NA TRI NAČINA

Obožavate kukuruz? Donosimo 3 recepta koja će vas osvojiti

Omiljenu i nutritivno vrijednu namirnicu spravite na način kako to rade u Meksiku i zemljama južne Amerike iz koje je i potekla.

INDIJANSKA PITA TAMALE

SASTOJCI 1 kutija kukuruznih pahuljica, 1 jaje, 120 ml kiselog vrhnja, 1 konzerva kukuruza, 1 čajna žličica, maslinovog ulja, 1 glavica crvenog luka, 1 čajna, žličica mljevenog kima, 1 čajna žličica mljevenih čili papričica, sol, mljeveni papar, 2 češnja češnjaka, 1/2 kilograma mljevene govedine, 100 g sira cheddara, 100 g naribanog sira gaude, stručak peršina, nekoliko žlica kiselog vrhnja

image
PROFIMEDIA

PRIPREMA Zagrijati pećnicu na 190 stupnjeva. U zdjeli pomiješati kukuruzne pahuljice, jaje, kiselo vrhnje i blendani kukuruz. Na štednjaku ugrijati lonac te staviti ulje, pa dodati luk, kim i čili papričice. Posoliti i popapriti te pirjati pet minuta. Dodati zdrobljeni češnjak, potom mljevenu govedinu. Pirjati dok se ne reducira masnoća. Prebaciti u pleh za pečenje, a na to staviti smjesu s kukuruznim pahuljicama. Prekriti papirom za pečenje i peći dvadesetak minuta. Otkriti, posuti naribanim sirom te vratiti u pećnicu na 5 minuta dok se sir ne rastopi. Posuti peršinom, a na vrh staviti kiselo vrhnje.

JUHA OD KUKURUZA

SASTOJCI 40 dag mladog kukuruza, 1 srednje veliki crveni luk, 3 češnja češnjaka, 3 žlice ulja, 4 dl vode, sol i papar, 1 žlica vrhnja, stručak vlasca

image
PROFIMEDIA

PRIPREMA Mladi kukuruz skuhati (ako ne koristite onaj iz limenke). Na ulju popržiti luk, dodati protisnuti češnjak, a zatim i kukuruz, od kojeg odvojite nekoliko žlica. Pirjati još desetak minuta, a potom sve izmiksati štapnim mikserom. Dodati cijeli kukuruz, doliti vode, posoliti i popapriti te sve zajedno još malo prokuhati. Poslužiti sa žlicom vrhnja te posuti narezanim vlascem. Za meksički štih, dodati nekoliko kapi umaka od zelenog papra te nekoliko tortilja čipsa s okusom po želji.

PEČENI KUKURUZ NA MEKSIČKI NAČIN

SASTOJCI nekoliko klipova mladog kukuruza, sol, rastopljeni maslac, limeta

PRIPREMA Ispeći klipove na roštilju ili u pećnici, posoliti ih, premazati otopljenim maslacem i pokapati sokom limete.

image
PROFIMEDIA
Linker
25. travanj 2024 14:53