Vege gozba

Kad ne glumi, Anita Matić Delić drži sjajne kulinarske radionice

Poznato lice sa zagrebačke glumačke scene prije šesnaest godina drastično je promijenia prehrambene navike, okrenuvši se makrobiotici, pa već dvije godine na tu temu drži i radionice kuhanja.

Osim televizije, filma i kazališta, zagrebačka glumica Anita Matić Delić ima još jednu veliku životnu strast - kuhanje. Članica ansambla Kerempuha i zvijezda serije "Metropolitanci" na Instagramu redovito objavljuje svoje veganske specijalitete pod hashtagom "glumica pa kuha", a posljednje dvije godine održava i gastro radionice u Makronovi. S njima je krenula na poziv ravnateljice Tamare Dabić, postavši tako od talentirane učenice - fantastična učiteljica. Bojazan koju je u početku osjećala, pitajući se hoće li biti dovoljno interesa, ispostavila se bezrazložnom jer danas za Anitine dvosatne kulinarske čarolije postoje liste čekanja, a održavala ih je čak i za vrijeme pandemije, i to u "punoj spremi", u rukavicama i s vizirom na licu. Mnoge se polaznice redovito vraćaju jer joj novih gastro tema nikad ne manjka, a osim na zdravu hranu, "navukla" ih je i na kazalište, pa je nedavno ista grupa polaznica koje su se okupile na radionici otišla zajedno pogledati Anitinu novu predstavu "Na dnu oceana postoje neki svjetovi", u kojoj joj je partner Frano Mašković.

"Moja radionica zove se ‘Glumica pa kuha‘, što je ujedno i moj hashtag na Instagramu, koji sam osmislila potaknuta predrasudama o nama glumicama. Često me pitaju kuham li ja stvarno sve to što objavljujem i kako to stignem uz sve životne obveze. Sve je stvar želje, volje i dobre organizacije", kaže Anita, koja je dosad odradila dvadeset radionica, tematskih uglavnom vezanih uz godišnja doba, poput one pod nazivom "Topla jela za hladne dane". Među najpopularnijima je pak radionica pod nazivom "Plant based prehrana i eko za početnike", koja zbog velike potražnje svako malo ima reprizu. "Kao glumica uvijek imam premijeru i nakon toga gomilu repriza pa mi je to prirodno stanje stvari", konstatira kroz smijeh, primjećujući kako se sve više ljudi oko nje okreće veganskoj prehrani. A njezin osobni put prema njoj počeo je davno, na snimanju Anitinog prvog profesionalnog filma 1999. godine. "Na setu smo imali catering koji se svakodnevno zasnivao na istom: pečeno meso u lepinji bez salate ili povrća. Tada sam još jela meso, ali nedostajao mi je neki zeleni prilog. Bila sam očajna kada sam shvatila da nas produkcija namjerava tako hraniti 21 dan, koliko je trajalo snimanje, jer mi je koncentracija padala, a trbuh bio stalno napuhnut. Samo je jedna osoba iz ekipe bila vegetarijanac i kad sam vidjela da za ručak ima rižu s povrćem, zamolila sam produkciju da i meni dostavljaju vegetarijanske obroke. No, ni to nije bilo sjajno rješenje jer su mi na narednim snimanjima pod vege obroke donosili pohani sir i njoke u gorgonzoli koji su plivali u vrhnju, od čega mi je bilo još lošije. Pa sam na setove počela nositi vlastitu hranu." Sve ju je to potaknulo da se ozbiljnije pozabavi pitanjem prehrane, a odgovor je pronašla prije šesnaest godina kad joj je suprug otkrio čari makrobiotike odvevši je u restoran Makronova, današnje Zrno.

image
BERISLAVA PICEK CROPIX

"Oduševila sam se njihovim cjelovitim i organskim jelima bez namirnica životinjskog podrijetla te mnogo toga naučila iz knjige ‘Hrana za život‘ Jadranke Boban Pejić i Zlatka Pejića, naših pionira makrobiotičke prehrane, koja mi je došla u ruke tijekom prve trudnoće. Baš zato što sam bila trudna nisam se usudila raditi nagle promjene pa je sve išlo polako. Za vrijeme dojenja izbacila sam mliječne proizvode jer su mi i u bolnici rekli kako postoji sumnja da oni izazivaju grčeve kod beba, a onda sam prestala konzumirati sireve i jogurt pa postupno i meso. Nisam željela šokirati organizam naglim izbacivanjem svih namirnica životinjskog podrijetla, a i znala sam da mi trebaju konkretne informacije. Najvažnija edukacija koju sam prošla bila je u ‘Školi prirodnog kuhanja prema makrobiotičkim načelima‘ u centru Makronova, gdje su mi se otvorili svjetovi i podigla svijest o važnosti cjelovitih i organskih namirnica. Mogu slobodno reći da je ta škola kuhanja zapravo bila moja škola za život. Nakon nje nastavila sam učiti kao asistentica vrsnim Makronovinim kuharicama, pohađala seminare i radionice te u vlastitoj kuhinji prakticirala stečena znanja i iskustva, prešavši u potpunosti na vegansku prehranu."

image
BERISLAVA PICEK CROPIX

S njom su došli mnogi benefiti za zdravlje - nakon obroka prestala je osjećati umor, a svi problemi s probavom koji su je dotad mučili potpuno su nestali. "Nisam promijenila svoj stil prehrane iz uvjerenja ili trenda, već iz želje da se osjećam bolje. Jednostavno mi nije bilo dobro od tradicionalne kuhinje koja se bazirala na mesu, pa sam odlučila poslušati svoje tijelo. Kad sam postala majka, odlučila sam da neću svojim sinovima nametati isključivo svoj način prehrane, ali sam se trudila raditi zdrava jela za njih otkad su bili bebe. Kašice koje sam im spravljala dok su bili bebe bile su prema receptima Jadranke Boban Pejić iz knjige "Za bebe i djecu - cjelovita i organska jela", a iako danas Val (16) i Adrian (11) u školi jedu standardnu, nevegansku hranu, ipak im je najdraže ono što muž i ja skuhamo." U Anitinim jelima uživaju i njezini pratitelji na Instagramu s kojima dijeli recepte, no za razliku od nekih drugih food blogera ne zanimaju je horde pratitelja i praćenje trendova, već isključivo zdrava prehrana i zdrav životni stav. "Današnji food blogeri se diče ‘zdravim jelima koja se mogu pripremiti u samo 15 minuta‘, čak su i mene neki ljudi zamolili da im preporučim nešto što mogu skuhati brzinski a da je zdravo. Pa sam im dala par prijedloga, ali i nakon toga upitala: ‘Želite li vi doista sebi i svom zdravlju posvetiti samo petnaest minuta u danu? Ne mislite li da vaše tijelo i um zaslužuju malo više posvećenosti od toga?‘ Danas se brka veganska hrana s cjelovitom i balansiranom veganskom prehranom koja zahtijeva vrijeme, pažnju i planiranje. Da, dobar veganski obrok može se zgotoviti za petnaest minuta ako ste, primjerice, večer prije napravili pripremu ili priredili dio obroka. Ali većina ljudi bi htjela sve sada i odmah, to je kao da otprilike želite dobiti čvrstu stražnjicu u mjesec dana. Ja pak živim i kuham u svom ritmu. Polako i s radošću. Kad se oko mene i u meni događa ludilo od rasporeda, tada mi je kuhinja mjesto meditacije, smirenja i vraćanja samoj sebi", konstatira Anita.

image
BERISLAVA PICEK CROPIX

VEGANSKA ŠTRUCA

  • 1 šalica smeđe leće
  • 2 šalice vode
  • 100 g svježih shiitake gljiva
  • tamno sezamovo ulje (ili maslinovo)
  • 1/2 šalice zobenih pahuljica
  • 1/2 šalice drobljenih oraha
  • 1 veći luk
  • 4 režnja češnjaka
  • 2 štapa celera
  • 1 žličica origana
  • 2 žličice dimljene paprike
  • 1/2 žličice kurkume
  • 1/3 žličice papra
  • 1 - 2 prstohvata soli
  • malo čilija (po želji)
  • 1 žlica sjeckanog svježeg peršina
  • 2 žlice krušnih mrvica
  • 1 žlica brašna (pirovo, polubijelo, integralno... po želji)
  • 2 žlice maslinovog ulja


Postupak:

Leću oprati, preliti vodom i kuhati cca 40 minuta (prema uputama na pakiranju). Nakon kuhanja procijediti od vode.
Shiitake gljivama odstraniti peteljke i nasjeckati ih. Nasjeckati na sitno luk, češnjak i štap celera.
Na zagrijanu tavu staviti malo tamnog sezamovog ulja i pržiti gljive uz miješanje 3 - 4 minute. Izvaditi iz tave i ostaviti sa strane. Ponovno u tavu uliti malo ulja i dodati nasjeckani luk, češnjak i celer. Pirjati 1 - 2 minute te dodati začine: dimljenu papriku, sol, papar, kurkumu, čili i origano. Po potrebi uliti malo vode i pirjati 3 - 4 minute. Maknuti s vatre.
Pećnicu zagrijati na 180 stupnjeva.
U multipraktik ili sjeckalicu prvo staviti zobene pahuljice i izmiksati što sitnije. Zatim dodati kuhanu leću, pržene shiitake gljive, pirjano povrće sa začinima, drobljene orahe, svježi peršin i 2 žlice maslinovog ulja. Sve izmiksati uz pulsiranje do guste drobljene strukture. Paziti da se smjesa ne pretvori u pire. Smjesu iz multipraktika premjestiti u posudu, dodati krušne mrvice te miješajući kuhačom sve dobro povezati.
Kalup za kruh obložiti papirom za pečenje. Smjesu staviti u kalup i ravnomjerno rasporediti utiskujući smjesu u kalup pomoću kuhače ili špatule. Peći 40 - 45 minuta.
Dok se štruca peče napraviti pire i umak.

image
BERISLAVA PICEK CROPIX

PIRE OD CVJETAČE I KRUMPIRA

  • 1 glavica cvjetače (cca 800 g)
  • 2 srednja krumpira
  • voda
  • 1 prstohvat soli
  • 1/3 žličice kumina u prahu
  • 1 žlica bio margarina
  • 2 - 3 žlice zobenog ili sojinog mlijeka


Cvjetaču oprati i razdijeliti na cvjetove. Krumpir oguliti i narezati na kockice. U loncu zakuhati vodu pa dodati cvjetaču i krumpir te kuhati dok ne omekšaju. Ocijediti od vode i premjestiti u posudu. Dodati bio margarin, malo mlijeka, kumin i sol te napraviti pire.


Umak za štrucu:

  • 2 žlice suhih brusnica
  • 5 - 6 suhih šljiva
  • 1 dl vode
  • 2 i 1/2 dl pasirane rajčice
  • 2 žlice tamarija ili shoyu umak (ili
  • 1 - 2 prstohvata soli)
  • 1 žlica jabučnog octa
  • 1 žlica javorovog ili agavinog sirupa
  • 1/2 žličice dimljene paprike
  • 1/4 žličice papra
  • malo čilija u prahu (po želji)
  • prstohvat suhih provansalskih trava (ili trave po želji: timijan, origano…)

U lonac staviti suho voće i preliti s 1 dl vode. Kad zakuha, smanjiti vatru i kuhati 2 minute. Uliti pasiranu rajčicu i sve ostale sastojke, promiješati. Kuhati cca 10 - 15 minuta. Sadržaj premjestiti u blender i izmiksati. Poslužiti kao umak uz vegansku štrucu.

Linker
09. siječanj 2023 07:03