Daniela Alavanja Mišković otvorila je bábá PÂTISSERIE i ljubiteljima slastica donijela na zagrebački Vrbik dašak autentičnih pariških delicija
Zagrebački kvart Vrbik nedavno je postao još slađi za život, a za to je zaslužna splitska poduzetnica Daniela Alavanja Mišković koja je ondje nedavno otvorila slastičarnicu bábá PATISSERIE. Kao poslovna žena i bivši model obišla je veliki dio svijeta, živjela u Splitu, Zagrebu i Miamiju, a gdje god se zatekla, uvijek je s velikim veseljem istraživala ponudu slastica jer kolače obožava, pa nije dvojila čime se želi baviti kada se iz SAD-a sa suprugom trajno vratila u Hrvatsku.
"Kroz putovanja sam imala priliku isprobati razne svjetske slastice, upoznati različite stilove, okuse i pristupe, a inovativni pristup slastičarstvu, pekarstvu i kulinarstvu ostavio je snažan dojam na mene. Međutim, kamo god da sam išla, jedna stvar je bila konstanta - ljudi traže iskustvo, a ne samo proizvod. bábá PATISSERIE nije nastala samo zato što volim kolače već i zato što sam znala da mogu stvoriti brand koji će ljudima dati osjećaj kvalitete, pripadnosti, luksuza i autentičnosti - u formi koju mogu sebi priuštiti i pojesti ", započinje Daniela. Njezina slastičarnica nudi francuske proizvode izrađene od kvalitetnih sastojaka s certifikatima renomiranih francuskih kulinarskih instituta poput Artisan Charcutier de France, Academie Nationale de Cuisine, Les Cuisiniers de France i Isigny Ste Mère.
"Koristimo isključivo non-GMO namirnice, bez aditiva i bez margarina. To znači da naši kupci ne samo da uživaju u bogatstvu okusa već i znaju da jedu prirodno. Svaki sloj, svaka krema i svaki ukras izrađeni su s poštovanjem prema zanatu i prema ljudima koji te torte konzumiraju. Kroasani su rađeni s vrhunskim francuskim maslacem - D‘Isigny koji igra ključnu ulogu te takvi detalji čine razliku u okusu i teksturi, a nama je važno da svaka komponenta naših proizvoda odražava visoke standarde koje njegujemo. Ono što našu slastičarnicu čini posebnom je pažljivo osmišljen spoj tradicije i suvremenih slastičarskih trendova. Ljudi danas imaju opcije, ali ono što nemaju često je iskustvo koje pamte. Mi to dajemo. Ako nešto nije na razini - ne ide van. Nema kompromisa", jasna je Daniela, koja posljednjih godinu dana živi prilično užurbano na relaciji Split - Zagreb.
Bogati izbor tradicionalnih francuskih kolača koje će nuditi u svojoj slastičarnici nije bio lagan, a odluka je pala, između ostalih, na Tarte Citron Meringuée, Flan pistacio, signature kroasane punjene ručno izrađenim kremama i viralni olimpijski muffin koji je proslavio norveški plivač Henrik Christiansen na Olimpijadi u Parizu.
"Zahvaljujući pažljivo optimiziranoj logistici i vlastitom sustavu kontrole troškova, možemo ponuditi ono što se u Parizu plaća osam eura za četiri eura. Zašto? Jer ne vjerujemo da luksuz mora biti pohlepan. Kod nas dobijete identičnu kvalitetu kao u najpoznatijim pariškim slastičarnicama. Koristimo iste sirovine, istu tehniku, ali ne "nabijamo" marže. Moj cilj nije samo prodaja. Moj cilj je da ljudi svakodnevno uživaju u vrhunskom proizvodu i osjećaju da su dio nečeg većeg", govori Daniela, kojoj je najdraža torta Pavlova koju često priprema kod kuće za kćer i supruga. No, za francuske slastice se odlučila jer se, kaže, ne boji izazova. Naime, poznato je kako je francuska slastičarska škola jedna od najtežih na svijetu.
"To je preciznost, matematika, vizualna perfekcija. Ljudi misle da je to samo fancy, a nije. To je vrhunska disciplina i umjetnost. Ne bojim se pogriješiti, mijenjati, napredovati i zato su nam naši kupci prijatelji, oni su važni i oni su ti koji će mijenjati našu ponudu na bolje svojim komentarima i željama. Oni su dio našeg tima", pojašnjava Daniela. Posebno je pazila i na uređenje interijera koje je povjerila arhitektici Vlatki Čizmić, s kojom dijeli isti senzibilitet.
"Ona je odmah prepoznala i razumjela ideju koju sam imala na umu. Ne možeš imati premium kolač u prostoru koji ne komunicira isto. Minimalizam, elegancija, ali i toplina. Bez greške", govori Daniela, koja kaže kako sve čega se primi voli napraviti kako treba, pa je tako svaki recept kalibriran do grama, a radi se u mikro serijama.
"Koristimo sastojke koji koštaju više jer želimo da svaki proizvod vrijedi više. Primjerice, D‘Isigny je jedan od najprestižnijih maslaca na svijetu, poznat po izuzetnoj kvaliteti i bogatom okusu. Ovaj maslac ima specifičan, kremast i pun okus koji dolazi od jedinstvenog procesa zrenja, što mu daje bogatstvo i dubinu. Razliku u okusu osjetite već nakon prvog zalogaja. Proizvodi se u regiji Isigny-sur-Mer u Francuskoj, gdje se koristi tradicionalna metoda proizvodnje s mlijekom krava koje pasu na plodnim pašnjacima tog područja. Zahvaljujući visokoj kvaliteti maslac D‘Isigny daje kroasanu nevjerojatnu nježnost i sočnost, dok mu hrskava kora pruža bogat, kremasti okus koji je istovremeno delikatan i puni", ističe Daniela. U planovima za budućnost je širenje, ali ne zbog više lokacija, nego radi prisutnosti.
"Želim da bábá PATISSERIE postane sinonim za modernu slasticu u ovom dijelu Europe. Razvijamo retail liniju, m&a koncept, ulazimo u online prodaju kako bismo osigurali dostupnost i bez posjeta lokaciji", zaključuje svestrana Daniela.
MINI PAVLOVA
SASTOJCI ZA KORU
- 5 bjelanjaka,
- 250 g šećera,
- 2 vrećice vanilin šećera,
- 1 žlica gustina,
- 1 žlica octa
KREMA
- 1 l mlijeka,
- 250 g šećera,
- 6 žumanjaka,
- 100 g gustina, maslac
Priprema kore
Bjelanjke izmiksati nekoliko minuta dok ne postanu blago pjenasti, zatim postupno dodavati šećer i vanilin šećer. Kada se dobije čvrsti snijeg, dodati gustin i ocat. Miksati sve skupa još minutu, zatim staviti smjesu u špricu i oblikovati Pavlove. Peći ih 120 minuta na 110 stupnjeva.
Priprema kreme
Litru mlijeka odvojiti u dvije posude, u jednoj pustiti da zavrije sa šećerom i vanilin šećerom, a u drugoj dodati žumanjke i gustin, dobro izmiješati i sjedniti sve zajedno. Kuhati dok se ne zgusne. Prekriti kremu i ostaviti da se ohladi. Kada se ohladi, dodati maslac i sve zajedno izmiksati.
Završni postupak:
Pavlove napunjene kremom ukrasiti željenim voćem.
Za sudjelovanje u komentarima je potrebna prijava, odnosno registracija ako još nemaš korisnički profil....