Priprema je jednostavna i brza, a rezultat je desert koji osvaja na prvi zalogaj i vraća nas u djetinjstvo.
Vikend je, a vi tražite brz i jednostavan recept za nešto slatko? Imamo savršen prijedlog – bakin kolač! Klasičan, mirisan i ukusan... To je recept koji mnogi pamte iz djetinjstva, neodoljiva slastica koja se prenosi s generacije na generaciju, i ono najvažnije – gotova je za čas.
Idealno rješenje za trenutke kad vam se jede nešto domaće, toplo i slatko, a ne želite provesti sate u kuhinji. Savršen uz kavu, čaj ili kao lagani desert nakon subotnjeg ručka, bakin kolač je klasik koji uvijek pali. U nastavku donosimo recept naše food blogerice Kristine Štriga, na društvenim mrežama poznatije kao @cellulite_factory – provjeren i jednostavan, baš onakav kakav vam treba za opušteni vikend. Dobar tek!
Bakin kolač
SASTOJCI:
- 4 jaja
- 120 g šećera
- 2 vanilin šećera
- prstohvat soli
- sok i korica limuna
- 200 g kiselog vrhnja
- 100 ml ulja
- 215 g oštrog brašna
- 1 prašak za pecivo
- 500-600 g voća po želji (breskve, ...)
PRIPREMA:
Zagrijte pećnicu na 170 stupnjeva. Lim za pečenje 20*30 cm obložite papirom za pečenje. Voće operite, osušite i narežite na željene komade. Pošećerite ga vanilin šećerima, ostavite 10 minuta da pusti vodu i ocijedite. U zdjelici dobro promiješajte brašno i prašak za pecivo. Razdvojite jaja. Bjelanjke izmiksajte u mekani snijeg, postepeno dodajte šećer uz miksanje kako bi bili stabilniji.
U drugu zdjelu dodajte žumanjke, ostatak šećera, koricu limuna i sol. Miksajte na srednjoj jačini pet minuta. Dodajte sok limuna i miksajte još minutu. Ubacite vrhnje i ulje te sve zajedno kratko miksajte. U smjesu sa žumanjcima dodajte 1/3 snijega od bjelanjaka i prosijane suhe sastojke te nježno sjedinite metlicama ugašenog miksera. Ne želite miksati jer ćete dobiti gumu od bicikla, a ne bakin mekani biskvit. Dodajte ostatak snijega i nježno sjedinite špatulom.
Izlijte smjesu u pripremljeni lim, zagladite špatulom i po površini rasporedite voće. Prebacite u pećnicu i pecite 20-25 minuta (provjerite čačkalicom). Pečeni biskvit izvadite iz pećnice i ostavite da se ohladi. Poslužite uz šećer u prahu, kremu od mascarpone sira (200 g mascarpone, 100 ml vrhnja za šlag, korica i sok limete, par žlica šećera u prahu), šlag, sladoled ili voće.
Za sudjelovanje u komentarima je potrebna prijava, odnosno registracija ako još nemaš korisnički profil....