U svim se receptima nalaze sastojci koji ne sadrže gluten i nezdrave masti te imaju niski glikemijski indeks

 PROMO
Bestseler

Novo izdanje knjige Marka Hymana "Hrana – Što bismo trebali kuhati?" donosi više od sto slasnih recepata za dug i zdrav život

Bez obzira na to jeste li vegan, slijedite li paleo ili pegansku prehranu, ili izbjegavate žitarice i laktozu, u knjizi "Hrana: Što bismo trebali kuhati?" pronaći ćete jela koja odgovaraju vašem načinu života, od osvježavajućih salata do raskošnih slastica.

Bez obzira na to jeste li vegan, slijedite li paleo ili pegansku prehranu, ili izbjegavate žitarice i laktozu, u knjizi "Hrana: Što bismo trebali kuhati?" pronaći ćete jela koja odgovaraju vašem načinu života, od osvježavajućih salata do raskošnih slastica.

Bestseler dr. Marka Hymana nije samo kuharica, nego pozivnica u svijet u kojemu je pripremanje hrane izvor zdravlja, kreativnosti i radosti te zabavan i revolucionaran čin koji utječe na zdravlje pojedinca, obitelji, šire zajednice, pa čak i cijelog planeta. Neke su recepte u knjizi dodali prijatelji i kolege dr. Hymana koji su iskusili pozitivne učinke peganske prehrane – među njima su, primjerice, istaknuti liječnik i popularizator zdrave prehrane dr. Mehmet Oz i glumica Gwyneth Paltrow.

Nakon što je u svojoj uspješnici "Hrana: Što bismo trebali jesti?" razotkrio dugogodišnje mitove o prehrani koji su nas udaljili od namirnica koje su zapravo zdrave za nas, dr. Mark Hyman u novom izdanju Školske knjige donosi zbirku recepata koji će oduševiti nepce i nahraniti tijelo.

Knjiga "Hrana: Što bismo trebali kuhati?" (koju je prevela Sara Zobel) nudi više od sto ukusnih i hranjivih recepata koji ističu prednosti prehrane koja obiluje zdravim mastima, svježim povrćem, orašastim plodovima i mahunarkama te organski uzgojenim namirnicama. Bez obzira na to jeste li vegan, slijedite li paleo ili pegansku prehranu, ili izbjegavate žitarice i laktozu, u njoj ćete pronaći jela koja odgovaraju vašem načinu života, od osvježavajućih salata do raskošnih slastica.

image

Knjiga nudi više od sto ukusnih i hranjivih recepata koji ističu prednosti prehrane koja obiluje zdravim mastima, svježim povrćem, orašastim plodovima i mahunarkama te organski uzgojenim namirnicama

PROMO

Međugeneracijski proces prenošenja vještina

Dr. Mark Hyman zavolio je kuhanje još kao mladić, u doba kad je prehrambena industrija počela zagovarati prerađenu hranu i zamrznuta jela. Unatoč tome što se zapadni svijet sve više opredjeljivao za komociju, njegova je obitelj uglavnom nastojala jesti svježu, izvornu, neprerađenu hranu.

"Kuhanje sam oduvijek povezivao s pripadnošću zajednici. Moja prva sjećanja povezana s hranom tiču se kuhanja pileće juhe petkom navečer te prženja latkesa (palačinki od krumpira) za Hanuku. Majka me naučila osnovama kuhanja – kako gnječiti češnjak, oguliti luk, kada početi pripremati obrok ako želimo da sve ispadne savršeno te bude gotovo u isto vrijeme. Time je nastavila tisućljetni međugeneracijski proces prenošenja vještina sakupljanja i pripreme hrane unutar zajednice", navodi autor u uvodu svoje knjige.

image

Dr. Mark Hyman zavolio je kuhanje još kao mladić, u doba kad je prehrambena industrija počela zagovarati prerađenu hranu i zamrznuta jela

PROMO

Pripremanje hrane za druge uveseljavalo je njegovu majku – uživala je u promatranju sretnih izraza lica ljudi koji su jeli njezine slasne obroke, slaveći time život, obitelj i pripadnost zajednici. Nažalost, taj je osjećaj većini ljudi nepoznat. "U današnje je vrijeme prehrambena industrija preotela naše kuhinje, što se nije dogodilo slučajno. Kuhanje je pretvorila u posao, teret i dosadu. Ne nasjedajte na poruku: ‘Danas zaslužuješ odmor‘. Riječ je o prijevari koja bi nas trebala navesti da kupujemo unaprijed pripremljenu, prerađenu hranu", ističe dr. Hyman.

Kombinacija paleo i veganske prehrane

Kuhanje i jedenje hrane nužne su aktivnosti i neizostavan su dio naše ljudskosti te nas povezuju sa svime što je stvarno i važno: sa Zemljom, prirodom, našom obitelji i zajednicom. Pripremanje hrane izvor je radosti, ispunjenja, povezanosti i kreativnosti, smatra autor knjige. Poručuje da kuhanje jednostavne, neprerađene hrane zapravo i nije toliko naporno – često traje manje od jednog sata na dan. Uz nešto planiranja i poneki korisni savjet možete naučiti kod kuće pripremati jednostavne, hranjive peganske obroke koji su ukusni i priuštivi.

Cijeli je sadržaj knjige usklađen sa smjernicama peganske prehrane. Riječ je o mješavini paleo i veganske prehrane, bogatoj neprerađenom hranom biljnog podrijetla s niskim glikemijskim indeksom koja obiluje dobrim mastima, vlaknima i ostalim korisnim sastojcima. Peganska prehrana je inkluzivan, održiv režim prehrane bogat hranjivim tvarima. Zabavna je i neodoljiva.

Neke su recepte dodali prijatelji i kolege dr. Marka Hymana koji su iskusili pozitivne učinke peganske prehrane. Među njima su, primjerice, istaknuti liječnik i popularizator zdrave prehrane dr. Mehmet Oz, glumica Gwyneth Paltrow te jedan od najutjecajnijih svjetskih chefova i humanitaraca – José Andrés.

image

Svaki je recept vrlo jasno kategoriziran, s napomenom o tome sadrži li žitarice, laktozu i veganske sastojke

PROMO

U svim se receptima nalaze sastojci koji ne sadrže gluten i nezdrave masti te imaju niski glikemijski indeks. Većina njih, uz nekoliko iznimaka, ne sadrži žitarice i laktozu. Mnogi su i veganski. Svaki je recept vrlo jasno kategoriziran, s napomenom o tome sadrži li žitarice, laktozu i veganske sastojke.

Hrana za tijelo i dušu

"Hrana: Što bismo trebali kuhati?" nije samo kuharica, nego pozivnica u svijet zdravijeg, ispunjenijeg kuhanja koje hrani i tijelo i dušu. Pridružite se dr. Hymanu u kulinarskoj avanturi koja će vas potaknuti da kuhanje shvatite kao ključ za postizanje zdravog načina života i dugovječnosti.

"Neka vam ova knjiga bude vodič za pripremanje hrane koja dobro izgleda i miriše, ukusna je i zdrava. Neka vam pomogne da svoje najmilije, ili ljude koje biste htjeli bolje upoznati, okupite uz ukusne obroke i u zanimljivim razgovorima. Kuhanje je revolucionaran čin koji može ozdraviti vas, vašu zajednicu, pa čak i cijeli planet. Svijet možemo promijeniti zalogaj po zalogaj", poručuje dr. Mark Hyman. Knjigu možete nabaviti u svim knjižarama i webshopu Školske knjige.

image

"Hrana: Što bismo trebali kuhati?" nije samo kuharica, nego pozivnica u svijet zdravijeg, ispunjenijeg kuhanja koje hrani i tijelo i dušu

PROMO
21. prosinac 2025 16:09