najbolji restoran

 MAIDO
Vrh gastronomije

Trijumf Nikkei kuhinje: Najbolji restoran na svijetu je peruanski Maido, pogledajte veličanstvene kreacije chefa Mitsuharua Tsumure

Objavljena je ugledna lista ‘The World‘s 50 Best Restaurants‘, najboljih svjetskih restorana visoke gastronomije u kojem je najviše restorana iz Južne Amerike i Dalekog Istoka što potvrđuje da je egzotična kuhinja postala mainstream, a pobjedu je odnio chef koji spaja japanske i peruanske tradicije s ciljem da to nasljeđe prenosi novim generacijama.

Objavljena je ugledna lista ‘The World‘s 50 Best Restaurants‘, najboljih svjetskih restorana visoke gastronomije u kojem je najviše restorana iz Južne Amerike i Dalekog Istoka što potvrđuje da je egzotična kuhinja postala mainstream, a pobjedu je odnio chef koji spaja japanske i peruanske tradicije s ciljem da to nasljeđe prenosi novim generacijama.

Dugo iščekivana lista 50 najboljih restorana svijeta (The World‘s 50 Best Restaurants) za 2025. godinu službeno je objavljena u četvrtak, 19. lipnja, na svečanoj dodjeli u bajkovitoj Villi Bria u Torinu. U svom 23. izdanju, prestižna godišnja ljestvica obuhvaća restorane iz 32 grada i 22 zemlje, uključujući deset novih i četiri povratnika na listu, potvrđujući kako je globalna gastronomska scena raznolika, vibrantna i u stalnoj transformaciji.

U središtu ovogodišnje dodjele našao se restoran Maido iz peruanske prijestolnice Lime, koji je okrunjen titulom Najboljeg restorana svijeta za 2025. godinu. Ovo je povijesni trenutak za njegovog glavnog chefa – Mitsuharua Tsumuru, čovjeka koji je Nikkei kuhinju – spoj japanske i peruanske tradicije – izdigao iz sjene i doveo je na sami vrh svjetske gastronomije.

image

Dodjela nagrada u Torinu

SECCI/LAPRESSE/SHUTTERSTOCK EDITORIAL/PROFIMEDIA

Chef Tsumura, poznat jednostavno kao Micha, rođen je u Peruu u japansko-peruanskoj obitelji. Taj spoj kultura oblikovao je njegov senzibilitet, a kasnije i kulinarski potpis koji danas nazivamo Nikkei kuhinjom – jedinstvenim spojem preciznosti japanske tehnike i dubine peruanskih okusa. Od početka je vjerovao u snagu Nikkei identiteta – u harmoniju okusa, tekstura i kultura. Njegova kuhinja je više od okusa – to je narativ o migraciji, nasljeđu i inovaciji.

image

Chef je stalno u potrazi za vrhunskim sastojcima

MAIDO
image

Kuhinja spaja peruanske okuse s japanskom preciznošću

MAIDO
image

Cilj chefa bio je ispromovirati Nikkei kuhinju i peruansku gastronomiju

MAIDO

Kada je 2009. otvorio Maido, imao je jasnu viziju: stvoriti prostor gdje će se ta dva svijeta susresti, nadopuniti i uzajamno uzvisiti.

Univerzalni jezik

Maido već godinama privlači pažnju gostiju kao i gastro kritičara. Od svog debija na spomenutoj listi 2015. godine, restoran se neprekidno nalazi među najboljima na svijetu. Četiri je puta ponio titulu najboljeg restorana Latinske Amerike, a prošle godine, zauzeo je impresivno peto mjesto među najboljima na svijetu. Ove je godine napokon došao do samog vrha – priznanje koje se čini kao kruna jednog dugog i posvećenog puta.

image

Mitsuharu Tsumura u svom restoranu Maido

CRIS BOURONCLE/AFP/PROFIMEDIA

“Ovo mi je najbolji dan u životu, a priznanje nije samo moje, već je odraz rada cijelog tima, naše kulture, naših korijena. Ne mogu opisati kako se trenutačno osjećam. Ovo je mješavina emocija, ponosa, ali i zahvalnosti. Svaki trenutak teškog rada, svaki izazov, sve to je vrijedilo da bismo ljudima diljem svijeta mogli približiti Nikkei kuhinju i peruansku gastronomiju. Kuhati za nekoga je za mene najljepši čin ljubavi, i to je ono što me uvijek pokretalo.", izjavio je Tsumura nakon proglašenja, dodavši da Nikkei kuhinja više nije nišna priča, nego univerzalni jezik.

Sa samo 28 godina ponuđena mu je pozicija generalnog direktora hotela, no Tsumura je donio hrabru odluku – odbio je stabilnu i sigurnu karijeru kako bi slijedio svoju strast: otvorenje vlastitog restorana.

U svom Maidu danas kreira recepte uz duboku potragu za lokalnim proizvodima iz različitih regija Perua - od Amazone do juga zemlje. Njegovi degustacijski jelovnici obuhvaćaju jela poput ribljeg hotdoga, riže s morskim ježincem, bakalara mariniranog u misu s orašastim plodovima i nigirija od dnevnog ulova.

‘‘Peru nije imao mnogo od vlastitog identiteta kada je ovdje završio rat i terorizam. Dobili smo slobodu, ali razrušenu zemlju. Nismo imali ni pošteni nogometni klub, uvozila se smrznuta hrana, a mi imamo oko 3 tisuće vrsta krumpira. Mislim da smo uspjeli napraviti gastronomiju koja je proslavila Peru u svijetu i to trebamo ostaviti u nasljeđe budućim generacijama‘‘, kazao je ovaj vrsni chef konačno zasjevši na vrh naprestižnije svjetske gastro liste.

image

Restoran Maido zbog kojeg treba posjetiti Peru

CRIS BOURONCLE/AFP/PROFIMEDIA

A The World‘s 50 Best Restaurants i dalje ostaje jedan od najvažnijih referentnih okvira u svijetu fine dininga, a 2025. godina dodatno učvršćuje Peru, ali i Latinsku Ameriku kao kulturno i kulinarski neizostavnu destinaciju.

05. prosinac 2025 02:48