Dežman meni

 SANJA JAGATIć
Hrana koja se pamti

Omiljeni zagrebački bistro predstavlja zimski meni, a posebno oduševljavaju jela koja su osmišljena - za dijeljenje

Zima bez datuma počela je u Dežman bistrou s novim menijem koji nastaje iz osjećaja, a ne kalendara, velikim dijelom inspiriran francuskom kuhinjom.

Zima bez datuma počela je u Dežman bistrou s novim menijem koji nastaje iz osjećaja, a ne kalendara, velikim dijelom inspiriran francuskom kuhinjom.

U Dežman bistrou zima ne dolazi s datumom, već s odlukom. Onog trenutka kada chef Mislav Drenjančević osjeti da su namirnice spremne ispričati novu priču, nastaje novi meni. Sve počinje upravo tamo gdje i mora, s namirnicom. Ona diktira smjer, dinamiku i karakter svakog jela. A zima, iako skromnija izborom, otvara daleko širi prostor za kreativnost.

U tom razdoblju na tanjure dolaze sastojci koje često uzimamo zdravo za gotovo. Pod Mislavovim rukopisom oni dobivaju novu snagu, slojevitost i iznenađujuću svježinu. Jednostavnost zime ne skriva se, nego se naglašava. Cikla, spojena s kremom od mrkve i marakuje, unosi neočekivanu živost u jelo s hobotnicom, a juha od luka, naizgled skromna, postaje jedno od temeljnih zimskih jela – dugim kuhanjem oslobađa se njezina prirodna slatkoća i stvara osjećaj topline i udobnosti.

Upravo u tim detaljima prepoznaje se chefov potpis: čisti okusi, promišljeni kontrasti i jednostavnost koja nikada ne prelazi u banalnost. Sporo pečeni mladi kupus donosi gotovo karameličnu slatkoću, dok dimljeni lješnjaci i ukiseljeni orasi stvaraju napetost i karakter. Jakobove kapice s pistacijom i umakom od crnog vina nude toplu, zimsku interpretaciju klasičnog morskog jela. Toast s kozicama zaokružuje filozofiju korištenja cijele namirnice, od mesa i ulja do majoneze i umaka, koncentrirani okus mora na hrskavoj podlozi.

image

Jela su osmišljena za dijeljenje, spontano naručivanje i večeri koje se ne planiraju unaprijed, ali se pamte

SANJA JAGATIĆ
image

Velik dio inspiracije dolazi iz francuske kuhinje, kojoj se Mislav uvijek iznova vraća kao čvrstoj osnovi

SANJA JAGATIĆ
image

Tehnike i logika francuskog pristupa prilagođene su lokalnim namirnicama i ritmu sezone, što rezultira menijem koji je istovremeno profinjen i vrlo čitljiv, bez viška, ali s jasno izraženim karakterom

SANJA JAGATIĆ
image

Hrana koja se pamti jer je iskrena, a puni doživljaj nastaje upravo u spoju prostora, ritma i pažljivo izgrađenih okusa

SANJA JAGATIĆ
image
SANJA JAGATIĆ
image

Chefov potpis prepoznaje se u čistim okusima, promišljenim kontrastima i jednostavnosti koja nikada ne prelazi u banalnost

SANJA JAGATIĆ

Jela su osmišljena za dijeljenje, spontano naručivanje i večeri koje se ne planiraju unaprijed, ali se pamte. Velik dio inspiracije dolazi iz francuske kuhinje, kojoj se Mislav uvijek iznova vraća kao čvrstoj osnovi. Tehnike i logika francuskog pristupa prilagođene su lokalnim namirnicama i ritmu sezone, što rezultira menijem koji je istovremeno profinjen i vrlo čitljiv, bez viška, ali s jasno izraženim karakterom.

Dežman bistro pritom nije zamišljen kao klasično mjesto za ručak ili večeru. Prostor je rezerviran isključivo za jedno društvo po terminu, čime se stvara rijetka razina privatnosti i fokusa. Bez drugih gostiju, bez žurbe i bez buke. Akustički umiren interijer, toplo svjetlo i diskretna usluga čine svaki dolazak malim, personaliziranim događajem.

image
SANJA JAGATIĆ
image
SANJA JAGATIĆ
image

Toast s kozicama zaokružuje priču

SANJA JAGATIĆ
image
SANJA JAGATIĆ
image
SANJA JAGATIĆ
image

Jakobove kapice s pistacijom i umakom od crnog vina daju toplu, zimsku interpretaciju klasičnog morskog jela

SANJA JAGATIĆ

Filozofija ostaje dosljedna: simple, rich, local. Svježa riba, domaće meso, sezonsko povrće i comfort food koji je promišljen, ali nenametljiv. Hrana koja se pamti jer je iskrena, a puni doživljaj nastaje upravo u spoju prostora, ritma i pažljivo izgrađenih okusa.

17. prosinac 2025 08:02