FILIP POPOVIC
Zdravlje nema cijenu

Dupli kruh nije samo dobar za vas, nego ćete učiniti dobro djelo i pokloniti ga ljudima koji si ga ne mogu priuštiti

Kupnjom jednog zdravog kruha u nekom od trgovačkih lanaca diljem Hrvatske, Kroštula jedan kruh daruje pučkim kuhinjama i socijalnim samoposlugama.

Kupnjom jednog zdravog kruha u nekom od trgovačkih lanaca diljem Hrvatske, Kroštula jedan kruh daruje pučkim kuhinjama i socijalnim samoposlugama.

Hrvatska ima više od tri tisuće beskućnika, a 400 tisuća tona hrane baca se godišnje. Kako bi mijenjali Hrvatsku stvarnost na bolje, mladi tim poduzetnika predvođen Karlom Vulinom iz Kroštula Lab pekarnice i doktorom ekonomije Matom Damićem te partnerima iz Ožujskog piva započeli su projekt DUPLI KRUH. Kupnjom jednog zdravog kruha u nekom od trgovačkih lanaca diljem Hrvatske, Kroštula jedan kruh daruje pučkim kuhinjama i socijalnim samoposlugama, a koje će isti darovati krajnjim korisnicima.

"Koncept zelene tranzicije i cirkularne ekonomije u Hrvatskoj se spominje već neko vrijeme. Unatoč tome, vidimo da se i dalje velika količina nusproizvoda prehrambene industrije baca, dok istovremeno značajan broj naših sugrađana nema dovoljno sredstava za osnovne životne potrebe, uključujući kvalitetnu prehranu. S ciljem pomoći u rješavanju ovog problema pokrenut je projekt "Dupli kruh“ koji će putem inovativnog poslovnog modela osigurati zdravi kruh svakog dana skupinama ljudi koji su zaboravljeni!“, ističe doktor ekonomskih znanosti i docent na Ekonomskom fakultetu u Zagrebu Mate Damić.

image

Karlo Vulin iz Kroštula lab pekarnice

FILIP POPOVIC

Početak projekta bio je povezivanje proizvođača kruha i piva. Naime, u proizvodnji piva nastaje nusproizvod - pivski ječam (koji je bogat vlaknima i proteinima) iz kojeg, uz ostale dodatke, nastaje nutritivno bogat zdravi kruh. Kroštulin Dupli kruh nastajat će zahvaljujući preostalom pivskom ječmu koji nastaje proizvodnjom Ožujskog, omiljenog hrvatskog piva.

Čitajte i: Kolač od mrkve ima svoj dan i upravo je vrijeme da se počastite jednim fenomenalnim receptom

Zdraviji kruh

''Ponovna upotreba i recikliranje sastavni su dio društveno odgovornog poslovanja Zagrebačke pivovare stoga nam je iznimno drago što je Kroštula upravo u nama prepoznala najboljeg partnera za projekt Dupli kruh. Već sada u Pivovari recikliramo 98 posto proizvedenog otpada i nusproizvoda, kontinuirano smanjujemo potrošnju vode i količinu otpadnih voda te potrošnju energije u proizvodnji. Veseli nas što će Žuja zajedno s Kroštulom omogućiti zdrav i nutritivno bogat kruh te našim potrebitim sugrađanima osigurati kvalitetnu osnovnu namirnicu", izjavio je Zlatko Novaković, marketing manager za core brendove Zagrebačke pivovare.

image

Dupli kruh je hvalevrijedna akcija.

FILIP POPOVIC

Dupli kruh je zdraviji kruh. Hranjiviji je jer je pivski ječam bogat proteinima i vlaknima. Kruh s prirodnim kvascem s lakoćom ostaje svjež i nekoliko dana bez pljesnivosti. Ključ je u nižem PH-u u kojem loše bakterije ne preživljavaju. "Dajemo tijestu dovoljno vremena za razvoj arome. Fermentacija zahtijeva vrijeme i glavna je karika za dobivanje ukusnog komada kruha. Ovaj kruh ima niži glikemijski indeks, ne napuhuje i nema aditiva te je bogat proteinima i vlaknima!", ističe prehrambeni tehnolog Karlo Vulin iz Kroštule.

Svakog dana Dupli kruh možemo kupiti u nekom od trgovačkih lanaca diljem Hrvatske. U suradnji s Caritasom te drugim pučkim kuhinjama i socijalnim samoposlugama drugi kruh bit će darovan onima najpotrebnijima kojih je svakog dana u našoj Hrvatskoj na tisuće. Informacije o Duplom kruhu kao i popis prodajnih mjesta možete pronaći na web stranici Dupli kruh.

Linker
22. srpanj 2024 04:44