Ovaj desert spaja rustikalnu jednostavnost i suvremeni štih, a rezultat je kolač koji istovremeno djeluje poznato i iznenađujuće, idealan za kraj ljeta ili jesenske svečanosti.
Nedavno smo posjetili novootvorenu pekarnicu Pier na otoku Krku iza koje stoji mlada slastičarka Natalija Mrakovčić (23), a ona nam je tom prilikom otkrila i svoj recept za slasticu koju i sama obožava. Riječ je o torti naziva "Mediteran na tanjuru" koja osvaja na prvi zalogaj!
Ovaj desert spaja rustikalnu jednostavnost i suvremeni štih. Biskvit od palente i maslinovog ulja donosi toplinu i blagu slatkoću, džem od smokava unosi sezonsku aromu, dok krema od skute i limete daje svjež završetak. Rezultat je kolač koji istovremeno djeluje poznato i iznenađujuće, idealan za kraj ljeta ili jesenske svečanosti. Nježnog je okusa i predivnog izgleda, ova slastica sa smokvama savršen je odabir za vikend druženja uz obitelj i najmilije.Isprobajte i uživajte!
Mediteran na tanjuru
Sastojci za tijesto:
- 200 g mlijeka
- 40 g palente (za kuhanje)
- 220 g jaja
- 80 g maslinovog ulja
- 100 g maslaca
- 220 g šećera
- 220 g bademovog brašna
- 80 g palente (suhe)
- 6 g praška za pecivo
- 6 g cvijeta soli
Sastojci za kremu od skute:
- 200 g skute
- 300 g kiselog vrhnja
- 300g kiselog mlijeka
- 20 g glukoze (moze i med)
- 18 g želatine (umutiti s 70g hladne vode)
- 160 g bijele čokolade
- 80 g limunovog soka
- 300 g vrhnja za šlag
- 40 g soka od limete
- korica 1 limete
- džem od smokava
Priprava:
Zagrijte pećnicu na 180 °C. U manjem lončiću zakuhajte mlijeko i umiješajte 40 grama palente. Kuhajte kratko dok se smjesa ne zgusne, a zatim ostavite da se ohladi. U velikoj posudi pjenasto izmiksajte maslac i šećer. Dodajte jaja i ohlađenu palentu te maslinovo ulje. Lagano umiješajte bademovo brašno, dodatnih 80 grama suhe palente, prašak za pecivo i sol. Smjesu rasporedite u kalupe ili lim za pečenje i pecite otprilike 20 minuta (ovisi o veličini kalupa), odnosno dok ne poprimi zlatnu boju. Ohladite.
Želatinu namočite u hladnoj vodi. Zakuhajte vrhnje s glukozom i dodajte skutu te prelijte preko bijele čokolade i želatine pa sve izmiksajte štapnim mikserom. Dodajte sok od limuna i limete, pa na kraju dodajte kiselo mlijeko i kiselo vrhnje te ponovno izmiksajte. Ostavite u hladnjaku da se stegne i prije serviranja razradite pjenjačom ili mikserom. Na ohlađene biskvite premažite tanak sloj džema od smokava. Zatim, uz pomoć slastičarske vrećice, nanesite kremu od skute i limete. Ukrasite koricom limete ili svježim smokvama.
Savjet više
Ako nemate domaći džem od smokava, birajte onaj gušći, s visokim udjelom voća. Umjesto smokava možete koristiti i džem od marelice ili šljive – oba se odlično slažu s polentom i kiselkastom kremom. Biskvit možete peći u manjim kalupima za desertne porcije ili u jednom većem kalupu pa rezati na kocke.
Za sudjelovanje u komentarima je potrebna prijava, odnosno registracija ako još nemaš korisnički profil....