Kuhanje je, kako kaže, zavoljela još kao djevojčica, vještinu prošle godine pokazala u Masterchefu, a danas radi kao chefica u novootvorenom zagrebačkom restoranu Cynic.
Prošla sezona MasterChefa donijela je brojne kulinarske talente, ali jedan od najupečatljivijih dojmova ostavila je 22-godišnja Anamaria Šimićak iz Karlovca, mlada chefica koja trenutačno živi i radi u Zagrebu. Svojom velikom strašću prema hrani, kreativnošću i posebnim senzibilitetom prema vegetarijanskim i veganskim jelima odmah je osvojila simpatije gledatelja – a sada nas je ugostila u svom domu u Novom Zagrebu i pripremila nam pravu jesensku gozbu.
"Već dugo najviše volim pripremati upravo vegetarijanska jela. Kombinacija voća i povrća za mene je beskonačan izvor inspiracije – tako je uostalom i započela moja kulinarska priča. U posljednje vrijeme posebno me zanima bezglutenska prehrana i voljela bih osvijestiti ljude da gluten-free ne znači manje ukusno", govori nam Anamaria, koja trenutačno radi u novootvorenom zagrebačkom restoranu Cynic, mjestu koje na vrlo zanimljiv način objedinjuje brunch, specialty kavu i cjelodnevnu ponudu hrane.
Za nas je pripremila dva jela koja savršeno odražavaju njezin kulinarski potpis – sezonska, kreativna, hranjiva i oku ugodna. U oba se kao glavna namirnica pojavljuje butternut tikva, njezina omiljena jesenska namirnica. "Jesen mi je najdraže godišnje doba, a butternut tikva simbolizira sve ono što volim u kuhanju – svestrana je, ukusna, jednostavna za pripremu te se savršeno uklapa i u slane i u slatke kombinacije", objašnjava Anamaria.
Cilj joj je, kaže, bio pripremiti jela bez glutena, od kojih je jedno u potpunosti vegansko, ali i pokazati koliko i najjednostavnije namirnice mogu postati zvijezde tanjura kada im pristupimo s pažnjom i kreativnošću.
U slanoj varijanti – nazvanoj Jesenski comfort food na veganski način – poslužila je heljdine palačinke punjene raguom od kukuruza i butternut tikve, prelivenim tahini dressingom. "Na prvi pogled izgleda kao desert, ali kad probate, osjetite pravu jesen na tanjuru. Vegansko, bezglutensko, toplo i utješno", opisuje.
Za desert – Jesensku rapsodiju bundeve – pripremila je steak od butternut tikve, kandiran i pečen, uz gastrique od meda, kremu od grčkog jogurta i tonke te hrskavi crumble od badema i zobenih pahuljica. "Kombinacija je to svega što volim – pogotovo grčkog jogurta, koji i inače obožavam koristiti u desertima. I ovo je jelo bez glutena, s dubokim, zaokruženim okusima koji podsjećaju na sve ono što jesen sa sobom nosi."
Iako danas jede sve, Anamaria ne skriva kako je vegetarijanska kuhinja i dalje njezin prvi odabir. "Tri godine sam bila vegetarijanka i to me oblikovalo. Moje prvo jelo ikad bilo je varivo od slanutka – i dalje ga pamtim kao pravo otkriće", prisjeća se.
Nakon što je oduševila publiku, ali i članove žirija u prošlogodišnjem izdanju MasterChefa, preselila je u Zagreb, započela samostalan život i posvetila se onome što najviše voli – profesionalnom kuhanju. "Sretna sam, mirna i konačno radim ono što volim. Zahvalna sam svojoj obitelji, roditeljima Mari i Stjepanu te bratu Alenu, bez njihove podrške ne bih bila ovdje gdje jesam", dodaje.
A mi vam u nastavku donosimo recepte za dva Anamarijina jesenska favorita.
Jesenski comfort food na veganski način
Heljdine palačinke
SASTOJCI:
- 100 g heljdinog brašna
- 80 g rižinog brašna
- 1 ½ žličica praška za pecivo
- 200 ml sojinog mlijeka
- 1 žlica jabučnog octa
- 50 ml aquafabe (vodica od slanutka)
- Prstohvat soli
PRIPREMA:
U zdjeli pomiješajte heljdino i rižino brašno, sol i prašak za pecivo. U lončiću lagano zagrijte sojino mlijeko s jabučnim octom (treba biti mlako, ne vruće). Istovremeno od aquafabe izradite pjenu (mikserom ili pjenjačom). U suhe sastojke ulijte mlako mlijeko i dobro izmiješajte. Na kraju pažljivo umiješajte pjenu od aquafabe. Pecite palačinke na tavi s malo maslinovog ulja, s obje strane dok ne dobiju zlatnu boju.
Ragu od butternut tikve i kukuruza
SASTOJCI:
- 1 glavica crvenog luka
- 2 češnja češnjaka
- ½ šalice kukuruza šećerca
- 200 g butternut tikve (rezane na kockice)
- Maslinovo ulje
- 1 žlica tamari umaka
- Temeljac za podlijevanje
- Začini: kopar, chilli, češnjak u prahu, kumin, sol i papar
PRIPREMA:
Na maslinovom ulju pirjajte sitno sjeckani luk dok ne omekša i karamelizira se. Dodajte nasjeckani češnjak, tikvu i kukuruz, pa kratko propirjajte. Umiješajte tamari umak i začine po ukusu, a zatim podlijevajte temeljcem tijekom kuhanja. Kuhajte dok tikva ne omekša i sve se poveže u kremasti ragu.
Tahini dressing
SASTOJCI:
- 60 g tahinija
- 1 žličica miso paste
- 1 žličica agavinog sirupa
- 2–3 žlice vode (ovisno o željenoj gustoći)
- 1 žličica rižinog octa ili limunovog soka
PRIPREMA:
Sve sastojke izmiješajte u glatki, svilenkasti dressing. Po potrebi dodajte još vode kako biste prilagodili gustoću.
Jesenska rapsodija bundeve
Kandirana butternut tikva
SASTOJCI:
- Steakovi butternut tikve (rezani po želji)
- 100 g šećera
- 100 ml vode
- Par kapi ekstrakta vanilije
PRIPREMA:
U lončiću zagrijte šećer i vodu dok ne dobijete prozirni simple sirup. Dodajte vaniliju. U sirup stavite steakove tikve i kuhajte na laganoj vatri oko 15 minuta, dok ne omekšaju. Pažljivo ih izvadite i ostavite da se ocijede i ohlade. Za karameliziranje u tavi rastopite malo vode i 2 žlice smeđeg šećera. Dodajte ocijeđene steakove i kratko ih glazirajte dok ne dobiju sjajnu, karameliziranu površinu.
Krema od grčkog jogurta i tonke
SASTOJCI:
- 200 g grčkog jogurta
- 2–3 žlice šećera u prahu
- ¼ naribane mahune tonke
- Naribana korica naranče
PRIPREMA:
Jogurt prethodnu večer ostavite u situ obloženom gazom da se ocijedi (preko noći). Ujutro u gustu bazu umiješajte šećer, tonku i koricu naranče. Dobro promiješajte.
Crumble od badema i zobenih pahuljica
SASTOJCI:
- 85 g bademovog brašna
- 50 g zobenih pahuljica (bez glutena)
- 50 g maslaca (ili biljne alternative)
- 50 g šećera u prahu
- Prstohvat soli
PRIPREMA:
U zdjeli pomiješajte sve suhe sastojke. Dodajte hladan maslac narezan na kockice i rukama utrljajte dok ne dobijete mrvičastu teksturu. Pecite 10 minuta na 175 °C uz povremeno miješanje, dok ne postane zlatno i hrskavo. Ohladite prije serviranja.
Gastrique od meda
SASTOJCI:
- 60 ml meda
- 60 ml rižinog octa
PRIPREMA:
U malom loncu zagrijte med dok ne postane tekuć i počne lagano karamelizirati. Maknite s vatre i pažljivo ulijte ocat. Vratite na laganu vatru i kuhajte još 2–3 minute dok se ne zgusne u sirupastu teksturu. Ostavite da se ohladi.
Karamelizirani orasi (dodatno)
SASTOJCI:
- Šaka oraha
- 1 žlica muscovado šećera
- 1 žlica vode
PRIPREMA:
U tavi zagrijte sve sastojke i miješajte dok se orasi ne karameliziraju i oblože šećerom. Ohladite na papiru za pečenje prije posluživanja.
Za sudjelovanje u komentarima je potrebna prijava, odnosno registracija ako još nemaš korisnički profil....