Koliko su jela Marija Mandarića bila ukusna govori i činjenica da se mnogi vraćali po još jednu porciju 

 VANA KATANČIĆ
Biraj zeleno

Chef Mario Mandarić oduševio Zagrepčane jelima koja potiču smanjenje otpada od hrane

U sklopu kampanje "Biraj zeleno", koju od 2020. provodi Nestlé, poznati chef protekle subote na Dolcu još je jednom pokazao da se može kuhati sa što manje otpada od hrane i stvoriti prava gastronomska remek-djela.

U sklopu kampanje "Biraj zeleno", koju od 2020. provodi Nestlé, poznati chef protekle subote na Dolcu još je jednom pokazao da se može kuhati sa što manje otpada od hrane i stvoriti prava gastronomska remek-djela.

Subotnje jutro u Zagrebu mnogima je rezervirano za uživanje na špici. Tako je i ove subote, 4. listopada, središte grada vrvjelo ljudima koji su dan započeli kavom na omiljenim terasama, a potom navratili do tržnice Dolac po svježe namirnice za nadolazeći tjedan. Upravo na toj jednoj od najživopisnijih gradskih lokacija, među štandovima vrijednih kumica, našao se i štand kompanije Nestlé u sklopu njihove edukativne inicijative "Biraj zeleno".

Najveći svjetski proizvođač hrane udružio je snage s Prehrambeno-biotehnološkim fakultetom u Zagrebu kako bi građane educirao o problemu otpada od hrane, koji u Hrvatskoj najčešće nastaje u kućanstvima. S tim ciljem pokrenuta je 2020. godine kampanja „Biraj zeleno“, u okviru koje su do danas održane brojne besplatne radionice kuhanja za građane prema filozofiji „zero waste“, ostvarene suradnje s kulinarskim školama i edukativnim institucijama, donirana hrana potrebitima, izgrađen edukativno-terapeutski „Vrt iz snova“ u Centru za odgoj i obrazovanje Slave Raškaj te je održan niz radionica sa svjetski priznanim chefom Mariom Mandarićem.

Ovog se puta Mandarić pridružio timu na Dolcu, gdje je pripremao vrhunska jela i pokazao kako kuhati sa što manje otpada od hrane. Posjetitelji su mogli kušati njegove tortilje s piletinom uz dva zanimljiva umaka: jedan s neočekivanom kombinacijom kečapa, majoneze, ananasa i crvene paprike, a drugi jednostavnu, ali kremastu mješavinu ulja i mlijeka.

image

Manifestaciju je vodila Barbara Kolar

VANA KATANČIĆ

Slasna jela

Nije trebalo dugo da se ispred pozornice stvore dugi redovi znatiželjnika koje je kroz događaj vodila Barbara Kolar. O tome koliko su jela slavnog chefa bila ukusna govori i činjenica da se mnogi nisu zadovoljili samo jednom porcijom, već su se vraćali „na repete“. Interes je bio toliki da su se na kraju tražile i dodatne porcije, dok je Mario Mandarić neumorno stajao za fritezom i pripremao nova jela sve s ciljem da pokaže koliko se toga može napraviti maksimalno koristeći namirnice.

image

Svakodnevni mali koraci mogu pomoći u smanjenju zabrinjavajuće brojke prema kojoj čak 76 posto otpada od hrane u Hrvatskoj dolazi iz kućanstava

VANA KATANČIĆ

Upravo je Mandarić jedan od pionira filozofije „zero waste“ na svjetskoj kulinarskoj sceni. Sve je započelo još 2017. godine, dok je živio u Engleskoj i kuhao u jednom od najboljih restorana s tri Michelinove zvjezdice. Ondje je iz prve ruke vidio koliko se hrane svakodnevno baca, a ta ga je spoznaja potaknula da priredi večeru od sedam sljedova koristeći isključivo namirnice koje bi inače bile odbačene. "Iako je danas održivost u kuhinji postala gotovo mainstream tema, tada je to bila potpuna novost", prisjeća se Mandarić. "Odrastao sam u kućanstvu u kojem se sve koristilo. Znalo se da ako u subotu jedeš pečenu kokoš ili neko drugo meso, u nedjelju ćeš jesti ostatke – na salatu. To je bilo normalno, a danas se ljudi ponovno pokušavaju vratiti tom načinu razmišljanja“, kaže chef koji se filozofije održivog kuhanja drži i kod kuće, barem onoliko koliko mu je dopušteno.

image

Chef Nikola Ljubojević i državni tajnik Zdravko Tušek

VANA KATANČIĆ

Ključ je planiranje

"Moja Matea mi ne da ni blizu kuhinji, kaže da sam preneuredan kad kuham. Dopušteno mi je približiti se jedino kad radi lazanje, tad ja pripremim bešamel. I naravno, kad god joj nešto treba pomoći, ona me pozove i ja rado uskočim. Ali da ću kuhati sve sam od početka do kraja... To će se teško dogoditi", smije se Mario i usput hvali Mateu koja se također pridržava spomenute politike.

"Ona to jako dobro organizira, a ključ svega je planiranje kupovine namirnica. I uz to, važno je znati razliku između toga je li nešto sigurno za jesti ili ne, odnosno, razliku između ‘Upotrijebiti do‘ i ‘Najbolje upotrijebiti do‘. Najbolji primjer toga je jogurt", govori Mario i pojašnjava samu razliku.

Naime, oznaka "upotrijebiti do" odnosi se na sigurnost, odnosno, ukazuje na točan dan, mjesec i godinu (npr. 22.10.2025.) nakon kojeg se hrana ne smije konzumirati, čak i ako nije došlo do nekih vidljivih promjena u izgledu i mirisu. S druge strane, oznaka "najbolje upotrijebiti do" nakon koje slijede mjesec i godina (npr. 10. 2025) odnosi se na kvalitetu. Iako je hrana sigurna za konzumaciju i nakon navedenog datuma i godine, može doći do manjih promjena po pitanju okusa i teksture, ali i ne mora. I upravo tad je bitno samostalno procijeniti hoće li se nešto jesti ili baciti.

Zahvalnost prema hrani

Na istu važnu razliku upozorava i Helena Radić Bosanac, voditeljica korporativnih poslova kompanije Nestlé, koja priznaje da je i sama nedavno pronašla kutiju pahuljica kojima je istekao rok „najbolje upotrijebiti do“. "Pomirisala sam ih, pogledala sadržaj i zaključila da je sve u redu. I bile su izvrsne!", priča uz osmijeh.

image

Helena Radić Bosanac, voditeljica korporativnih poslova kompanije Nestlé

VANA KATANČIĆ

Helena i u vlastitom kućanstvu pazi na količinu otpada: od starog kruha radi krušne mrvice, a ostatke hrane uvijek spremi i iskoristi kasnije. "Nedavno sam tri dana zaredom jela gulaš. Možda mi je dosadio, ali ne volim bacati hranu u koju sam uložila trud i novac. Želim i svom sinu Luki (9) usaditi zahvalnost prema hrani i naučiti ga da se prema njoj odnosi s poštovanjem", dodaje. Te navike, kaže, vuče iz djetinjstva, kada je i njezina majka od nedjeljnog ručka znala pripremiti obrok za ručak idući dan.

image

Državni tajnik Zdravko Tušek, članica Uprave Nestlé Adriatic Atana Škalko i chefovi Mario Mandarić i Nikola Ljubojević

VANA KATANČIĆ

Prevencija, ne samo smanjenje posljedica

Upravo takvi mali, svakodnevni koraci mogu pomoći u smanjenju zabrinjavajuće brojke prema kojoj čak 76 posto otpada od hrane u Hrvatskoj dolazi iz kućanstava. To je i bio jedan od glavnih motiva Nestléa da prije pet godina postavi novi strateški cilj - kao najveći svjetski proizvođač hrane, kompanija želi aktivno doprinositi smanjenju otpada i potaknuti građane na održivije navike.

image

Koliko su jela Marija Mandarića bila ukusna govori i činjenica da se mnogi vraćali po još jednu porciju

VANA KATANČIĆ

"Iako u Hrvatskoj nemamo proizvodni pogon, radimo druge konkretne stvari. Kroz kampanju ‘Biraj zeleno’ želimo pomoći građanima da smanje količinu otpada u svojim domovima, jer svi mi u tome imamo udio", ističe Helena Radić Bosanac.

"Organizirali smo radionice kuhanja, surađujemo s obrazovnim institucijama, a inicijativa je i pod pokroviteljstvom Ministarstva poljoprivrede, šumarstva i ribarstva koje dijeli isti nacionalni cilj. Kad smo počinjali, ova tema gotovo se nije spominjala, a danas postaje sve prisutnija. Svaki mali pomak - svaka odluka da ne bacimo hranu - zapravo čini veliku razliku.“


Sadržaj nastao u suradnji Gloria x Nestlé

05. prosinac 2025 02:21