Influencerica i food blogerica Kristina Štriga podijelila je jednostavan i kremasti recept za rižoto od cikle - savršeno jelo za hladne jesenske dane.
Kako se mijenjaju godišnja doba, tako se mijenja i naš tanjur, a s dolaskom studenog napokon dolazi vrijeme za ciklu - zdravu i hranjivu korjenastu namirnicu prepunu vitamina i antioksidansa. Njezin blag, zemljani okus i intenzivna boja čine je savršenim dodatkom hladnim, ali i toplim jelima, a posebno dolazi do izražaja u kremastim rižotima.
Upravo zato je naša influencerica i food blogerica Kristina Štriga odlučila ovu jesensku zvijezdu spojiti s limunom, mascarponeom, prženim lješnjacima i hrskavom kaduljom, stvorivši tako neodoljivo jelo koje na najbolji mogući način spaja sezonske okuse i profinjenu prezentaciju. Njezin recept, koji nas je osvojio na prvi pogled i jedva ga čekamo i sami pripremiti, donosimo u nastavku.
Rižoto od cikle
SASTOJCI:
Za pire od cikle:
- 300 g svježe cikle
- 1 žličica dimljene paprike
- ½ glavice češnjaka
- ½ žličice soli i papra
- maslinovo ulje
Za rižoto:
- 1 glavica luka
- 2 žlice maslinovog ulja
- 240 g riže za rižoto (arborio ili carnaroli)
- 120 ml bijelog vina
- 850-900 ml vrelog povrtnog temeljca
- sol i papar po ukusu
- sok i korica ½ limuna, plus dodatno za serviranje
- 40 g pecorina
- 50 g mascarpone sira
Za završetak:
- 2 žlice maslaca
- 20 g lješnjaka
- 10-15 listova kadulje
- malo papra
PRIPREMA:
Zagrijati pećnicu na 190 stupnjeva. Ciklu oguliti i narezati na kockice. Staviti je na lim obložen papirom za pečenje, začiniti maslinovim uljem, soli, paprom i dimljenom paprikom te promiješati. Dodati i češnjak u ljusci pa peći oko 50 minuta. Pečenu ciklu kratko ohladiti, a zatim izblendati u pire zajedno s pečenim češnjakom (istiskanim iz ljuske). Lješnjake grubo nasjeckati. U tavi rastopiti maslac, dodati lješnjake i pržiti 3 minute. Ubaciti kadulju i pržiti 20-ak sekundi dok listovi ne postanu hrskavi. Izvaditi ih na papirnati ručnik da se ocijede.
Luk sitno nasjeckati. U dubljoj tavi zagrijati ulje, dodati luk, posoliti i pirjati na laganoj vatri 5 do 7 minuta dok ne postane staklast. Dodati rižu i tostirati 2 minute, zatim uliti vino i kuhati dok ne ispari. Postupno dodavati temeljac, šeflju po šeflju, dok se ne potroši oko 700 mililitara. Kuhati oko dvadeset minuta. Dodati pire od cikle i još malo temeljca, promiješati, zatim umiješati sok i koricu limuna. Maknuti s vatre, dodati mascarpone i pecorino te snažno promiješati. Po potrebi dodati još soli i papra. Poslužiti rižoto uz pržene lješnjake i kadulju, malo limunove korice, pecorina i otopljenog maslaca. Dobar tek!
Za sudjelovanje u komentarima je potrebna prijava, odnosno registracija ako još nemaš korisnički profil....