ZIMSKE DELICIJE

Imamo recept za najslađe božićno drvce - od čokolade, maslaca i suhog voća!

Kreativka Matija Hiršman napravila je neodoljiv blagdanski desert po receptu veganske chefice Marine Minko

Tražite li ideju za ukusni i zdravi božićni kolač, ispecite slatka drvca po receptu gastro blogerice Marine Minko, koje je za čitatelje Glorije IN priredila i snimila kreativka Matija Hiršman.

image

Matija Hiršman

ANTUN HIRŠMAN
image

Hit božićni recept

ANTUN HIRŠMAN

Sastojci dostatni za kalup

dimenzija 25 x 35 cm

Za biskvit:

· 200 g mljevenog rogača

· 150 g pšeničnog glatkog brašna

· 3 jabuke

· 80 g šećera

· 50 ml ulja (suncokretovo ili kokosovo)

· 20 g kakaa

· 25 g chia sjemenki

· 450 ml zobenog mlijeka

· 1 prašak za pecivo

· ¼ žličice sode bikarbone

· ½ žličice soli

· 1 žličica jabučnog octa ili limunovog soka

Za glazuru:

· 200 g tamne čokolade

· 2 žlice veganskog vrhnja za šlag

· 10 g margarina ili veganskog maslaca

posip po želji (razne sjemenke, ekspandirane žitarice, suho voće i orašidi)

Priprema:

Od ukupne količine mlijeka uzeti 200 ml i namočiti chia sjemenke dvadesetak minuta, a za

to vrijeme oguliti i naribajti jabuke te posipati po njima šećer.Promiješati suhe sastojke; mljeveni rogač, brašno, kakao, prašak za pecivo, sodu bikarbonu i sol. U drugoj posudi promiješati ulje, mlijeko i jabučni ocat te dodati u to namočene chia sjemenke i dobro promiješati. Spojiti suhe i mokre sastojke, brzo ručno izmiješati da se smjesa dobro sjedini, dodati naribane jabuke, promiješati i uliti u lim za pečenje koji ste prethodno obložili papirom za pečenje. Peći u prethodno ugrijanoj pećnici na 200 stupnjeva 25 - 30 minuta. Biskvit mora biti sočan, ali i dobro pečen. Čokoladu, vrhnje i margarin zajedno rastopiti i preliti po još toplom biskvitu te posipati po želji. Dobro ohlađen kolač izrezati u obliku borića te nataknuti na drvene štapiće.

Napomena:

Kad se pripravlja jelo u kojem imate sodu bikarbonu i neku kiselinu poput jabučnog octa ili limuna, bitno je znati da se spajanjem ta dva sastojka soda odmah aktivira i tada treba što prije kolač staviti da se peče, u suprotnom njezino djelovanje prestane i niste postigli ono zbog čega se ona nalazi u receptu. Najčešće upravo iz tog razloga suhe i mokre sastojke miješamo odvojeno i spajamo u zadnji tren.

Linker
16. travanj 2024 07:15