Bezalkoholni negroni s kavom

 BILJANA BLIVAJS/CROPIX
Nova dimenzija okusa

Naš najbolji barist otkriva sve tajne pripreme dobre kave i recept za neodoljiv negroni s kavom koji možete napraviti i kod kuće

Karlo Purić, pobjednik ovogodišnjeg Barista Cupa, najvažnijeg i najprestižnijeg regionalnog natjecanja u pripremi kave u organizaciji Barcaffèa, otkrio nam je male trikove spravljanja tog omiljenog napitka u malo drugačijem izdanju

Karlo Purić, pobjednik ovogodišnjeg Barista Cupa, najvažnijeg i najprestižnijeg regionalnog natjecanja u pripremi kave u organizaciji Barcaffèa, otkrio nam je male trikove spravljanja tog omiljenog napitka u malo drugačijem izdanju

Nema ništa gore od loše ni ništa bolje od dobre šalice kave, za koju je osim kvalitetne sirovine potrebna i vještina priprave. U Barcaffèu vode računa o oba elementa, pa osim što nastoje nabaviti najkvalitetnije kave iz Južne i Srednje Amerike, Afrike te Azije, organiziraju i natjecanje mladih barista iz regije na kojem je već drugu godinu za redom pobijedio Karlo Purić iz Zagreba.

image

Majstor pripreme kave, barist Karlo Purić

BILJANA BLIVAJS/CROPIX

Osim sjajne prezentacije, prema riječima glavnog suca Aleša Gorenca najviše mu je bodova donijela senzorika, pogotovo okus espressa kojem se poklanja posebna pažnja, a žiri je osvojio i kremoznim capuccinom te originalnim signature drinkom - bezalkoholnim Negronijem s kavom. "Tajna dobrog espressa su dobra voda, dobra sirovina i na kraju dobar aparat", objašnjava Karlo, koji upotrebljava filtriranu vodu lišenu teških metala i kamenca.

image
BILJANA BLIVAJS/CROPIX
image

Prilikom priprave upotrebljava Paragon Chilling Rocks, zamrznute metalne kuglice koje sprječavaju okuse da ispare iz kave

BILJANA BLIVAJS/CROPIX
image

Za intenzivnije kave treba manje, a za slabije više minerala, kaže Karlo

BILJANA BLIVAJS/CROPIX

Osim toga, kako bi zadržao što više arome u kavi, prilikom priprave upotrebljava Paragon Chilling Rocks, zamrznute metalne kuglice koje sprječavaju okuse da ispare iz kave, a mogu se nabaviti putem interneta. Na kraju espressu dodaje otopinu različitih minerala čija količina ovisi o vrsti kave. "Za intenzivnije kave treba manje, a za slabije više minerala, to je stvar eksperimentiranja", kaže Karlo, koji upotrebljava profesionalne otopine, a za lakšu kućnu upotrebu predlaže da ih se zamijeni solnom otopinom.

RECEPTI

ESPRESSO

Za jednu šalicu

  • 16 g Barcaffe mljevene kave za espresso
  • 1 kuglica Paragon Chilling Rock s nosačem

Po izboru:

  • 1 - 2 kapi solne otopine

U aparat naliti filtriranu vodu i pričvrstiti ručku s kavom, prethodno lagano pritisnutu. Kuglicu s držačem namjestiti iznad šalice i uključiti aparat. Kad je espresso kuhan, po želji dodati jednu do dvije kapi solne otopine.

SOLNA OTOPINA

  • 20 g soli otopiti u 80 ml prokuhane filtrirane vode. Spremiti u bočicu s kapaljkom.
image

Espresso

BILJANA BLIVAJS/CROPIX

CAPUCCINO

Za jednu šalicu

  • 16 g Barcaffe mljevene kave za espresso
  • 1 dl koncentriranog mlijeka

Dok se kuha espresso, mlaznicom u lončiću napraviti pjenicu od mlijeka. Lagano uliti u šalicu s kavom.

KONCENTRIRANO MLIJEKO

  • 1 l mlijeka

Mlijeko staviti u zamrzivač i držati 12 sati, pustiti da se masni dio otopi, izliti ga u bocu i držati u hladnjaku do upotrebe.

image

Capuccino

BILJANA BLIVAJS/CROPIX

BEZALKOHOLNI NEGRONI S KAVOM

Za jednu čašu

  • 30 ml bezalkoholnog gina
  • 20 ml bezalkoholnog vermuta
  • 10 ml sirupa od maline
  • 10 ml šećernog sirupa
  • 1 espresso
  • 2 kapi solne otopine

Ohlađenom espressu dodati ostale sastojke, dobro promiješati i staviti nekoliko kocki leda.

ŠEĆERNI SIRUP

  • 100 g šećera otopiti u 100 ml prokuhane filtrirane vode i uliti u bočicu.
image

Bezalkoholni negroni s kavom

BILJANA BLIVAJS/CROPIX
26. studeni 2025 21:08