatu ponudu osvježavajućih pića.
SABBIA

U prizemlju se nalaze Sabbia Dolce, slatki dio restorana s odličnim sladoledom, desertima, vaflima, svježim voćnim sokovima i smoothie-jima i Sabbia Street food & pizza, gdje se može nešto fino i slasno nakratko prigristi nakon kupanja. Tu je još Sabbia Cocktail & lounge, idealan za izležavanje uz dobar koktel i lounge muziku, dok je Sabbia Night popularno okupljalište mladih, namijenjen za noćne izlaske, s raznim gostovanjima poznatih DJ-eva.

Čitajte i: Novo lice zadarskog raja za gurmane: Spoj umjetnosti i hrane u morskoj La Riseriji zavoljet ćemo na prvu

Ljeto je ovog tjedna i službeno započelo, donijevši sa sobom onu posebnu feel good vibru i bezbrižan duh. A upravo to, uz vrhunsku gastronomsku ponudu i osvježen ljetni meni, očekuje vas u Restaurant & lounge baru Sabbia.

Linker
18. travanj 2024 21:02