okusi ljeta

Dva recepta s cherry rajčicama u fokusu

Osvježavajuću rajčicu ovog ljeta obožavama u ova dva recepta u kojima će doći do punog izražaja.

Tarte tatin

SASTOJCI

1 paket lisnatog tijesta, 500 g mini rajčica, sol, papar, maslinovo ulje, 1 žlica meda, 2 žlice krušnih mrvica, svježi bosiljak, 2 češnja češnjaka, 1 jaje za premazivanje

image
BERISLAVA PICEK/ CROPIX

PRIPREMA

Ova delicija priprema se u posudi koja smije ići na plin ili struju te u pećnicu, najbolje u dubljoj tavi. Uliti ulje te staviti na laganu vatru. Dodati oprane i kuhinjskim papirom osušene rajčice. Začiniti solju, paprom, žlicom meda i krušnim mrvicama. Sve sastojke samo koju minutu zagrijati da se sastojci zagriju. Lisnato tijesto oblikovati u krug. Obavezno izmjeriti promjer tave radi lakšeg postupanja s lisnatim tijestom. Tijestom prekriti rajčice. Gornji sloj premazati razmućenim jajetom i staviti u pećnicu. Peći oko 20 minuta na 180 stupnjeva, ili kada tijesto dobije finu zlatnu boju. Izvaditi iz pećnice te pustiti oko 10 minuta da miruje. Većim tanjurom prekriti tavu te brzim pokretom preokrenuti posudu. Sada je tijesto na dnu, a rajčice gore. Prije serviranja pokapati kojom kapi maslinovog ulja i dodati svježi bosiljak.

DOBRO JE ZNATI

Tarte tatin zapravo je preokrenuta pita koja se priprema u posudi s debljim dnom, koju možete koristiti za pečenje u pećnici. Bilo da je riječ o slanoj ili slatkoj varijanti, sastojci se najprije kratko zagriju na štednjaku, prekrivaju se tijestom te se daljnji proces pripreme seli u pećnicu.

Tagliatelle s cherry rajčicama

SASTOJCI

500 g tjestenine, 250 g šampinjona, 300 g cherry rajčica, 1 žlica kapara, 50 ml maslinovog ulja, sol, papar, svježi timijan, svježi bosiljak, 3 češnja češnjaka

image
BERISLAVA PICEK/ CROPIX

PRIPREMA

Tjesteninu skuhati prema uputama na pakiranju. Istovremeno u veću duboku tavu staviti maslinovo ulje. Na zagrijano ulje staviti mini rajčice te ih lagano pirjati. Kada počnu omekšavati, dodati na listiće narezane gljive te zajedno s rajčicama pržiti. Kada su gljive pečene, ubaciti tjesteninu iz posude gdje se kuhala. Dodati kapare, svježi bosiljak i timijan. Sve sastojke lagano sjediniti. Ako nedostaje umaka, dodati vode gdje se kuhala tjestenina. Doprinijet će još boljem okusu.

DOBRO JE ZNATI

Ako ste tjesteninu prije skuhali, obavezno dodajte koju kap maslinovog ulja da se ne zalijepi

Linker
22. travanj 2024 13:25