PRIVATNA ARHIVA
Brzo i fino

Jede vam se nešto na žlicu? Donosimo recept za savršenu francusku juhu od luka koju morate isprobati

Influencerica Petra Dimić s nama je podijelila recept za njezinu omiljenu jesensku juhu, a mi ga jedva čekamo isprobati.

Influencerica Petra Dimić s nama je podijelila recept za njezinu omiljenu jesensku juhu, a mi ga jedva čekamo isprobati.

Polako nam se približava početak jeseni, a s njom i želja za jelima koja griju iznutra – bogatim, mirisnim i punim okusa. U tom duhu, naša influencerica Petra Dimić, koju između ostaloga rado pratimo upravo zbog njezinih jednostavnih i kreativnih recepata, donosi svoju verziju klasične francuske juhe od luka.

Ova topla i aromatična juha, obogaćena zapečenim sirom i hrskavim kruhom, idealna je za prve hladnije dane, a mi u nastavku donosimo recept koji će se sigurno svidjeti i vašim ukućanima, kao i gostima.

image
PRIVATNA ARHIVA

Francuska juha od luka

SASTOJCI:

  • 5 komada luka (oko 1 kg)
  • 100 g maslaca + 1 žlica maslinova ulja
  • 2 žličice soli + 1 žlica šećera
  • 2 žlice brašna
  • 150 ml suhog bijelog vina i konjaka
  • 1,2 l pilećeg (ili goveđeg) temeljca
  • 2 lovorova lista + 2 grančice timijana
  • Svježe mljeveni crni papar
  • Baget ili krutoni, narezani i tostirani
  • 150–200 g sira Gruyère (ili Comté/Emmental)

PRIPREMA:

Luk narežite na tanke polumjesece. Dinstajte ga na maslacu i maslinovu ulju na srednje jakoj vatri 60 do 90 minuta, dok ne postane zlatnosmeđ i sladak. Pred kraj dodajte šećer za dodatnu karamelizaciju. Umiješajte brašno i pržite još dvije minute. Deglazirajte konjakom, zatim bijelim vinom, sastružite dno lonca i kuhajte dok alkohol ne ispari.

image
PRIVATNA ARHIVA

Zatim dodajte temeljac, lovor, timijan, posolite, popaprite i sve zajedno kuhajte 30 minuta na laganoj vatri. Juhu ulijte u posudice za pečenje, na vrh stavite baget i obilno pospite naribanim sirom. Zapeći u pećnici pod grillom oko 5 minuta, dok sir ne postane zlatan i mjehurast. Dobar tek!

02. prosinac 2025 07:39