Gloria Delicije na kioscima!

Obiteljski specijalitet Sandre Lončarić! Som u glavnoj ulozi - jednostavna i slasna slavonska delicija

Glazirana janjetina, fini blagdanski kolači i uvid u gastronomske užitke slavnih - Uskrs je sve bliže, a vremena za planiranje blagdanskog objeda sve je manje. Kako bismo vam olakšali ili vam dali dobru ideju za blagdanske dane pred nama - Gloria Delicije na kisocima će biti do kraja ožujka, u limitiranom izdanju uz magazin Gloria.

- Najdraža su mi sjećanja na uskrsni doručak. Sjećam se kako sam ujutro išla u crkvu i poslije mise ne mogu dočekati mamin domaći topli kruh, kuhana jaja, francusku salatu, kuhanu šunku, hren i mladi luk. To je bila fantazija okusa. Sada sam vegetarijanka i ne jedem šunku, ali ostalo je i dalje isto, otkriva osječka glumica Sandra Lončarić te dodaje kako je za svaki Uskrs kod roditelja u Našicama, gdje se uvijek iznova divi maminom stolu koji je pun kulinarskih divota: domaće juhe, kuhanog mesa posluženog sa sosom od rajčica, raznih salata i slastica, a nađe se i poseban specijalitet - perkelt od soma.

Čitajte i: Zdravo i jednostavno! Ecija Ojdanić donosi recept za prste polizati, a idealan je prijedlog za Veliki petak

Čitajte: Domaća atmosfera kod Uršule Tolj: Jednostavnim i značajnim detaljima do idile u obiteljskoj oazi

- Ne mogu se sjetiti gdje sam ga prvi put kušala, ali godinama mi je to među dražim jelima i često ga pravim. Ne zahtijeva veliki trud oko pripremanja, brzo je gotov, a okus mu je božanstven. Kad ga pravim za sina, dodam preprženu slaninu. Sebi pripremam bez slanine.

U Slavoniji su pečenja, torte od najmanje 12 jaja, domaći kolači svih vrsta te šunke i kuleni "zakon". Bez njih je Uskrs nezamisliv, no Sandra ih se ipak odrekla. - I dok nisam postala vegetarijanka, nisam voljela jesti čvarke i kobasice. A shvatila sam da se puno bolje osjećam ako ne jedem hamburgere, jako prženu hranu i pečenja. Ali, nema problema kad odem nekome u goste, jer uvijek se uz meso servira i neki prilog, kao i salate, čime sam više nego zadovoljna.

image
SHUTTERSTOCK

Perklet od soma

  • 80 dag soma
  • 10 dag slanine
  • 15 dag luka
  • 1 žličica ulja
  • ½ dl bijelog vina
  • 2 češnja češnjaka
  • 1 žlica slatke mljevene paprike
  • ½ žličice ljute mljevene paprike
  • 1 svježi ljuti feferon
  • 1 žličica soli, papar po ukusu

Priprava:

Na malo ulja popržiti sitno izrezanu slaninu, izvaditi je i na toj masnoći kratko propirjati luk (ja ga čak izmiksam jer tako dobijem gušći saft), zatim maknuti posudu s vatre i dodati slatku i ljutu mljevenu papriku. Podliti vinom, vratiti na vatru, poredati ribu, dodati sjeckani češnjak, sjeckani ljuti feferon, posoliti, popapriti, preliti toplom vodom da prekrije ribu. Na srednjoj vatri kuhati oko pola sata, povremeno malo protresti posudu u jednu pa u drugu stranu.

Linker
19. travanj 2024 13:37