GASTRO

Promjenom prehrane izgubila je 30 kilograma: Operna pjevačica otkrila nam je omiljene bezglutenske recepte

Operna pjevačica otkriva koliko joj se život promijenio otkako je zbog problema sa štitnjačom iz jelovnika izbacila uobičajeni kruh i tjesteninu, a pronašla je i način kako da uživa u slasticama koje ne smetaju njezinom organizmu - i uz to smršavjela čak 30 kilograma.

"U bezglutenskoj prehrani najveći je izazov napraviti dobro tijesto. Naime, gluten je svojevrsno "ljepilo" koje veže sastojke, a u brašnu bez glutena ga nema pa je sve vrlo ljepljivo, drugačija je struktura i treba vremena za naučiti se raditi s njim. Radim s mješavinom bezglutenskog ili s integralnim brašnom. Primjerice, od kukuruznog ili heljdinog brašna često radim pogačice ili focacciu, bez kvasca. Kruh od sjemenki bez kvasca traje i po tjedan dana, a palačinke od zobenog brašna bez glutena, bademovog mlijeka i jednog jajeta pečene na kokosovom ulju dva, tri dana", objasnila je 34-godišnja operna pjevačica Margareta Matišić, koja je na ovakav tip prehrane prešla prije dvije i pol godine. Zbog problema sa štitnjačom, zbog čega uzima terapiju, nekoliko joj je liječnika savjetovalo da bi bilo dobro da izbaci namirnice koje sadrže gluten te bijeli šećer.

image

Margareta Matišić prešla je na bezglutensku prehranu

BILJANA BLIVAJS/CROPIX

"Prije sam često bila umorna, bolio me želudac, hrana mi je "teško" sjedala. Općenito, osjećam se bolje i lakše, više nisam umorna, ne moram paziti što i koliko jedem jer uz bezglutensku hranu i zamjenu bijelog šećera eritritom, koji je bez kalorija, prirodno sam smršavjela. Premda mi štitnjača radi usporeno, što često uzrokuje i debljanje, skinula sam čak 30 kilograma", kazala je mezzosopranistica, dodajući da se bez razloga plašila da novi režim prehrane neće uspjeti održati.

Naime, Margareta Matišić često putuje zbog angažmana i proba u različite teatre, kako u Hrvatskoj, tako i u inozemstvu. Proteklih mjeseci često je bila u Ljubljani, gdje je debitirala u Ljubljanskoj operi kao Charlotte u operi "Werther" J. Masseneta. Sada je u Zagrebu, gdje živi sa suprugom, programerom Alanom Gregorinčićem, i priprema se za ulogu u Verdijevoj operi "La Traviata" u zagrebačkom HNK-u. No, njezin se strah pokazao bezrazložnim. Za svaku namirnicu koja sadrži gluten u ovom načinu prehrane postoji vrlo ukusna zamjena.

image

Proteklih mjeseci često je bila u Ljubljani, gdje je debitirala u Ljubljanskoj operi kao Charlotte u operi "Werther" J. Masseneta

BILJANA BLIVAJS/CROPIX

"U našem domu kuham ja, a kuham i kad sam zbog uloge u nekom drugom gradu. Zato sam radije u unajmljenom apartmanu nego u hotelu. Ljubljana, primjerice, ima odličan bezglutenski restoran Dežela okusov", istaknula je rođena Varaždinka, koja je kuhati počela kad je iz rodnog grada otišla na glazbeni odsjek Akademije za umjetnost i kulturu u Osijeku. I tada je najviše voljela namirnice pune proteina, piletinu, losos, tunu i sve ostale ribe, rižu, heljdu, sve vrste salata pa joj prelazak na hranu bez glutena zapravo i nije bio težak. Uz rižu i heljdu, jede palentu i druga jela od kukuruznog brašna, crvenu leću...

"U našem domu kuham ja, a kuham i kad sam zbog uloge u nekom drugom gradu."

"Ovisnica sam o slasticama, a pronašla sam mnogo recepata koji su prilagođeni bezglutenskoj prehrani. Najmanje jednom tjedno napravim kolač, a dobra je vijest što su to slatki zalogaji s minimumom kalorija", otkrila je Margareta Matišić, dodajući da je njena nova kuhinja mnogo zdravija od onog kako je ranije jela. Potrebno je, kaže, samo malo truda - potražiti odgovarajuće namirnice i izbaciti obični šećer. Njeno tijelo joj je na takvoj disciplini itekako zahvalno, što se vidi po tome što je nakon svakog obroka puna energije. A s nama je podijelila dva recepta jela koje sprema.

Piletina punjena pancetom, suhim šljivama i bademima

SASTOJCI:

  • 4 veća i šira komada pilećih prsa
  • 4 tanke šnite pancete
  • sol
  • papar
  • suhe šljive
  • bademi
  • maslac
  • sojino vrhnje za kuhanje
  • heljda

PRIPREMA:

Pileća prsa narezati na tanje komade i lagano istući meso, posoliti ga i popapriti. Staviti po dužini komad pancete, a u sredinu suhu šljivu u kojoj je badem. Komad mesa preklopiti i čačkalicama zatvoriti rubove radi lakšeg okretanja pri pečenju. U dublju tavu staviti maslac, zagrijati i staviti meso. Desetak minuta na jačoj vatri okretati i prepržiti meso s obje strane.

image

Piletina punjena pancetom, suhim šljivama i bademima

BILJANA BLIVAJS/CROPIX

Kad poprimi zlatnosmećkastu boju, u tavu dodati veliku čašu vode i po potrebi dolijevati, ovisno koliko se umaka želi. Smanjiti vatru, meso pirjati oko 35 minuta i povremeno okretati. Nakon 35 minuta uliti sojino vrhnje za kuhanje (ili po želji) i kuhati još 10 minuta. Umak posoliti i po želji dodati papar i vlasac. Heljdinu kašu oprati, staviti u lonac s vodom i kuhati oko 25 minuta. Procijediti. Dodati maslac, sol, kurkumu i sve dobro promiješati.

Kremasta čokoladna torta

SASTOJCI:

  • 300 g grčkog jogurta
  • 60 g eritrita
  • 40 g kakaa
  • 50 g otopljenog kokosovog ulja
  • 100 g džema od jagoda ili marelice
  • 0,5 dl bademovog mlijeka
  • 50 g bezglutenskog brašna
  • 80 g mljevenih badema
  • lješnjaka i oraha
  • 1/2 čajne žličice sode bikarbone

Glazura:

  • 150 g tamne ili čokolade za kuhanje
  • 150 ml bademovog mlijeka
  • šaka cijelih lješnjaka

PRIPREMA:

U veću posudu staviti eritrit, kakao, džem, bezglutensko brašno, sodu bikarbonu te mljevene lješnjake, orahe i bademe. Dobro miješati dok se sastojci ne povežu. Dodati grčki jogurt i bademovo mlijeko, dobro promiješati u kompaktnu cjelinu. U kalup za torte staviti papir za pečenje, premazati ga otopljenim kokosovim uljem i izliti mješavinu.

image

Kremasta čokoladna torta

BILJANA BLIVAJS/CROPIX

Staviti u pećnicu zagrijanu na 180 stupnjeva i peći 30 minuta. Šaku lješnjaka 10 minuta prepeći u tavi ili u pećnici zagrijanoj na 180 stupnjeva. Krpom skinuti kožicu i nasjeckati ih. Čokoladu otopiti na pari i umiješati bademovo mlijeko. Izvaditi tortu iz pećnice i nakon 10 minuta preliti glazurom od čokolade i mlijeka te posuti sitno nasjeckanim lješnjacima.

Linker
06. ožujak 2024 19:07