Natalija Mrakovčić

 INES STIPETIć
Krčka pekarica

Od kuhanja s mamom do vlastite pekarnice, a tek su joj 23 godine: Ovo je priča o uspjehu Natalije Mrakovčić

Svoju pekarnicu Pier u gradu Krku otvorila je u lipnju, nazvavši je po svom starteru, a potražnja je toliko velika da će posao, za koji je mislila da će biti samo sezonski, postati stalna ponuda grada u kojem je rođena.

Svoju pekarnicu Pier u gradu Krku otvorila je u lipnju, nazvavši je po svom starteru, a potražnja je toliko velika da će posao, za koji je mislila da će biti samo sezonski, postati stalna ponuda grada u kojem je rođena.

Natalija Mrakovčić ima samo 23 godine, a već je vlasnica i glavna pokretačka snaga male, ali izuzetno cijenjene pekarnice na otoku Krku koju je otvorila ovo ljeto. Rođena Krčanka, odrasla je u obitelji u kojoj su kuhanje i druženje oko stola bili svakodnevica. Mama Jelena uvijek je rado kuhala, a upravo su mirisi domaće kuhinje probudili Natalijinu ljubav prema hrani pa je počela kuhati još kao djevojčica.

"Od kada znam za sebe kuham i to mi je nekako prirodno stanje. Nakon gimnazije htjela sam prvo upisati ugostiteljsku školu u Opatiji, ali se nisam samo htjela fokusirati na kuharstvo, već sam željela dobiti šire znanje o gastronomiji. Tako sam u Zagrebu upisala management u ugostiteljstvu na veleučilištu Aspira koje mi je zapravo otvorila vrata što se tiče fine dininga i nekih praksa koja tu nisu baš učestale", govori simpatična Natalija koja je na fakultetu stekla ne samo teorijsko nego i praktično iskustvo: semestar kuhanja, obavezna praksa u restoranima i stalni doticaj s profesionalnim kuharima pomogli su joj da razvije osjećaj za kvalitetu i organizaciju.

Tijekom studija radila je u nekim od najcjenjenijih hrvatskih restorana poput zagrebačkog Noela, Neba u Rijeci kojeg je vodio njezin sumještanin Deni Srdoč i gdje je tim upravo tada osvojio Michelinovu zvjezdicu – te u Boškincu na Pagu. U restoranu u Vili Rova u Malinskoj pod vodstvom chefa Marina Plešea prvi je put preuzela odgovornost vođenja cijele kuhinjske stanice i tu se ozbiljnije zaljubila u slastičarstvo i pekarstvo.

image

Natalija s mamom Jelenom ispred proizvodnje

PRIVATNA ARHIVA

Iako je do tada većinom radila na slanim jelima, privukla ju je mirnija i promišljenija energija slastičarstva. Kruh ju je posebno osvojio jer traži i znanje i osjećaj, a svaka štruca ima svoj karakter. Još za vrijeme studija na praksi u Noelu upoznala je čaroliju kiselog tijesta i započela vlastiti starter koji je nazvala Pier – ime po kojem je kasnije nazvala i pekarnicu. Pier se svakodnevno „hrani“, već je star šest godina i daje kruhu posebnu aromu i strukturu.

"U sourdough svijetu starter morate nazvati imenom jer ako ga nema on će umrijeti. Tako moj Pier živi već šest godina, hranimo ga svaki dan i one je sve bolji i kvalitetniji", objašnjava Natalija koja se nakon diplome i rada po restoranima odlučila vratiti u rodni kraj s ciljem da Krku ponudi nešto novo i drukčije – zanatski kruh te slastice rađene s vrhunskim sastojcima. Pekarnica Pier danas nudi raznovrsne kruhove: pšenični, miješani, kukuruzni, raženi, s heljdom, orasima i rogačem, bagete i razna peciva. Tu su i kroasani, keksi, sendviči, sezonske torte i maštoviti kolači poput onog od palente i maslinova ulja s domaćim džemom od smokve i kremom od skute iz lokalne mljekare. Svi džemovi, kreme i namazi nastaju u njihovoj radionici, a koriste se samo najkvalitetnija brašna, francuski maslac i domaći mliječni proizvodi.

Posao vodi s mamom Jelenom i još dvoje zaposlenih, a velika podrška cijele obitelji bila je presudna. Tata Denis, koji se bavi građevinom, uvelike je pomogao u uređenju i opremanju njezine male manufakture, od struje i vode do peći i polica. Njihov radni dan počinje u četiri ujutro kako bi do otvaranja u sedam i pol sve bilo svježe ispečeno. Iako je planirala da će pekarnica biti sezonski posao, lokalna je zajednica vrlo brzo prepoznala kvalitetu i sada rade tijekom cijele godine. Mnogi stanovnici Krka postali su stalni kupci, što je Nataliji posebno važno jer potvrđuje da je stvorila proizvod koji cijene i mještani, a ne samo turisti.

image

Njezina pekarnica nalazi se na novoj krčkoj tržnici

INES STIPETIć

"Priznajem, bila sam skeptična i mislila sam da ćemo samo raditi sezonski s obzirom na to da je ova vrsta pekarstva puno bliža strancima nego našim ljudima. No ugodno sam se iznenadila i već imamo svoju vjernu domaću klijentelu koja baš voli naše proizvode tako da nastavljamo s radom", ističe.

Unatoč mladosti, Natalija ne staje. Neprestano eksperimentira, a trenutačno istražuje mogućnosti brašna od žira, iako je teško dostupno te planira staž u Kopenhagenu, kolijevci kiselog tijesta, kako bi proširila znanje. Smatra da se u ovom zanatu uvijek može naučiti nešto novo, a upravo joj to stalno učenje i izazovi daju motivaciju.

Uz naporan raspored, Natalija uspijeva pronaći ravnotežu između posla i privatnog života. Živi na Krku, a dečko Filip je sommelier i radi u zagrebačkoj vinskoj industriji; upoznali su se na fakultetu i dijele ljubav prema gastronomiji. Ima tri mlađe sestre koje joj pomažu savjetima - Luciju (19), Evu (16) i 8-godišnju Mare koja je čak osmislila i logo pekarnice – pa cijela priča ima snažnu obiteljsku nit.

Natalijin primjer pokazuje da se uz ljubav prema zanatu, upornost i podršku obitelji može stvoriti uspješan posao koji obogaćuje lokalnu gastronomsku scenu. Pekarnica Pier postala je prepoznatljivo mjesto u Krku i na otoku, gdje se miris svježeg kruha i kolača spaja s toplinom domaće atmosfere. A mi vam donosimo recept kolača kojeg nazvala Mediteran na tanjuru. Ovaj desert spaja rustikalnu jednostavnost i suvremeni štih. Biskvit od palente i maslinovog ulja donosi toplinu i blagu slatkoću, džem od smokava unosi sezonsku aromu, dok krema od skute i limete daje svjež završetak. Rezultat je kolač koji istovremeno djeluje poznato i iznenađujuće, idealan za kraj ljeta ili jesenske svečanosti.

image

Natalijina slasna torta- Mediteran na tanjuru

INES STIPETIć

Mediteran na tanjuru

Sastojci za tijesto:

  • 200 g mlijeka
  • 40 g palente (za kuhanje)
  • 220 g jaja
  • 80 g maslinovog ulja
  • 100 g maslaca
  • 220 g šećera
  • 220 g bademovog brašna • 80 g palente (suhe)
  • 6 g praška za pecivo
  • 6 g cvijeta soli

Sastojci za kremu od skute:

  • 200 g skute
  • 300 g kiselog vrhnja
  • 300g kiselog mlijeka
  • 20 g glukoze (moze i med)
  • 18 g želatine (umutiti s 70g hladne vode)
  • 160 g bijele čokolade
  • 80 g limunovog soka
  • 300 g vrhnja za šlag
  • 40 g soka od limete
  • korica 1 limete
  • džem od smokava

Priprava:

Zagrijte pećnicu na 180 °C. U manjem lončiću zakuhajte mlijeko i umiješajte 40 grama palente. Kuhajte kratko dok se smjesa ne zgusne, a zatim ostavite da se ohladi. U velikoj posudi pjenasto izmiksajte maslac i šećer. Dodajte jaja i ohlađenu palentu te maslinovo ulje. Lagano umiješajte bademovo brašno, dodatnih 80 grama suhe palente, prašak za pecivo i sol. Smjesu rasporedite u kalupe ili lim za pečenje i pecite otprilike 20 minuta (ovisi o veličini kalupa), odnosno dok ne poprimi zlatnu boju. Ohladite.

image

Dvije varijante kolača od palente sa skutom

INES STIPETIć

Želatinu namočite u hladnoj vodi. Zakuhajte vrhnje s glukozom i dodajte skutu te prelijte preko bijele čokolade i želatine pa sve izmiksajte štapnim mikserom. Dodajte sok od limuna i limete, pa na kraju dodajte kiselo mlijeko i kiselo vrhnje te ponovno izmiksajte. Ostavite u hladnjaku da se stegne i prije serviranja razradite pjenjačom ili mikserom. Na ohlađene biskvite premažite tanak sloj džema od smokava. Zatim, uz pomoć slastičarske vrećice, nanesite kremu od skute i limete. Ukrasite koricom limete ili svježim smokvama.

Savjet više

Ako nemate domaći džem od smokava, birajte onaj gušći, s visokim udjelom voća. Umjesto smokava možete koristiti i džem od marelice ili šljive – oba se odlično slažu s polentom i kiselkastom kremom. Biskvit možete peći u manjim kalupima za desertne porcije ili u jednom većem kalupu pa rezati na kocke.

05. prosinac 2025 04:21