novi smjer

Chef Matija Bregeš u restoranu Baltazar 2.0 domaća jela pretvara u remek-djela

Putovanje nepcima kroz Hrvatsku: Škamp, Tuna Saur, Lički krumpir, Lignja i maslina, Čobanac, Zagrebački i rizi-bizi, sam su neka od naziva tradicijskih jela koja je talentirani chef dignuo na nivo fine dininga

Prije točno godinu dana chef Matija Bregeš preuzeo je kuhinju legendarnog zagrebačkog restorana Baltazar, nezaobilazne gastro odrednice ljubitelja tradicionalne kuhinje. Chef Bregeš je u Baltazar stigao iz paškog Boškinca kojem je prije dvije godine donio jednu Michelinovu zvjezdicu, a usavršavao se u slavnim restoranima s tri Michelinove zvjezdice: Geraniumu iz Kopenhagena, nizozemskom De Librije te možda ponajboljem svjetskom restoranu Azurmendi iz Bilbaa.

U Baltazaru, koji od svog osnutka njeguje domaću kuhinju, Bregeš je modernizirao jelovnik, pa je njegov tim uspješno implementirao nove kuharske tehnike te modernizirao jelovnik u kojem su uz stare klasike poput janjeće pljeskavice, srca i želuce goste osvojile moderne interpretacije tradicionalnih jela kao što su sir i vrhnje, zapečeni štrukli, patka i mlinci, hladni odojak…

image

Čobanac (domaća tjestenina punjena raguom od mesa, umak od čobanca, suha paprika i peršin)

DEAN DUBOKOVIć

"U kuhinji sam potpuno autonoman i to mi je jako važno. Baltazar je sa mnom dobio mogućnost osuvremenjivanja tradicionalne hrvatskih jela i gosti su našu viziju prihvatili. Okuse tradicionalnih jela modernim smo tehnikama digli na jednu finiju razinu, a pred gosta stavili ljepši i okusno izazovniji tanjur. S obzirom da mnogi gosti u Baltazar dolaze godinama, pa i desetljećima, bilo nam je vrlo važno da prihvate naše intervencije, primjerice domaće zagorske štrukle s fermentiranim sirom, hrskavim mrvicama i paljenim maslacem. Koristim isključivo svježe, domaće namirnice od odabranih proizvođača i tu nema ustupaka", rekao je Matija Bregeš koji je ovih dana predstavio i jesenski meni drugog dijela restorana, poznatijeg kao Baltazar 2.0.

Tamo će njegova kreativnost biti u potpunosti nesputana, jela sofisticiranija, ali i dalje vjerna tradiciji. U ponudi su hrvatska jela pripremana u fine dining varijanti, a gosti mogu birati između tri manja menija - Jadran, Slavonija, Zagreb, ili se odlučiti za veliki meni pod nazivom - najbolje od Hrvatske.

image

Lignja i maslina (jadranska lignja, umak od kravljeg sira i maslina, maslinovo ulje, marinirani žumanjak, pralina masline i badema)

DEAN DUBOKOVIć
image

Zagrebački, rizi- bizi (teletina sa šunkom i sirom, ragu od mladog graška, krema od limuna i salatice)

DEAN DUBOKOVIć

"U jelovnik Baltazara 2.0 uključio sam jela koja po meni dostojno predstavljaju bogato gastronomsko naslijeđe svih krajeva Hrvatske, a tome svjedoče i nazivi jela: Škamp, Tuna saur, Grincek, Lički krumpir, Lignja i maslina, Čobanac, Zagrebački i rizi-bizi", istaknuo je Bregeš te dodao: "Jelovnik ćemo osvježavati ovisno o sezonskoj dostupnosti namirnica, no cilj će, kako u Baltazaru, tako i u Baltazaru 2.0, ostati isti: stvarati jela koja će svakom gostu pružiti gastronomsko iskustvo te koja će pridonijeti stvaranju nacionalne kuhinje kakvu Hrvatska kao jedna od vodećih europskih turističkih destinacija odavno zaslužuje."

image

Nagrađivani sommelier Goran Petrić, chef Matija Bregeš i Igor Čimbur

BALTAZAR

Baltazar se u svojih četiri desetljeća postojanja etablirao kao hedonistička oaza u srcu Zagreba. Prije 40 godina pokrenuo ga je i suvereno vodio prekaljeni ugostitelj Slobodan Bobo Čimbur, a posljednjih godina svojim idejama novi zamah daju mu njegova djeca Tamara i Igor Čimbur. Uz Matiju Mregeša, chefa koji je osvojio i Trofej Veliki chef sutrašnjice slavnog francuskog gastro vodiča Gault&Millau, za budućnost Baltazara nema brige.

Linker
16. travanj 2024 14:42