DARKO TOMAŠ/CROPIX
Novi početak

Naš proslavljeni chef o povratku kući, promjenama koje uvodi u Noel i bračnom životu: "Uz pripremu novog menija, stigao sam se i oženiti"

Talentirani Zagrepčanin vratio se u rodni Zagreb, ponovno stao na čelo Noela i započeo uzbudljivo novo razdoblje, i privatno i profesionalno.

Talentirani Zagrepčanin vratio se u rodni Zagreb, ponovno stao na čelo Noela i započeo uzbudljivo novo razdoblje, i privatno i profesionalno.

Nakon dvije godine rada izvan metropole, chef Bruno Vokal (31) ponovno preuzima vodstvo kuhinje zagrebačkog restorana Noel, prvog zagrebačkog restorana s Michelinovom zvjezdicom i mjesta na kojem je zapravo i započela njegova priča. Povratak mladog chefa izazvao je veliko zanimanje, i to ne samo zato što je riječ o njegovom povratku, nego i zbog promjena u konceptu restorana, meniju i načinu rada.

Osim što je sa sobom donio novu kuharsku energiju, Bruno se u Zagreb vraća i s važnim privatnim razlogom - nedavno se oženio. Prije mjesec dana izrekao je sudbonosno "da" svojoj dugogodišnjoj djevojci, s kojom je u vezi gotovo deset godina. "Oženio sam se, poželio sam stati, smiriti se, prestati raditi sezone i toliko izbivati. Želim živjeti ovdje, graditi život u Zagrebu. Vratio sam se doma", kaže nam Bruno, ne krijući zadovoljstvo koje mu je donio povratak.

image

Bruno Vokal vratio se u Noel, restoran u kojem je i započeo svoju profesionalnu karijeru

DARKO TOMAŠ/CROPIX

Osim njega, u Noel je stigla i nova, mlađa ekipa u kuhinji i sali. Promjene su značajne i vidljive već na prvi pogled, a Bruno vjeruje da je upravo ta kombinacija mladosti i iskustva ono što će odrediti novu fazu poznatog zagrebačkog restorana.

Dva menija i povratak à la carte ponudi

Jedan od prvih koraka koje je poduzeo nakon povratka bio je - novi jelovnik. Iako Noel i dalje ostaje vjeran svom prepoznatljivom stilu, Bruno ga ovime želi dodatno približiti publici.

"Ne želimo biti prosječni niti običan restoran, već nastojimo pružiti najbolje moguće iskustvo i unapređivati scenu. Zato smo zadržali fokus na lokalnim, sezonskim namirnicama i stvorili dva nova menija. Jedan je više baziran na morskoj ribi i plodovima mora, drugi na mesu", otkriva chef. Na jelovniku su se tako našli domaći štrukli, jadranske kozice, prepelica, odojak i niz drugih jela koja naglašavaju hrvatsku gastronomsku priču, ali interpretiranu kroz suvremeni fine dining.

image

Osim povratka u Noel, zagrebački chef se nedavno i oženio svojom dugogodišnjom djevojkom Ivonom

DARKO TOMAŠ/CROPIX

No, najveća novost je ta što se nakon dužeg vremena u Noel ponovno vraća à la carte opcija.

"Mislimo da restoran ne treba biti samo mjesto gdje dođeš i pojedeš pet, deset ili dvadeset sljedova. Treba postojati prostor i za goste koji žele dva ili tri jela, nešto opušteniji pristup. Sve što je u meniju može se naručiti i kao à la carte, i to je nešto na što smo posebno ponosni", dodaje.

Mnoga jela izazivaju veliko zanimanje, ali jedno se, na veliko Brunino iznenađenje, posebno istaknulo. Radi se o jelu koje kombinira nekoliko tehnika pripreme celera - ribanje, kuhanje, pečenje na grillu sa smeđim maslacem, a zatim se povrće potapa u aromatični sok i ocat od kruške, gdje se infuzira i dobiva suptilan slatkasto-kiseli miris. Poslužuje se uz hrskavi, pečeni celer, tartuf i bademe, a sve je zaokruženo juhom od krumpira, celera i ostatka kore od sira.

Ljubav prema kuhanju naslijedio je od bake

Brunina ljubav prema kuhanju započela je još u ranom djetinjstvu i povezana je s obiteljskim domom u kojem se, kako kaže, uvijek nešto kuhalo, mirisalo, dizalo u pećnici ili krčkalo na štednjaku. Njegovi prvi gastronomski uzori bile su, naravno, baka i mama, žene koje su generacijama držale obiteljsku tradiciju na okupu upravo kroz kuhinju i obiteljske recepte.

"Obje bake su bile kuharice, mama slastičarka i zapravo mislim da je sasvim logično što sam i ja završio u kuhinji. Zapravo smo oduvijek svi kuhali, osim tate koji radi u kazalištu", otkriva nam Bruno. U takvom okruženju, u kojem je hrana sastavni dio života, nije bilo teško zaljubiti se u kuhanje. Upravo zbog toga danas s velikim poštovanjem gleda na sve što je učio od svojih najbližih i nastavlja tu obiteljsku priču u profesionalnoj kuhinji.

image
DARKO TOMAŠ/CROPIX

Njegovi prvi pokušaji u kuhinji bili su, priznaje, prilično skromni i mirisali na izgoren češnjak. "Moje početke u kuhanju svakako su obilježila jaja. I to na sve moguće načine, dok su mi najveći izazov definitivno bila jaja s češnjakom. To je bilo najteži za pogoditi jer bi mi taj češnjak uvijek izgorio", kroz smijeh se prisjeća Bruno. Danas, kada se cijela obitelj okupi na ručku, nadmetanja nema - jelo priprema onaj kome se taj dan najviše do kuhanja. Od njega pak, kaže nam, njegovi najčešće traže da priprema tjestininu, pečenje ili roštilj.

Odnedavno je i u braku

Osim promjena na poslovnom planu, Bruni ruže cvjetaju i u privatnom životu. Naime, prije mjesec dana zagrebački se kuhar vjenčao sa svojom djevojkom, sada suprugom Ivonom Bošnjak (30) s kojom je prije toga u vezi bio gotovo deset godina. Tijekom tog vremena rasli su i nerijetko zajedno radili, a iako je njegova odabranica završila studij tekstilnog industrijskog dizajna, život ju je spontano odveo u gastronomiju.

“Kad sam ja radio u Noelu, ona je radila u slastičarnici. Onda sam ja otišao u Dubrovnik, pa je i ona otišla sa mnom gdje je radila dvije godine. Sada smo se oboje vratili u Zagreb", govori nam Bruno koji s Ivonom sada i radi u Noelu. Iako raditi zajedno mnogima zvuči izazovno, njima je to, govori nam chef, zapravo prednost.

"Iako nas je na početku mnogo ljudi, pogotovo naših prijatelja, pokušavalo odgovoriti od toga da radimo zajedno, zapravo nam sjajno ide. Naš je posao po prirodi jako stresan. Često nas nema doma, puno je pritiska. Zato je odlično imati kraj sebe osobu koja te razumije. Nama to savršeno funkcionira", priznaje Bruno.

Isprobali smo i dva jela s novog menija

Osim što smo s Brunom razgovarali o njegovom povratku, privatnom životu i promjenama koje je uveo u Noel, imali smo priliku i isprobati čak dva jela s novog menija te se iz prve ruke uvjeriti u kojem smjeru restoran ide.

image

Isprobali smo kavijar poslužеn na mousseu od tofua, s bistrim konzuméom, salatom od beluga leće i kavijara te umakom od reduciranog pilećeg temeljca

DARKO TOMAŠ/CROPIX

Prvo jelo koje smo isprobali bio je kavijar - novo Noelovo signature jelo. Lagani mousse od tofua prekriven je bistrim konzuméom od povrća i heljde, a na vrhu se nalazi osvježavajuća salata od beluga leće i kavijara. Sve se spaja bogatim, aromatičnim umakom od reduciranog pilećeg temeljca i dimljene masnoće, a riječ je o precizno izbalansiranom tanjuru koji nas je osvojio na prvi zalogaj.

Drugo jelo bili su kapeleti punjeni domaćim sirom, jedno od onih jela koje na prvu možda djeluje jednostavno, ali zapravo je puno više od toga. Ručno rađeni kapeleti puni su bogate, kremaste mješavine domaćih sireva, a poslužuju se uz emulziju od školjaka u koju se dodaje limunov sok i kavijar od pastrve, što im daje željenu svježinu. Jelo je dodatno upotpunjeno kapelungama kuhanima u confitu, malo blitve te divljim biljem koje jelu donosi aromatičnu notu, a spoj okusa, tekstura i mirisa čini ga jednim od favorita novog menija.

image

Oduševili su nas kapeleti punjeni domaćim sirom

DARKO TOMAŠ/CROPIX
05. prosinac 2025 03:35