INES STIPETIć
Gastro inspiracija

Mediteran na tanjuru: Imamo recept za savršenu nedjeljnu slasticu koja osvaja i izgledom i okusom

Ovaj desert spaja rustikalnu jednostavnost i suvremeni štih, a rezultat je kolač koji istovremeno djeluje poznato i iznenađujuće, idealan za kraj ljeta ili jesenske svečanosti.

Ovaj desert spaja rustikalnu jednostavnost i suvremeni štih, a rezultat je kolač koji istovremeno djeluje poznato i iznenađujuće, idealan za kraj ljeta ili jesenske svečanosti.

Nedavno smo posjetili novootvorenu pekarnicu Pier na otoku Krku iza koje stoji mlada slastičarka Natalija Mrakovčić (23), a ona nam je tom prilikom otkrila i svoj recept za slasticu koju i sama obožava. Riječ je o torti naziva "Mediteran na tanjuru" koja osvaja na prvi zalogaj!

image
INES STIPETIć

Ovaj desert spaja rustikalnu jednostavnost i suvremeni štih. Biskvit od palente i maslinovog ulja donosi toplinu i blagu slatkoću, džem od smokava unosi sezonsku aromu, dok krema od skute i limete daje svjež završetak. Rezultat je kolač koji istovremeno djeluje poznato i iznenađujuće, idealan za kraj ljeta ili jesenske svečanosti. Nježnog je okusa i predivnog izgleda, ova slastica sa smokvama savršen je odabir za vikend druženja uz obitelj i najmilije.Isprobajte i uživajte!

image

Natalija Mrakovčić vlasnica je novootvorene pekarnice Pier na Krku

INES STIPETIć

Mediteran na tanjuru

Sastojci za tijesto:

  • 200 g mlijeka
  • 40 g palente (za kuhanje)
  • 220 g jaja
  • 80 g maslinovog ulja
  • 100 g maslaca
  • 220 g šećera
  • 220 g bademovog brašna
  • 80 g palente (suhe)
  • 6 g praška za pecivo
  • 6 g cvijeta soli

Sastojci za kremu od skute:

  • 200 g skute
  • 300 g kiselog vrhnja
  • 300g kiselog mlijeka
  • 20 g glukoze (moze i med)
  • 18 g želatine (umutiti s 70g hladne vode)
  • 160 g bijele čokolade
  • 80 g limunovog soka
  • 300 g vrhnja za šlag
  • 40 g soka od limete
  • korica 1 limete
  • džem od smokava

Priprava:

Zagrijte pećnicu na 180 °C. U manjem lončiću zakuhajte mlijeko i umiješajte 40 grama palente. Kuhajte kratko dok se smjesa ne zgusne, a zatim ostavite da se ohladi. U velikoj posudi pjenasto izmiksajte maslac i šećer. Dodajte jaja i ohlađenu palentu te maslinovo ulje. Lagano umiješajte bademovo brašno, dodatnih 80 grama suhe palente, prašak za pecivo i sol. Smjesu rasporedite u kalupe ili lim za pečenje i pecite otprilike 20 minuta (ovisi o veličini kalupa), odnosno dok ne poprimi zlatnu boju. Ohladite.

Želatinu namočite u hladnoj vodi. Zakuhajte vrhnje s glukozom i dodajte skutu te prelijte preko bijele čokolade i želatine pa sve izmiksajte štapnim mikserom. Dodajte sok od limuna i limete, pa na kraju dodajte kiselo mlijeko i kiselo vrhnje te ponovno izmiksajte. Ostavite u hladnjaku da se stegne i prije serviranja razradite pjenjačom ili mikserom. Na ohlađene biskvite premažite tanak sloj džema od smokava. Zatim, uz pomoć slastičarske vrećice, nanesite kremu od skute i limete. Ukrasite koricom limete ili svježim smokvama.

Savjet više

Ako nemate domaći džem od smokava, birajte onaj gušći, s visokim udjelom voća. Umjesto smokava možete koristiti i džem od marelice ili šljive – oba se odlično slažu s polentom i kiselkastom kremom. Biskvit možete peći u manjim kalupima za desertne porcije ili u jednom većem kalupu pa rezati na kocke.

image
INES STIPETIć
25. studeni 2025 22:42