VEDRAN PETEH CROPIX
OKUSI I STRASTI

Kako započinje jutro, što se uvijek može naći u njezinom hladnjaku i što misli o dijetama govori nam bivša manekenka i učiteljica joge

Petra Friganović Bianco otkriva nam je li pobornica dijeta, odriče li se čega i što se uvijek može pronaći u njezinom hladnjaku.

Petra Friganović Bianco otkriva nam je li pobornica dijeta, odriče li se čega i što se uvijek može pronaći u njezinom hladnjaku.

JUTRO ZAPOČINJEM....

- ... čašom tople vode u koju nekad stavim mrvicu limuna ili đumbira, ako mi je pri ruci. To je jedan od najjednostavnijih i najdjelotvornijih ajurvedskih načina kako detoksificirati i hidratizirati probavni sustav za sve procese kojima je tijekom dana izložen. Čitava znanost ayurvede je zasnovana na balansiranju elementa vatre u tijelu koja je, među ostalim, zadužena i za probavnu vatru, ali i asimilaciju nutrijenata iz hrane. Balansirana probavna vatra omogućuje učinkovitiju razgradnju i asimilaciju hranjivih tvari, uklanjanje toksina iz tijela i sam probavni proces. Čaša tople vode čim se probudiš naizgled ne zvuči kao nešto što može toliko djelotvorno probuditi sve ove procese, ali je jedna od ključnih stvari za zdravlje cjelokupnog organizma. Probajte i osjetit ćete sami jako brzo o čemu govorim.

ZADNJA DIJETA NA KOJOJ SAM BILA...

- Nisam ljubiteljica dijeta, ne znam mnogo o njima, zapravo nisam nikad bila na nekoj rigoroznoj dijeti. Pola života sam imala potrebu udebljati se, tako da je kod mene suprotna situacija. Smatram da je balansirana težina tijela odraz različitih prehrambenih navika, ne samo onoga što jedemo, što je, naravno, jako važno, nego i kako jedemo, kada jedemo i na kraju zašto uopće jedemo. Prvo, upoznati impuls gladi ili negladi, što je kod mene u prošlosti bio slučaj, dok još nisam razvila intimniji odnos prema svom tijelu i procesu opskrbe tijela energijom. Rezonirati s prirodnim impulsom gladi, a time i osjećajem sitosti - osjetiti što nam tijelo govori, pratiti taj primordijalni znak, svojevrsno upozorenje tijela koje uglavnom samo tiho šapne. To zahtijeva određenu svjesnu akciju. Nije nešto prirodno ljudskom biću. Dolazi s iskustvom i ja iskreno još sebe često hvatam kako jedem mehanički. Pažnja je negdje drugdje. Drugo, mislim da je važno imati barem jedan obrok u danu u isto vrijeme, najlakše je s doručkom koji je po meni najvažniji obrok u danu. I treće, mislim da je beskrajno važno uživati u hrani. Bez toga, po mom iskustvu, sve ovo gore navedeno pada u vodu. Tako da ne znam koliko dugoročno imaju smisla dijete u kojima netko ne uživa.

NEZAOBILAZNA HRANA U HLADNJAKU MI JE...

- Volim pripremati hranu i jesti je odmah. Obožavam taj ritual zajedništva koji se povezuje s hranom i procesom pripreme hrane. Pripremati hranu samo za sebe nikad mi nije išlo. Tad uvijek negdje "kiksam", preskočim ili pojedem nešto, hajmo reći, zdravo i brzo da se nahranim i da idem dalje. Sad je s djetetom sve drugačije, tako da često u hladnjaku imam večer prije pripremljenu hranu. To su namirnice biljnog porijekla koje su baza moje prehrane, variva u kojima kombiniram povrće, mahunarke, žitarice, guste povrtne juhe ili, recimo, home made pesto s mnogo badema i maslinovog ulja. U hladnjaku uvijek imam zalihe avokada, dobar parmezan, tofu, orašaste plodove, razne sjemenke i mnogo sezonskog voća.

MOJ GUILTY PLEASURE JE...

- Definitivno čips i bijela Lino lada.

OMILJENA PIĆA...

- Omiljeno zdravo piće mi je vrući čaj sa svježim đumbirom, medom i limunom. Omiljeno junk piće mi je Coca-Cola.

ALKOHOL I ZDRAVI ŽIVOT...

- Alkohol mi više nikako ne paše, ali još ponekad uživam u vrhunskim vinima i obožavam vinsku kulturu. Nažalost, ili na sreću, ne mogu popiti više od čaše jer baš platim ogromnu cijenu sutradan. Najdraže zabave su mi večere s bliskim ljudima u kojima jedemo prefinu, s ljubavlju pripremljenu vege hranu u sljedovima i popijemo butelju za posebne prigode, crveno vino punog tijela, dekantirano i s karakterom.

APSOLUTNO SAM SE ODREKLA...

- Nisam se odrekla ničega. Nije bilo potrebe. I kad tijelo traži neki guilty pleasure, poslušam ga bez krivnje. Mislim da moje tijelo zna bolje što mi treba i kad mi treba. Nikad nisam imala potrebu mnogo jesti jer osjećam veliki pad energije nakon obilnog obroka. Imam sreću da ne jedem meso odmalena, da nije tako, sigurno bih to izbacila. Trudim se jesti što manje sira jer smatram da je mediteranska prehrana bazirana na namirnicama biljnog porijekla najbolja moguća za mene.

DETOKS PREHRANA I PIĆA, POST...

- Detoks definitivno. Jednom godišnje, idealna je panchakarma, integralni ajurvedski proces detoksifikacije tijela za koji treba odvojiti vrijeme i otići u kliniku gdje se prepustiš stručnjacima. Na prijelazu godišnjih doba konzumiram kitchari varivo 3 - 5 dana koje ne opterećuje probavni sustav i dopušta tijelu da svu energiju usmjeri na ozdravljenje. Puno gheeja koji pročišćava tijelo i energetske kanale, pogotovo kad radiš intenzivnije pranayama prakse za koje je izrazito važno da je tijelo čisto i prohodno. Autofagija na dnevnoj bazi je ključ zdravlja i povišene razine energije na raspolaganju, post gdje 12 - 16 sati ostaviš probavni sustav da se odmori, i to noću, a ostatak dana uživaš u organskoj hrani. Nije lako biti svakodnevno discipliniran kad je riječ o vremenu kad zadnji put jedeš u danu, ali su rezultati nevjerojatni.

SMOOTHIE

- Volim ujutro jesti mnogo voća, idealno mi je žvakati hranu. Ljeti volim jesti sirovo pa su smoothieji češći. Pijem proteinske shakeove biljnog porijekla u međuobrocima, u kombinaciji s voćem i maslacem od badema koji je genijalan proteinski shot. Moje tijelo traži visoko nutritivnu hranu u malim količinama tako da su orašasti plodovi i sjemenke važni. Smoothie od celera je idealan za detoksifikaciju na prijelazu sezona.

SPORT I REKREACIJA

- Joga asane, pranayama za unutrašnji core mišića i miran um i sad u četrdesetima povremeno teretana koja dodatno stabilizira moje zglobove i vezivna tkiva i priprema ih za intenzivnije joga prakse. Kod mene je rad s tijelom svakodnevan jer se time bavim i šest dana u tjednu mi najviše paše, a pustiti tijelu jedan dan da se odmori i integrira je idealno.

Nutritivna salata božanskog okusa

SASTOJCI:

2 manja krastavca organskog uzgoja, 1 avokado, manja čaša slanutka, 1 mladi luk, feta sir (ili tofu kao veganska zamjena), pola limuna, maslinovo ulje, kopar, papar, cvijet soli

PRIPREMA:

Narezati krastavac, avokado, mladi luk i feta sir na male komadiće. Dodati slanutak. Sa strane složiti umak od maslinovog ulja, limuna, par žlica kopra, malo papra i cvijeta soli i na kraju sve promiješati.

Linker
05. svibanj 2024 11:39