UNSPLASH
Priuštivi luksuz

Kamado je postao popularan i u Hrvatskoj, a mi znamo i zašto

Najbolja druženja najčešće se odvijaju oko roštilja - tamo gdje je dobra hrana, piće i dobra atmosfera, osobito u ljetnim mjesecima kada druženja obožavamo provoditi na otvorenom.

Najbolja druženja najčešće se odvijaju oko roštilja - tamo gdje je dobra hrana, piće i dobra atmosfera, osobito u ljetnim mjesecima kada druženja obožavamo provoditi na otvorenom.

Ljetna druženja na obali, selu ili u gradu ne prolaze bez dobrog roštilja. Roštiljanje je ona aktivnost koja je ujedno najopušteniji način druženja, a uključuje dobru atmosferu, finu hranu, osvježavajuće piće i što je najvažnije - sjajnu zabavu. Kultura roštiljanja na našim prostorima posebno je zastupljena i obožavana, a ljetna sezona je vrijeme kada najčešće koristimo slobodne trenutke za druženja uz vatru i dobru hranu. Raspravlja se i o tehnikama roštiljanja i najboljim načinima pripreme pa svako društvo ima barem jednog pravog "roštilj majstora", no važna stavka je i roštilj na kojem se priprema hrana - za roštiljanje, dimljenje ili pečenje, kvalitetni roštilj je prioritet.

image
UNSPLASH

Posljednjih godina popularnost je stekao kamado, ujedno i pećnica te naziv za jedinstvenu i drevnu metodu kuhanja. Kamado, također poznati kao keramički roštilji, svestrane su naprave za kuhanje koje se mogu koristiti za roštiljanje, dimljenje i pečenje različitih slastica. Ono što ga čini boljom opcijom od klasične rešetke na kojoj se priprema meso iznad žara je njegova praktičnost, ali i bolji okus pripremanog mesa, povrća, ribe pa i slastica. Kamado dolazi u manjim i većim varijantama - od onih koji su glavna zvijezda u dvorištu pa do onih koji će dimenzijama stati na balkon u stanu ili apartmanu, sve bez dodatnog nereda i komplikacija s pripremama koje dolaze s klasičnim roštiljem.

Inače, prisutni su u raznim kulturama, uključujući Japan, Kinu i Indiju, a riječ kamado na japanskom znači štednjak odnosno pećnica. Prvi kamado potječe iz Japana i napravljen je prije tri tisuće godina, a danas na tržištu pronalazimo kamado roštilje koji su unaprijedili ovu drevnu tehniku i pripremu mesa tako donijeli na visoki nivo. Zato je priprema hrane u Barbeca kamadu jedinstveno iskustvo koje ga izdvaja od ostalih oblika roštiljanja i dimljenja jer savršeno zadržava toplinu i vlagu, pa samim tim pruža ukusniju, sočniju i bogatiju hranu.

U čemu je njihova tajna? Keramičke stijenke kamada izuzetno dobro zadržavaju toplinu, što znači da je lako održavati stalnu temperaturu kuhanja. Time se meso savršeno peče, a izbor hrane koji se može pripremati na kamadu je proširen što ostavlja prostor za isprobavanje raznih recepata - od hamburgera i hrenovki do pizza i kruha, odrezaka, sporo pečenog mesa, ribe, kolača... Ono što se prvo primjećuje na hrani koja je pripremljena u Barbeca kamadu je okus i tekstura koja ostaje sočna i ukusne arome dima, što je odlika dobro pripremljenog mesa na roštilju.

image

Barbeca Kamado savršen je za obitelj ili društvo u pokretu jer se jednostavno prenosi i postavlja

Promo

I dimljenje je jedna od popularnijih tehnika za vlasnike kamada, a izolacija koju pruža omogućuje sporu pripremu hrane na niskoj temperaturi, što ga čini savršenim za dimljenje mesa i ribe. Ljubitelji dobrog odreska mogu polako peći omiljeno meso od sirovog do mekanog i sočnog, 5 do 10 sati na temperaturama između 110 i 130 stupnjeva Celzijusa. Zanimljivo je što se kamado može koristiti i za pripremu slastica i deserta, zbog ravnomjerne raspodjele topline pa je savršen za različite prilike i proslave neovisno o broju uzvanika.

Iako izgledom impozantni, kamado brenda Barbeca nisu namijenjeni samo za profesionalne kuhare već i za početnike. Precizno se može kontrolirati i regulirati temperatura kuhanja bez napora, pomoću gornjih i donjih ventilacijskih otvora. Svaki Barbeca kamado odlikuje elegantni, moderni dizajn na kojem je moguće uživati u svakom dijelu godine jer su otporni na vremenske uvjete. Dakle, bilo da je riječ o produženom vikendu, proslavi rođendana ili jednostavno spontanom druženju na otvorenom s prijateljima i obitelji koje se često zna dogoditi u ljetnim mjesecima, roštiljanje je uvijek onaj poziv koji se ne odbija - ove sezone smo odlučili taj običaj podignuti na novu razinu okusa i iskustva pripreme.

image

Barbeca Kamado dolazi u nekoliko dimenzija između kojih je lako odabrati onu koja odgovara potrebama i stilu života

PROMO

Sponzorirani sadržaj nastao u suradnji Gloria x Barbeca

Linker
13. svibanj 2024 19:01