Karlo Purić, pobjednik ovogodišnjeg Barista Cupa, najvažnijeg i najprestižnijeg regionalnog natjecanja u pripremi kave u organizaciji Barcaffèa, otkrio nam je male trikove spravljanja tog omiljenog napitka u malo drugačijem izdanju
Nema ništa gore od loše ni ništa bolje od dobre šalice kave, za koju je osim kvalitetne sirovine potrebna i vještina priprave. U Barcaffèu vode računa o oba elementa, pa osim što nastoje nabaviti najkvalitetnije kave iz Južne i Srednje Amerike, Afrike te Azije, organiziraju i natjecanje mladih barista iz regije na kojem je već drugu godinu za redom pobijedio Karlo Purić iz Zagreba.
Osim sjajne prezentacije, prema riječima glavnog suca Aleša Gorenca najviše mu je bodova donijela senzorika, pogotovo okus espressa kojem se poklanja posebna pažnja, a žiri je osvojio i kremoznim capuccinom te originalnim signature drinkom - bezalkoholnim Negronijem s kavom. "Tajna dobrog espressa su dobra voda, dobra sirovina i na kraju dobar aparat", objašnjava Karlo, koji upotrebljava filtriranu vodu lišenu teških metala i kamenca.
Osim toga, kako bi zadržao što više arome u kavi, prilikom priprave upotrebljava Paragon Chilling Rocks, zamrznute metalne kuglice koje sprječavaju okuse da ispare iz kave, a mogu se nabaviti putem interneta. Na kraju espressu dodaje otopinu različitih minerala čija količina ovisi o vrsti kave. "Za intenzivnije kave treba manje, a za slabije više minerala, to je stvar eksperimentiranja", kaže Karlo, koji upotrebljava profesionalne otopine, a za lakšu kućnu upotrebu predlaže da ih se zamijeni solnom otopinom.
RECEPTI
ESPRESSO
Za jednu šalicu
- 16 g Barcaffe mljevene kave za espresso
- 1 kuglica Paragon Chilling Rock s nosačem
Po izboru:
- 1 - 2 kapi solne otopine
U aparat naliti filtriranu vodu i pričvrstiti ručku s kavom, prethodno lagano pritisnutu. Kuglicu s držačem namjestiti iznad šalice i uključiti aparat. Kad je espresso kuhan, po želji dodati jednu do dvije kapi solne otopine.
SOLNA OTOPINA
- 20 g soli otopiti u 80 ml prokuhane filtrirane vode. Spremiti u bočicu s kapaljkom.
CAPUCCINO
Za jednu šalicu
- 16 g Barcaffe mljevene kave za espresso
- 1 dl koncentriranog mlijeka
Dok se kuha espresso, mlaznicom u lončiću napraviti pjenicu od mlijeka. Lagano uliti u šalicu s kavom.
KONCENTRIRANO MLIJEKO
- 1 l mlijeka
Mlijeko staviti u zamrzivač i držati 12 sati, pustiti da se masni dio otopi, izliti ga u bocu i držati u hladnjaku do upotrebe.
BEZALKOHOLNI NEGRONI S KAVOM
Za jednu čašu
- 30 ml bezalkoholnog gina
- 20 ml bezalkoholnog vermuta
- 10 ml sirupa od maline
- 10 ml šećernog sirupa
- 1 espresso
- 2 kapi solne otopine
Ohlađenom espressu dodati ostale sastojke, dobro promiješati i staviti nekoliko kocki leda.
ŠEĆERNI SIRUP
- 100 g šećera otopiti u 100 ml prokuhane filtrirane vode i uliti u bočicu.
Za sudjelovanje u komentarima je potrebna prijava, odnosno registracija ako još nemaš korisnički profil....