TOMISLAV KRIŠTO/CROPIX
Gastro inspiracija

Marija Miholjek i Petar Pereža podijelili su s nama najdraže novogodišnje recepte

Kako više nisu u istoj smjeni u Dnevniku Nove TV, voditelji su ipak našli vremena i počastili se novogodišnjim ručkom izvan redakcije te nazdravili i za rođendane.

Kako više nisu u istoj smjeni u Dnevniku Nove TV, voditelji su ipak našli vremena i počastili se novogodišnjim ručkom izvan redakcije te nazdravili i za rođendane.

Osim što rade na istoj televiziji, Mariju Miholjek i Petra Perežu povezuje i jedan privatni moment - blizu su im rođendani. I to baš u najsvečanije doba godine: njemu na Badnjak, njoj na Božić. No, kako u Dnevniku Nove TV sada imaju različite šihte, malo je prilika za zajednička slavlja. Ove godine Marija je središnju informativnu emisiju vodila na Badnjak i Božić, pa je 47. rođendan proslavila na poslu, ali zato će na Staru i Novu godinu biti slobodna. A kod Petra, koji je 44. rođendan dočekao u krugu obitelji, je obrnuto: radit će na Silvestrovo i 1. siječnja. No, nije im problem to što blagdane provode u redakciji. Navikli su se tijekom godina, a i imaju odličnu ekipu koja im je poput obitelji.

image

Omiljeni voditelji snimljeni su u zagrebačkom hotelu Canopy by Hilton

TOMISLAV KRIŠTO/CROPIX

"Mi smo Hrvatska u malom. Imamo kolega iz svih krajeva zemlje i svatko donese neki svoj specijalitet. To su dani ljepote i topline", rekla je Marija i sa sjetom se prisjeća kako su prvog dana u novoj godini imali tradiciju ručati sarmu Tatjane Krajač,
kolegice koja ih je prije pet godina prerano napustila.

"Da, Tajči je radila najbolju prvu novogodišnju sarmu. Svi bismo nešto donijeli - kolače, sokove... - ali ona nas je najbolje počastila. Nedostaju mi ti trenuci", istaknuo je Petar, dodajući kako je tu tradiciju u spomen na Tajči nastavila Ivana Pezo Moskaljov pa im je sarma i dalje temelj novogodišnjeg čašćenja.

Kako Petar i Marija više nisu u istoj smjeni, rođendanskim ručkom su se odlučili počastiti izvan redakcije, a na jelovniku su također bili specijaliteti iz različitih dijelova Hrvatske. Primjerice, soparnik koji potječe iz Dalmacije, odakle je Petar, i srneći gulaš koji se često povezuje sa Slavonijom, odakle je Marija. U rodnom Đakovu će dočekati 2024. sa suprugom Borisom, godišnjom kćeri Zlatom i 14-godišnjem sinom Bonom te ostalim članovima obitelji.

image

Svatko na posao donese neki specijalitet iz različitih dijelova Hrvatske

TOMISLAV KRIŠTO/CROPIX

"Imam mnogo sestrična i bratića i svi smo generacijski blizu pa ćemo vjerojatno biti kod nekog doma. Ne bude li prehladno, izaći ćemo u grad, jer Đakovo je predivno u vrijeme adventa. Ima mnogo događanja, koncerata, dobre atmosfere i pozitivne energije, što i jest najbitnije", kazala je Marija, dok Petar već zna svoj raspored na Silvestrovo. Bit će na poslu do 21 sat, jer tih dana nema Večernjih vijesti, a onda doći kući i 2024. dočekati sa suprugom Moranom te sinovima: 17-godišnjim Tomom i 14- godišnjim Šimunom. Neće, međutim, feštati do jutra. Mora ustati u osam sati i oko podneva biti na poslu.

"Nekad sam znao "zarondati" do jutra, ali bio sam mlađi i lakše bih se oporavio. Tada sam zapravo otkrio čemu su ujutro nakon dočeka služili ona sarma i kiseli kupus. Da dođemo k sebi", kroz smijeh je rekao Petar, na čijem kućnom blagdanskom jelovniku ima različitih ukusnih jela. Pritom nema podjela po regijama, jer ono što je ukusno prihvate svi. Kaže da se u Zagrebu možda ispeče više fritula i pojede više bakalara nego u njegovom rodnom Splitu, a u Dalmaciji su sve popularniji kontinentalni specijaliteti šunka i odojak. I on ih voli, a posebno uz francusku salatu. Tradiciji je vjerna i Marija.

image

Marija će 2024. dočekati u rodnom Đakovu, a Petru će biti radna

TOMISLAV KRIŠTO/CROPIX

"Kod kuće pripremamo klasična blagdanska jela koja uvijek nailaze na dobre reakcije u cijeloj obitelji. Tako da ne vrludamo i ne eksperimentiramo", istaknula je Marija, koja većinu hrane sama pripremi, a kod Petra je za to zadužena supruga jer je izvrsna kuharica. Marija ipak hvali Petrov bolonjez s crnim vinom. Iako nemaju mnogo vremena zbog poslovnih i obiteljskih obaveza, vole pogledati kulinarske showove - Petar "Ribu na torti", a Marija "MasterChefa". Smatra je zanimljivom, poučnom i atraktivnom, a posebno joj je simpatično kad kandidati u svojim umjetničkim gastro kreacijama spominju riječ "komponenta".

Marija i Petar su od početaka svoje karijere bili u Informativnom programu, a zanimljivo je da su upravo oni vodili prvi Dnevnik Nove TV prije osamnaest godina. U međuvremenu su prešli u različite smjene pa im je bilo posebno drago što su ove godine skupa vodili tradicionalni humanitarni koncert "Želim život" za Zakladu Ane Rukavine. Mnogo toga su prošli zajedno, uvijek su si bili podrška, nadopunjavali se te zajedno prolazili i lijepe i teške trenutke.

image

Posebice im je drago što su ove godine vodili koncert "Želim život" Zaklade Ane Rukavine

TOMISLAV KRIŠTO/CROPIX

"U novoj godini svima želim da im u domove donesemo što više pozitivnih, dobrih i lijepih vijesti. Da svatko ima snage prigrliti i ponijeti svoj križ u teškim trenucima te da pokuša izvući najbolje u okvirima mogućeg", rekao je Petar Pereža, koji drugima i sebi želi i mnogo zdravlja.

"Prirodno je imati razne želje, no zdravlje je doista najvažnije. Svima želim što više lijepih zajedničkih trenutaka protkanih osmijehom. Mir, spokoj, sreća i zadovoljstvo su ono najvrednije, a sve drugo će nekako doći", zaključila je Marija Miholjek.

A svoje omiljene recepte podijelili su s nama Petar i Marija.

Kruška u lisnatom tijestu

SASTOJCI:

  • 400 g lisnatog tijesta
  • 10 kruški
  • 6 limuna
  • 200 g smeđeg šećera
  • 100 g bijelog šećera
  • 0,5 l bijelog vina
  • 0,5 l vode
  • 0,5 l šlaga
  • cimet u komadu ili prahu
  • klinčići
  • jaje
  • limeta
image

Kruška u lisnatom tijestu

TOMISLAV KRIŠTO/CROPIX

PRIPREMA:

Oguliti kruške i odozdo izvaditi sredinu, a ostaviti peteljku. Kuhati ih u vinu, dodati pola limuna, bijeli šećer, cimet i klinčić. Kuhati ih do pola, izvaditi i posuti smeđim šećerom. Razvaljati lisnato tijesto na trakice debljine 2 do 3 milimetra i omotati oko kruške. Peteljka mora ostati vani. Premazati kruške jajetom s malo vode, uvaljati u smeđi šećer i peći 20 minuta na 180 stupnjeva.

PRIPREMA KREME:

Skuhati limun s korom, šećerom i koricom limete. Dobro izblendati i propasirati. Napraviti šlag i ručno miješati dok ne nastane krema.

Soparnik

SASTOJCI:

  • 500 g brašna
  • 1 kg blitve
  • 120 g škripavca
  • glavica luka
  • 3 režnja češnjaka
  • maslinovo ulje
  • sol i papar
image

Soparnik

TOMISLAV KRIŠTO/CROPIX

PRIPREMA:

Zamijesiti glatko tijesto i podijeliti ga na dva dijela. Skuhati blitvu i naglo je ohladiti kako bi zadržala boju. Dobro je ocijediti i narezati na trakice. Dodati luk, sol, papar i maslinovo ulje. Kad tijesto odstoji barem jedan sat, razvaljati ga na oštrom brašnu ili kukuruznoj krupici. Posložiti blitvu, naribati škripavac. Razvaljati drugo tijesto i poklopiti. Presavinuti rubove i peći na 240 stupnjeva 10 - 12 minuta. Nakon pečenja vreli soparnik premazati s malo ulja i češnjaka.

Savjet za pripremu kod kuće: prije pećnice soparnik pažljivo zapeći na tavi.

Srneći gulaš s okruglicama od kruha

SASTOJCI:

  • 500 g srnećeg mesa
  • 0,5 l vina, lovorov list
  • 250 g luka
  • 4 režnja češnjaka
  • pelati
  • 150 g mrkve
  • 100 g celera
  • suha šljiva
  • 500 g kruha
  • 100 g pancete
  • 30 g suhe brusnice
  • 30 g bučinih sjemenki
  • 15 g suhih vrganja

PRIPREMA:

Meso marinirati 12 sati u vinu, češnjaku, luku i korjenastom povrću s lovorovim listom i zapeći ga na visokoj temperaturi. Izvaditi i deglazirati s malo vina te sačuvati tekućinu. Pirjati luk te naribanu i usitnjenu mrkvu. Dodati meso, češnjak, lovor, naribano korjenasto povrće, vino, brusnice i pelate. Pirjati dok se ne postigne željena gustoća, tekstura i dok meso ne postane mekano.

image

Srneći gulaš s okruglicama od kruha

TOMISLAV KRIŠTO/CROPIX

PRIPREMA OKRUGLICA OD KRUHA:

Propirjati luk, pancetu i češnjak te dodati u kruh natopljen toplim mlijekom. Dodati sjeckani peršin, oblikovati u željeni oblik, začiniti, pustiti da odleži 20 minuta i kuhati. Nakon kuhanja jednu okruglicu uvaljati u prah suhih vrganja, a drugu u tostirane sjeckane bučine sjemenke. Mogu se i zapeći na tavici nakon kuhanja kako bi se postigao jači okus.

Linker
27. travanj 2024 21:39