VEDRAN PETEH/CROPIX
prijateljska kuhinja

Od pizze do papaje: HRT-ovi voditelji otkrili su nam svoja omiljena jela

Osim dugogodišnjeg prijateljstva, zagrebačku TV voditeljicu i glumca povezuje i sličan način prehrane: oboje vole internacionalna jela, tjesteninu i kolače, a kad osjete grižnju savjesti, ubace više voća i povrća.

Osim dugogodišnjeg prijateljstva, zagrebačku TV voditeljicu i glumca povezuje i sličan način prehrane: oboje vole internacionalna jela, tjesteninu i kolače, a kad osjete grižnju savjesti, ubace više voća i povrća.

Prijateljstvo Antonije Ćosić i Mire Čabraje traje još od studentskih dana. Nisu išli na isti fakultet - ona je završila psihologiju, on glumu - ali zajedno su vodili emisiju na Televiziji Student. I to igrom slučaja, nakon što je Miro uletio kao zamjena za Antonijina prijašnjeg suvoditelja koji se toga dana nije pojavio. Sedam godina kasnije ona je voditeljica i urednica na HRT-u, on režira i glumi u predstavama svog kazališta La La Land te uređuje i vodi emisiju "Špica" na Drugom programu Hrvatskog radija, a druže se i dalje - najradije za stolom. Pritom oboje priznaju da im u stresnim situacijama najviše prija takozvana hrana za utjehu.

image

Antonia Ćosić i Miro Čabraja upoznali su na Televiziji student

VEDRAN PETEH/CROPIX

"Hranim se raznoliko, zbrčkano i većinu vremena nezdravo. Zbog užurbanog tempa najčešće završim u pekarnici, ali starinskoj, s nekim dobrim dizanim tijestom. Srećom da je genetika žena u obitelji takva da su mršavice do kasnih tridesetih ili prve bebe. Zasad mi se ništa ne prima, a ako počne, malo ću proširiti odjeću i divota. Živaca i vremena za planiranje rasporeda jednostavno nemam, nisam taj tip, no pokušavam se disciplinirati pa doma jesti što više juha i variva ", priznala je voditeljica emisije "U fokusu" na HTV-u 4, koja se nakon blagdanskih sarmi, odojka i domaćih slavonskih kobasica namjerava usredotočiti na povrtne salate, svjesna da u svemu mora biti ravnoteže. Njenim stopama će i Miro, koji se tijekom zimskih mjeseci nezdravo hranio ponajviše zato što je imao više od 60 izvedbi raznih predstava, pa i "Moja baka ima dečka" s Asimom Ugljenom.

image

Miro kaže da se hrani raznoliko, zbrčkano i većinu vremena nezdravo

VEDRAN PETEH/CROPIX

"Živio sam u kombiju te svaki dan jeo brzu hranu i pio gazirana pića. Osim toga, volim talijansku kuhinju pa su paste i pizze sastavni dio mog jelovnika. Kako bih malo ublažio kalorijski suficit, biram ili sam pripremam salate s mnogo povrća te pizze s tanjim tijestom. Trudim se piti barem dvije litre vode dnevno, a kako tijekom siječnja rado pobjegnem u tople krajeve - Dubai, Meksiko, Zanzibar... - i zimi si priuštim morske specijalitete te voće poput manga i papaje", kazao je Miro, dodajući kako mu je jedno od najdražih internacionalnih jela murgh makhani, indijska piletina s maslacem, čilijem i rižom, koju priprema i Antoniji.

"Volim indijsku i kinesku kuhinju, a prijateljice su me navukle i na sushi. No, preferiram domaća jela. Ima li zimi ičeg boljeg od krpica sa zeljem!? Kao mala sam bila strašno izbirljiva. Dijete koje je glavobolja za roditelje, a bake i djedovi bi me molili za svaki zalogaj. Sada se usudim reći da volim većinu toga osim soje, tofua, kamenica i hladetine", kroz smijeh je rekla TV voditeljica, čija su omiljena jela iz djetinjstva pite, najvjerojatnije zato što ih je radila s bakom.

image

Antonia i sama peče kolače: kao klinku zabavljalo ju je miksanje

VEDRAN PETEH/CROPIX

Pamti i drugu baku iz Slavonije, koja bi ih svako ljeto dočekivala s velikom tortom od čokolade i oraha. Okusa se, doduše, ne sjeća, no sigurna je da je bio poseban, jer takve su sve delicije koje se rade s ljubavlju. Antonia i sama peče kolače: kao klinku zabavljalo ju je miksanje, a sada joj je tih nekoliko sati čista uživancija i opuštanje. Cheesecake, mud pie, muffini od limuna i čokolade, šape, medena pita, londoneri i monte kocke samo su neke od slastice koje s guštom priprema i jede.

Mirino najdraže jelo iz djetinjstva je paštašuta, a kako je aktivan na društvenim mrežama (na TikToku ga prati više od 200 tisuća ljudi), često ga nadahnjuju gastro blogeri. Među njima je i Igor Jadan, mladić koji brojne pratitelje oduševljava slanim i slatkim jelima - iako studira na Fakultetu strojarstva i brodogradnje.

"Pratim gastro blogere i uvijek nađem neku inspiraciju, uglavnom za deserte. Svima koji ne znaju što bi određeni dan skuhali preporučujem da zavire na TikTok ili Instagram, jer će zasigurno pronaći neki odličan recept. Češće jedem u restoranima - nešto što ima mesa i jakih začina - no katkad se potrudim kuhati i kod kuće, a tada obavezno okupim društvo", kazao je glumac, čija prijateljica Antonia ističe blog Guilty Pleasure, po kojem obično "skrola" pola sata prije spavanja. To baš ne preporučuje, jer u šali kaže da je tada teško savladati poriv za ustajanjem i odlaskom do hladnjaka.

Antonia i Miro često zajedno putuju, obilaze restorane i uživaju u "grešnim" jelima. Ukusi im se uglavnom poklapaju, pogotovo kad je riječ o ćevapima i woku, a jedino ga mora nagovarati na sushi. A s nama su podijelili recpete koje vole.

Baguette s povrćem

image

Baguette s povrćem

VEDRAN PETEH/CROPIX

Sastojci:

  • 20 g svježeg kvasca
  • 1 žličica šećera
  • 250 ml mlake vode
  • 320 g brašna zero 00
  • 1 žličica soli
  • 3 žlice maslinovog ulja
  • 5 g pirjanog povrća (tikvice, patlidžan, kukuruz, paprika)
  • zlatni šampinjoni
  • 10 dag mozzarelle,
  • rukola
  • cherry rajčice

Priprema:

Na razvučeno tijesto staviti pirjano povrće, šampinjone i mozzarellu, preklopiti i peći osam minuta. Baguette preliti maslinovim uljem te dodati rukolu i cherry rajčice.

Šarena salata

image

Šarena salata

VEDRAN PETEH/CROPIX

Sastojci:

  • 10 dag cherry rajčica
  • 10 dag maslina
  • 10 dag zelene salate
  • 10 dag tune
  • 10 dag kukuruza
  • 10 dag mozzarelle
  • rukola
  • curry umak

Priprema:

Povrće i papaju narezati, dodati tunu i mozzarellu te preliti curry umakom.

Linker
27. travanj 2024 02:38