Sudjelovanje u Mastrechefu otvorilo joj je mnoga vrata - a danas živi i radi u Zagrebu

 BORIS KOVAČEV/CROPIX
I slatko i slano

Natjecateljica MasterChefa ugostila nas je u svome domu i pripremila dva jesenska jela s bundevom u glavnoj ulozi

Kuhanje je, kako kaže, zavoljela još kao djevojčica, vještinu prošle godine pokazala u Masterchefu, a danas radi kao chefica u novootvorenom zagrebačkom restoranu Cynic.

Kuhanje je, kako kaže, zavoljela još kao djevojčica, vještinu prošle godine pokazala u Masterchefu, a danas radi kao chefica u novootvorenom zagrebačkom restoranu Cynic.

Prošla sezona MasterChefa donijela je brojne kulinarske talente, ali jedan od najupečatljivijih dojmova ostavila je 22-godišnja Anamaria Šimićak iz Karlovca, mlada chefica koja trenutačno živi i radi u Zagrebu. Svojom velikom strašću prema hrani, kreativnošću i posebnim senzibilitetom prema vegetarijanskim i veganskim jelima odmah je osvojila simpatije gledatelja – a sada nas je ugostila u svom domu u Novom Zagrebu i pripremila nam pravu jesensku gozbu.

"Već dugo najviše volim pripremati upravo vegetarijanska jela. Kombinacija voća i povrća za mene je beskonačan izvor inspiracije – tako je uostalom i započela moja kulinarska priča. U posljednje vrijeme posebno me zanima bezglutenska prehrana i voljela bih osvijestiti ljude da gluten-free ne znači manje ukusno", govori nam Anamaria, koja trenutačno radi u novootvorenom zagrebačkom restoranu Cynic, mjestu koje na vrlo zanimljiv način objedinjuje brunch, specialty kavu i cjelodnevnu ponudu hrane.

Za nas je pripremila dva jela koja savršeno odražavaju njezin kulinarski potpis – sezonska, kreativna, hranjiva i oku ugodna. U oba se kao glavna namirnica pojavljuje butternut tikva, njezina omiljena jesenska namirnica. "Jesen mi je najdraže godišnje doba, a butternut tikva simbolizira sve ono što volim u kuhanju – svestrana je, ukusna, jednostavna za pripremu te se savršeno uklapa i u slane i u slatke kombinacije", objašnjava Anamaria.

image

Anamaria Šimićak ugostila nas je u zagrebačkom stanu i pripremila dva jesenska jela

BORIS KOVAČEV/CROPIX

Cilj joj je, kaže, bio pripremiti jela bez glutena, od kojih je jedno u potpunosti vegansko, ali i pokazati koliko i najjednostavnije namirnice mogu postati zvijezde tanjura kada im pristupimo s pažnjom i kreativnošću.

U slanoj varijanti – nazvanoj Jesenski comfort food na veganski način – poslužila je heljdine palačinke punjene raguom od kukuruza i butternut tikve, prelivenim tahini dressingom. "Na prvi pogled izgleda kao desert, ali kad probate, osjetite pravu jesen na tanjuru. Vegansko, bezglutensko, toplo i utješno", opisuje.

Za desert – Jesensku rapsodiju bundeve – pripremila je steak od butternut tikve, kandiran i pečen, uz gastrique od meda, kremu od grčkog jogurta i tonke te hrskavi crumble od badema i zobenih pahuljica. "Kombinacija je to svega što volim – pogotovo grčkog jogurta, koji i inače obožavam koristiti u desertima. I ovo je jelo bez glutena, s dubokim, zaokruženim okusima koji podsjećaju na sve ono što jesen sa sobom nosi."

image

Sudjelovanje u Mastrechefu otvorilo joj je mnoga vrata - a danas živi i radi u Zagrebu

BORIS KOVAČEV/CROPIX

Iako danas jede sve, Anamaria ne skriva kako je vegetarijanska kuhinja i dalje njezin prvi odabir. "Tri godine sam bila vegetarijanka i to me oblikovalo. Moje prvo jelo ikad bilo je varivo od slanutka – i dalje ga pamtim kao pravo otkriće", prisjeća se.

Nakon što je oduševila publiku, ali i članove žirija u prošlogodišnjem izdanju MasterChefa, preselila je u Zagreb, započela samostalan život i posvetila se onome što najviše voli – profesionalnom kuhanju. "Sretna sam, mirna i konačno radim ono što volim. Zahvalna sam svojoj obitelji, roditeljima Mari i Stjepanu te bratu Alenu, bez njihove podrške ne bih bila ovdje gdje jesam", dodaje.

A mi vam u nastavku donosimo recepte za dva Anamarijina jesenska favorita.

Jesenski comfort food na veganski način

image

Heljdine palačinke s raguom od kukuruza i butternut tikve, prelivene tahini dressingom

BORIS KOVAČEV/CROPIX

Heljdine palačinke

SASTOJCI:

  • 100 g heljdinog brašna
  • 80 g rižinog brašna
  • 1 ½ žličica praška za pecivo
  • 200 ml sojinog mlijeka
  • 1 žlica jabučnog octa
  • 50 ml aquafabe (vodica od slanutka)
  • Prstohvat soli

PRIPREMA:

U zdjeli pomiješajte heljdino i rižino brašno, sol i prašak za pecivo. U lončiću lagano zagrijte sojino mlijeko s jabučnim octom (treba biti mlako, ne vruće). Istovremeno od aquafabe izradite pjenu (mikserom ili pjenjačom). U suhe sastojke ulijte mlako mlijeko i dobro izmiješajte. Na kraju pažljivo umiješajte pjenu od aquafabe. Pecite palačinke na tavi s malo maslinovog ulja, s obje strane dok ne dobiju zlatnu boju.

Ragu od butternut tikve i kukuruza

SASTOJCI:

  • 1 glavica crvenog luka
  • 2 češnja češnjaka
  • ½ šalice kukuruza šećerca
  • 200 g butternut tikve (rezane na kockice)
  • Maslinovo ulje
  • 1 žlica tamari umaka
  • Temeljac za podlijevanje
  • Začini: kopar, chilli, češnjak u prahu, kumin, sol i papar

PRIPREMA:

Na maslinovom ulju pirjajte sitno sjeckani luk dok ne omekša i karamelizira se. Dodajte nasjeckani češnjak, tikvu i kukuruz, pa kratko propirjajte. Umiješajte tamari umak i začine po ukusu, a zatim podlijevajte temeljcem tijekom kuhanja. Kuhajte dok tikva ne omekša i sve se poveže u kremasti ragu.

image

Heljdine palačinke s raguom od kukuruza i butternut tikve, prelivene tahini dressingom

BORIS KOVAČEV/CROPIX

Tahini dressing

SASTOJCI:

  • 60 g tahinija
  • 1 žličica miso paste
  • 1 žličica agavinog sirupa
  • 2–3 žlice vode (ovisno o željenoj gustoći)
  • 1 žličica rižinog octa ili limunovog soka

PRIPREMA:

Sve sastojke izmiješajte u glatki, svilenkasti dressing. Po potrebi dodajte još vode kako biste prilagodili gustoću.

Jesenska rapsodija bundeve

image

Kandirana butternut tikva s kremom od grčkog jogurta i tonke, crumbleom od badema i oraha te gastriqueom od meda

BORIS KOVAČEV/CROPIX

Kandirana butternut tikva

SASTOJCI:

  • Steakovi butternut tikve (rezani po želji)
  • 100 g šećera
  • 100 ml vode
  • Par kapi ekstrakta vanilije

PRIPREMA:

U lončiću zagrijte šećer i vodu dok ne dobijete prozirni simple sirup. Dodajte vaniliju. U sirup stavite steakove tikve i kuhajte na laganoj vatri oko 15 minuta, dok ne omekšaju. Pažljivo ih izvadite i ostavite da se ocijede i ohlade. Za karameliziranje u tavi rastopite malo vode i 2 žlice smeđeg šećera. Dodajte ocijeđene steakove i kratko ih glazirajte dok ne dobiju sjajnu, karameliziranu površinu.

Krema od grčkog jogurta i tonke

SASTOJCI:

  • 200 g grčkog jogurta
  • 2–3 žlice šećera u prahu
  • ¼ naribane mahune tonke
  • Naribana korica naranče

PRIPREMA:

Jogurt prethodnu večer ostavite u situ obloženom gazom da se ocijedi (preko noći). Ujutro u gustu bazu umiješajte šećer, tonku i koricu naranče. Dobro promiješajte.

Crumble od badema i zobenih pahuljica

SASTOJCI:

  • 85 g bademovog brašna
  • 50 g zobenih pahuljica (bez glutena)
  • 50 g maslaca (ili biljne alternative)
  • 50 g šećera u prahu
  • Prstohvat soli

PRIPREMA:

U zdjeli pomiješajte sve suhe sastojke. Dodajte hladan maslac narezan na kockice i rukama utrljajte dok ne dobijete mrvičastu teksturu. Pecite 10 minuta na 175 °C uz povremeno miješanje, dok ne postane zlatno i hrskavo. Ohladite prije serviranja.

Gastrique od meda

SASTOJCI:

  • 60 ml meda
  • 60 ml rižinog octa

PRIPREMA:

U malom loncu zagrijte med dok ne postane tekuć i počne lagano karamelizirati. Maknite s vatre i pažljivo ulijte ocat. Vratite na laganu vatru i kuhajte još 2–3 minute dok se ne zgusne u sirupastu teksturu. Ostavite da se ohladi.

image

Kandirana butternut tikva s kremom od grčkog jogurta i tonke, crumbleom od badema i oraha te gastriqueom od meda

BORIS KOVAČEV/CROPIX

Karamelizirani orasi (dodatno)

SASTOJCI:

  • Šaka oraha
  • 1 žlica muscovado šećera
  • 1 žlica vode

PRIPREMA:

U tavi zagrijte sve sastojke i miješajte dok se orasi ne karameliziraju i oblože šećerom. Ohladite na papiru za pečenje prije posluživanja.

04. prosinac 2025 22:01