Gloria daruje

Kuhanje je znanost! Ako vas zanimaju sve tajne, imamo pravu knjigu za vas

Gloria.hr svojim pratiteljima na Facebooku dijeli knjige ‘Znanost kuhanja - sve što trebate znati da ovladate umijećem kuhanja‘ dr. Stuarta Farrimonda. Ako ste zainteresirani za novosti iz svijeta knjiga preporučujemo vam da se učlanite u naš Gloria Book Club na toj društvenoj mreži.

Jesu li i vama poznate teorije raznih ‘majstora‘ kuhinje da je na primjer korištenje mikrovalne pećnice loše, ili da krumpir treba kuhati u neslanoj vodi, znate li one koji se kunu da se grah mora namakati satima ili meso barem preko noći? Jesu li to mitovi i legende ili zaista korisni savjeti, na 160 dilema odgovor je ponudio dr. Stuart Farrimond u knjizi ‘Znanost kuhanja - sve što trebate znati da ovladate umijećem kuhanja‘, a Gloria.hr dvoje svojih čitatelja nagrađuje s primjerkom knjige.

Sve što trebate je:

  • Zapratiti Facebook stranicu Gloria
  • Odgovoriti na postavljeno pitanje ispod naše objave
  • Dvoje dobitnika dobit će po jedan primjerak knjige, njihova imena objavit ćemo na Facebooku nakon 10 sati 28. srpnja

Zašto je kuhana hrana tako ukusna? Trebamo li meso soliti unaprijed ili netom prije pripreme? Kako prepoznati svježu ribu? Kako konzervirati ribu u kući? Kako uspješno skuhati rahlu rižu? Zašto kokice pucaju? Je li češnjak bolje zgnječiti ili nasjeckati? Kako skuhati povrće da se sačuvaju hranjivi sastojci? Kako svaki put skuhati sočnu i ukusnu ribu? Koju vrstu vrhnja upotrijebiti za kuhanje? Možemo li spasiti presoljeno jelo? Kako ublažiti okus previše ljutog jela? U čemu je tajna karamelizacije?

Pravila nagradnog natječaja ‘Gloria dijeli knjige Znanost kuhanja!‘

image

Zahvaljujući znanosti možemo cijeniti čudesa koja svakodnevno viđamo u kuhinji

UNSPLASH

To su samo neka od pitanja na koja dr. Farrimond u knjizi Znanost kuhanja daje jasne i nedvosmislene odgovore. Objašnjava i zašto nije potrebno marinirati meso tijekom cijele noći, kako se namakanjem pojačava okus suhih začina, zašto je orašaste plodove najbolje tostirati u mikrovalnoj pećnici i kako će zahvaljujući soli poširano jaje uvijek ispasti savršeno. Čitatelje detaljno upoznaje i s najčešćim termičkim postupcima obrade hrane kao što su roštiljanje, sporo kuhanje, prženje u tavi, sous vide, kuhanje pod tlakom, kuhanje na pari i u mikrovalnoj pećnici te pečenje u pećnici.

"Pokazujem da zahvaljujući znanosti možemo cijeniti čudesa koja svakodnevno viđamo u kuhinji. S pomoću mikroskopa možemo vidjeti kako pjenjača žućkastu sluz bjelanjka pretvara u snježnobijelu vunastu meringu. A uz malo kemije saznajemo zašto se odrezak koji je ostavljen da cvrči na vrućem roštilju iz bljutava i žilava komada mesa pretvara u poželjnu mesnu poslasticu. S pomoću dojmljivih slika i dijagrama ova knjiga opisuje najčešće postupke i tehnike kuhanja, obrađuje glavne namirnice poput mesa, ribe, mliječnih proizvoda, začina, brašna i jaja te nudi vodič za opremanje vaše kuhinje najboljim pomagalima. Uz neformalan jezik i minimalan žargon nastojao sam da čitatelji oslobode svoju kreativnost uz razumijevanje znanosti o hrani i kuhanju. Kad više nisu sputani pravilima recepata, kuhari mogu eksperimentirati i, kad smišljaju jela, osloniti se na znanost", napominje autor knjige.

image

Katkad nemoguće utvrditi što je mit, a što istina kad se govori o hrani

UNSPLASH

Informacije o pravilno pripremljenoj hrani dolaze iz najrazličitijih izvora, pa je katkad nemoguće utvrditi što je mit, a što istina. Bogato ilustrirani priručnik dr. Stuarda Farrimonda Znanost kuhanja - sve što trebate znati da ovladate umijećem kuhanja otklanja takve dvojbe jer je utemeljen na najnovijim znanstvenim podatcima i omogućuje istinsko razumijevanje kulinarskih procesa i postupaka. To zanimljivo i korisno djelo objavljeno u izdanju Školske knjige preveli su Vjera Lopac, Vjekoslav Čulo, Sanja Gjenero i Dario Hrupec, a može se nabaviti u svim knjižarama i webshopu izdavača.

image

Znanost kuhanja

ZORAN JELACA

Bogato ilustrirana knjiga dr. Stuarta Farrimonda Znanost kuhanja utemeljena je na najnovijim znanstvenim istraživanjima i pomaže u istinskom razumijevanju kulinarskih procesa i postupaka. Autor objašnjava zašto nije potrebno marinirati meso tijekom cijele noći, kako se namakanjem pojačava okus suhih začina, zašto je orašaste plodove najbolje tostirati u mikrovalnoj pećnici i kako će zahvaljujući soli poširano jaje uvijek ispasti savršeno. Grah ne treba namakati satima, tvrdi dr. Farrimond, liječnik koji popularizira znanost kuhanja na radiju i televiziji te u svjetski poznatim časopisima i magazinima među kojima su New Scientist, The Independent i The Washington Post.

Gloria.hr svojim čitateljima i pratiteljima na Facebooku dijeli dvije knjige, sudjelovati možete putem ove Facebook objave.

Ako ste zainteresirani za novosti iz svijeta knjiga preporučujemo vam da se učlanite u naš Gloria Book Club na toj društvenoj mreži.

01 - Modified: 2022-07-01 15:04:07 - Feat.: 0 - Title: Glorijin Book Club predstavlja naslov mjeseca: Preporučujemo bestseler preveden na 30 jezika! 02 - Modified: 2022-07-20 13:08:00 - Feat.: 0 - Title: Ples u čarobnom ambijentu: Gloria vas vodi na festival Outlook Origins
01 - Modified: 2022-07-01 15:04:07 - Feat.: 0 - Title: Glorijin Book Club predstavlja naslov mjeseca: Preporučujemo bestseler preveden na 30 jezika! 02 - Modified: 2022-07-20 13:08:00 - Feat.: 0 - Title: Ples u čarobnom ambijentu: Gloria vas vodi na festival Outlook Origins
Linker
04. studeni 2022 12:14