savršen spoj

Mirta smišlja slastice koje pašu uz razne sorte vina, otkrila nam je dva svoja recepta

Iako ima diplomu Arhitektonskog fakulteta, Mirta Atlija (32) ostavila je siguran posao u dizajnu i odlučila se na zaokret u karijeri. Prekvalificirala se u slastičarku, a iz pećnice hrabre poduzetnice dolaze ukusni keksići Miscotti koji se tradicionalno serviraju uz desertno vino.

"Kao mala najradije sam vrijeme provodila u kuhinji, odakle mi sežu najljepše uspomene iz djetinjstva, posebno kada bih s majkom i sestrom pripremala kolače za blagdane. Voljela sam se igrati receptima i improvizirati, a ta mi je zaigranost i danas važna jer čini posao zabavnim. Iako sam oduvijek voljela kuhati i peći kolače, doprije nekoliko godina nisam ni pomišljala da bih se time ozbiljno bavila, vjerujući da je riječ samo o razonodi. Tim više jer sam imala stalni posao u struci. No, prijelomni trenutak bio je kada sam se odlučila prekvalificirati. To je bilo razdoblje kada sam mijenjala posao u struci, a istovremeno sam sve ambicioznije pekla kolače. Češće sam se zanimala za nove, suvremenije recepte, počela sam raditi torte za prijatelje i aktivno pratiti food blogere te učila nove kulinarske vještine. Uspoređivala sam recepte, zapisivala bilješke i dolazila do svojih idealnih kombinacija. Shvatila sam da je to puno više od hobija i 2019. upisala prekvalifikaciju na Pučkom otvorenom učilištu u Zagrebu gdje sam stekla zanimanje slastičarke", govori Mirta Atlija.

Prvi korak bio je izraditi financijski plan kako bi se prijavila za poticaje za samozapošljavanje. Početničke je greške, priznaje nam, radila jer u poduzetništvu nije imala nikakva iskustva, pa je, primjerice, podcijenila važnost marketinga u poslovanju, kao i cijenu svoje usluge.

image

Miscotti by Mirta Atlija

DARKO TOMAS

Svoje danas već prepoznatljive Miscotte, tj. Biscotte, prvi put je napravila za jedan božićni poklon.

"Poželjela sam napraviti varijantu talijanskih biscotta ili cantuccina, finih suhih keksa s dodatkom badema koji su se tradicionalno posluživali uz vino, a danas se rado grickaju i uz čaj ili kavu. Kao i obično, pretraživala sam recepte za talijanski klasik, uspoređivala tehnike i načine pripreme. Zatim sam počela razmišljati kako ih učiniti posebnima pa sam kreirala nove okuse dodajući im lješnjake, bademe, razne vrste čokolade i suho voće. Tako je svatko kome sam ih poklanjala mogao dobiti okus koji najviše voli, npr. kekse s bademima i kokosom ili čokoladom i narančom. Od originala sam se ubrzo odmakla i oblikovanjem - moji su keksići postali manji i tanji, a time i mekši, ali i dalje neodoljivo hrskavi. Prilagodila sam im vrijeme i temperaturu pečenja i dobila teksturu koju sam htjela. Kako sam ih radila prije u svom malom stanu, radim ih i danas u profesionalnoj kuhinji - započnu u mikseru, mijese se i režu ručno, potom se ponovno "suše" u pećnici s obje strane i na kraju se pažljivo pakiraju", ponosno objašnjava Mirta.

Za izradu jednog kilograma keksa potrebno joj je u prosjeku oko sat vremena.

Posebni su upravo po tim dodacima koji svaki keks pretvara u nešto novo. Do sada je napravila više od pedeset različitih kombinacija okusa, koristeći različito suho i orašasto voće, čokoladu i začine. Obožava kreirati nove okuse za klijente koji je inspiriraju svojim proizvodom ili potrebama. Tako su nastali Miscotti s maslinovim uljem, ružmarinom i bademima za jednu istarsku uljaru, a osmislila je i slane verzije za istarske vinare, koji odlično pašu kao grickalica na degustacijama vina. Ti su slani keksići puni mediteranskih začina, a neki su i pikantni.

image

Miscotti by Mirta Atlija

DARKO TOMAS

Novi su okusi uvijek u nastajanju jer Mirti inspiracije nikada ne nedostaje. Za ovu je zimu u svojim paketićima pripremila keksiće pune začina poput cimeta, klinčića, kardamoma i anisa, a tu su i keksići sa suhim brusnicama i pistacijama, u crveno-zelenoj kombinaciji boja tipičnoj za blagdane. Miscotti za vina su najnoviji proizvod, nastao s idejom da keksiće vrati njihovoj tradiciji sljubljivanjem uz vina, a ujedno istakne hrvatske autohtone i najrasprostranjenije sorte. U ponudi su tri vrste za bijela i tri vrste za crna vina: keksi za malvaziju, pošip, graševinu, zinfandel, plavac mali i teran. Svaka vrsta keksa u sebi ima dodatak koji mu daje aromu koju možemo prepoznati i u vinima, poput citrusa, badema ili pak vanilije, crveno voće i cimet. Keksići uz vino zasad su dostupni u Pupitres boutiqueu i Miva galeriji, a zasebno se mogu naručiti putem web-stranice Miscotti.hr. U paketu su četiri različita sezonska okusa, pakiranje sadrži četiri paketića po 60 g, a stoji 90 kuna.

image

Miscotti by Mirta Atlija

DARKO TOMAS

Keksi za pošip

150 g šećera • 60 g maslaca • vanilija (najbolje je ostrugati sjemenke pola mahune vanilije) • 2 velika jaja • 90 g suhih smokava • 90 g badema • 270 g brašna • 1/2 čajne žličice praška za pecivo • prstohvat soli, sjeme tonke, muškatni oraščić

Pjenasto izmiksati šećer s maslacem sobne temperature i vanilijom. Dodati jedno po jedno jaje pa još malo miksati.

U drugoj posudi prosijati brašno s praškom za pecivo i prstohvatom soli i naribati malo tonke i muškatnog oraščića. Dodati suhe smokve narezane na komadiće i cijele bademe i promiješati da se voće jednoliko rasporedi. Smjesu brašna, suhog voća i badema dodati u smjesu šećera, maslaca i jaja i kratko promiješati dok se smjese ne sjedine.

• Lim obložiti papirom za pečenje. Zagrijati pećnicu na 170°C. Smjesu za kekse podijeliti na četiri podjednaka dijela i svaki dio oblikovati u štrucu, odnosno valjak te malo spljoštiti gornju stranu. Što je valjak širi, keksi će biti veći. Smjesa će se raširiti u pećnici pa štruce trebaju biti međusobno razmaknute. Peći 25 - 30 minuta, dok smjesa ne bude čvrsta na dodir i dok se cijela štruca ne bude mogla pomaknuti s papira. Izvaditi pečene štruce i smanjiti temperaturu na 150°C. Ohladiti štruce na limu ili rešetki za hlađenje i nakon desetak minuta oštrim nožem narezati ploške debljine od 5 do 10 mm, po želji. Za duže kekse rezati štruce pod kutom. Složiti izrezane kekse na lim za pečenje i peći 6 - 7 minuta. Ako su keksi veći, potrebno im je više vremena tijekom drugog pečenja. Preokrenuti svaki keks i peći još 6 - 7 minuta. Keksi će biti hrskaviji što se dulje peku, a da bi zadržali teksturu, ohlađene ih treba spremiti u limenu kutiju ili zatvorenu posudu. Poslužiti uz čašu vina.

image

Miscotti by Mirta Atlija

DARKO TOMAS

Keksi za teran

150 g šećera • 60 g maslaca • vanilija (najbolje je ostrugati sjemenke pola mahune vanilije) • 2 velika jaja • 160 g suhih višanja i malina • 225 g brašna • 40 g kakaa • 1/2 čajne žličice praška za pecivo • prstohvat cimeta, anisa i klinčića • prstohvat soli

Pjenasto izmiksati šećer s maslacem sobne temperature i vanilijom. Dodati jedno po jedno jaje i još malo miksati. Dodati suho voće i polako ga umiješati u smjesu.

U drugoj posudi prosijati brašno s kakaom, začinima, praškom za pecivo i prstohvatom soli. Smjesu brašna i začina dodati u smjesu šećera, maslaca, jaja i suhog voća i kratko promiješati dok se smjese ne sjedine.

• Lim obložiti papirom za pečenje. Zagrijati pećnicu na 170°C. Smjesu za kekse podijeliti na četiri podjednaka dijela i svaki dio oblikovati u štrucu, odnosno valjak te malo spljoštiti gornju stranu. Što je valjak širi, keksi će biti veći. Smjesa će se raširiti u pećnici pa štruce trebaju biti međusobno razmaknute. Peći 25 - 30 minuta, dok smjesa ne bude čvrsta na dodir i dok se cijela štruca ne bude mogla pomaknuti s papira. Izvaditi pečene štruce i smanjiti temperaturu na 150°C. Ohladiti štruce na limu ili rešetki za hlađenje i nakon desetak minuta oštrim nožem narezati ploške debljine od 5 do 10 mm, po želji. Za duže kekse rezati štruce pod kutom. Složiti izrezane kekse na lim za pečenje i peći 6 - 7 minuta. Ako su keksi veći, potrebno im je više vremena tijekom drugog pečenja. Preokrenuti svaki keks i peći još 6 - 7 minuta. Keksi će biti hrskaviji što se dulje peku, a da bi zadržali teksturu, ohlađene ih treba spremiti u limenu kutiju ili zatvorenu posudu. Poslužiti uz čašu vina i može početi uživanje u okusima i aromama koje se nadopunjuju.

Linker
23. travanj 2024 06:08