Fit Green Mind

Po njenim idejama kuha dva milijuna ljudi, donosimo tri laka i brza recepta

U manje od dvije godine, Maya Leinenbach postala je najpraćenija veganska blogerica u Njemačkoj te je izdala i kuharicu s mnogo ukusnih veganskih recepata.

Kada čujete riječ vegansko, što vam prvo padne na pamet? Mnoge to asocira na ekstremni način prehrane i hrpu povrća koju vegani jedu dan za danom. No, istina je poptuno drugačija. Iako ne jedu meso ni proizvode životinjskog podrijetla, vegani itekako imaju raznovrsnu prehranu, naravno, ako se potrude. Baš kao i svatko od nas.

Pravi primjer za to je Maya Leinenbach, 17-godišnja Njemica, veganska i gastro blogerica čiji Instagram profil fitgreenmind prati gotovo dva milijuna ljudi. To je zaista impresivan broj koji Maya itekako opravdava svojim brzim i jednostavnim veganskim receptima koji svakog dana oduševljavaju i vegane i ne-vegane.

Maya je veganka postala tek 2019. te je tada počela eksperimentirati s receptima. Shvatila je da joj dobro ide pa je otvorila Instagram račun i počela snimati. Osim Instagrama, ima i Youtube račun gdje stavlja videa s receptima.

Svakog dana prije ili poslije škole Maya snima i objavljuje nova videa u kojima priprema veganska jela prepuna boja, zdravih sastojaka i ono najvažnije - poslije kojih nećete ostati gladni.

Logičan nastavak njezinog truda i obožavanja njezinih pratitelja bila je veganska kuharica koju je izdala prošle godine, a koju šalje i u Hrvatsku.

Kuharica, koju možete nabaviti na ovom linku, ima zanimljiv naziv "Oh, to je vegansko?", koji sugerira na začuđeno pitanje koje je dobivala tijekom godina od ljudi koji nisu mogli vjerovati da nešto vegansko može biti toliko ukusno.

Osim vještine u kuhinji, Maya je privukla pratitelje i svojim zaraznim šarmom, jednostavnošću i smislom za humor koji implementira u svaki svoj video. Njezina jela ni po čemu nisu pretenciozna, već naprotiv - može ih napraviti baš svatko, neovisno o tome koliko je vješt u kuhinji.

Ono po čemu se Maya još ističe u moru gastro blogera jest što često ‘veganizira‘ mnoga tradicionalna jela poput lazanja, focaccie, odrezaka i mnogih deserata. Često crpi inspiraciju iz različitih internacionalnih kuhinja i redovito isprobava nove stvari pa njezini recepti nikada nisu predvidljivi.

Čak i ako niste vegan, isprobajte neke od Mayinih recepata jer ćete se naprosto oduševiti. Mi jesmo!

Brzi veganski burrito u pet minuta

Sastojci za nadjev:

  • 150 g kuhanog slanutka
  • 1 žlica paste od rajčice
  • 2 žlice veganskog jogurta
  • malo soka limuna
  • 1 žličica garam masale i kumina
  • 1/2 žličice češnjaka u prahu i čilija u prahu
  • malo javorovog sirupa

Ostalo:

  • jedna velika tortilja ili nekoliko manjih
  • dodaci po želji - zelena salata, kukuruz, krastavci, rajčice

Pomiješajte sve sastojke osim dodataka. Na tortilju prvo stavite dodatke po želji te na njih stavite nadjev od slanutka, zamotajte i tortilju lagano ispecite na tavi na suho ili na malo maslinova ulja.

Tjestenina s limunom

Sastojci:

  • 5 češnja češnjaka
  • prstohvat čili pahuljica
  • sok i korica jednog limuna
  • 325 ml biljnog mlijeka ili veganskog vrhnja
  • 250 g tjestenine (najbolje linguini ili spaghetti)
  • svježi peršin
  • maslinovo ulje

Narežite češnjak što sitnije i popržite ga na maslinovom ulju zajedno s čili pahuljicama. Dodajte sok i koricu limuna, biljno mlijeko te posolite, popaprite i dodajte još začina koje volite. Kuhajte umak na srednjoj vatri par minuta dok se malo ne zgusne. U međuvremenu skuhajte tjesteninu u slanoj vodi dok ne postane al dente, ubacite je u umak te dodajte malo vode u kojoj se kuhala tjestenina. Ukrasite tjesteninu svježim peršinom, a možete dodati i malo korice od limuna za dekoraciju.

Moutabel - namaz od patlidžana

Sastojci:

  • 2 patlidžana
  • 4 žlice tahinija
  • 2 žlice veganskog jogurta
  • 2 češnja češnjaka
  • sok od 1/2 limuna
  • sol
  • sjemenke šipka
  • maslinovo ulje (ili neko drugo aromatično)

Patlidžane izbušite vilicom cijelom dužinom te pecite u pećnici 40-50 minut na 220 °C. Kad su pečeni, stavite ih u zdjelu i ostavite da miruju pet minuta. Potom ih ogulite te im dodajte preostale sastojke osim šipka. Sve dobro izgnječite dok ne dobijete kremasti namaz. Posipajte ga sjemenkama šipka i začinite uljem te jedite s lepinjama ili pita kruhom.

Linker
24. travanj 2024 00:37