Poznata britanska nutricionistica Radhi Devlukia-Shetty u svojoj kuharici Okusite radost donosi recepte bazirane na biljnim namirnicama i inspirirane ajurvedskim principima
"Ono što jedemo, kao i naše dnevne rutine i misli, ima moć u potpunosti transformirati svaki aspekt našeg zdravlja. U ajurvedi se vjeruje da kombinacija konzumiranja biljne hrane u skladu s dnevnim ritmom i uživanje u hrani sa zahvalnošću i mentalnom prisutnošću u tijelu stvara ono što nazivamo pranom ili životnom silom. Ona pospješuje primjerenu probavu, jak imunitet, manje upala i snažnu vitalnost, a sve to zajedno pruža onaj poseban unutarnji i vanjski sjaj", konstatira britanska nutricionistica i učiteljica joge Radhi Devlukia-Shetty, autorica kuharice "Okusite radost" - bestselera New York Timesa - koja je nedavno objavljena i na hrvatskom.
U njoj se nalazi više od 125 recepata baziranih na biljnim namirnicama, za koje ova popularna veganka tvrdi da mogu promijeniti život i poboljšati zdravlje, a među njezinim obožavateljicama su i slavne osobe poput glumice Jade Pinkett Smith i njezinog supruga Willa koji često jedu hranu spravljenu prema njezinim receptima. Kuharica je podijeljena na poglavlja koja prate recepte s obzirom na doba dana i zahtjeve organizma, a veliku važnost pridaje moći različitih začina.
Radhi je revna promotorica zdravog načina života, poznata po svom radu na području biljne prehrane, ajurvede i emocionalnog blagostanja. Rođena je u Watfordu u Velikoj Britaniji, u obitelji indijskog podrijetla, a njezini roditelji su odrasli u Africi, što je oblikovalo njezin multikulturalni identitet i pristup životu. Kvalificirana je dijetetičarka i nutricionistica, dodatno se usavršavala u ajurvedi na California College of Ayurveda, a kasnije se preselila u New York, gdje je završila obuku za učiteljicu joge i započela dijeliti svoje znanje o zdravlju i wellnessu putem interneta na kojem je okupila široku bazu fanova. Radhi je i voditeljica podcasta @Arellygoodcry koju na Instagramu prati više od dva milijuna ljudi, u kojem razgovara o emocionalnom zdravlju i dijeli osobne priče kako bi potaknula slušatelje na introspekciju i povezivanje s vlastitim emocijama, Na Instagramu ima više od 2 milijuna pratitelja, na TikToku preko 187 tisuća pratitelja, a njezin YouTube kanal prati više od 575 tisuća pretplatnika.
Kupus s maslacem i kimom
Sastojci za 2 osobe
- 1½ žlica nesoljenog veganskog maslaca
- 1 žlica sjemenki kima
- ¼ žličice morske soli
- ⅛ žličice asafetide
- ½ srednje velike glavice kupusa, naribane na trakice debljine 2,5 cm
Priprema
U velikoj tavi zagrijati maslac na slaboj vatri. Dodati sjemenke kima pa pržiti, uz miješanje, dok ne zamirišu, otprilike 30 sekundi. Pojačati vatru do srednje pa dodati kupus, sol i asafetidu. Pirjati, uz često miješanje, dok kupus ne počne omekšavati i rositi se, otprilike 5 minuta. Ovisno o kupusu i ukusu, može ga se u tom trenutku skinuti s vatre, kako bi ostao blago čvrst, ili ga još malo pirjati kako bi potpuno omekšao, najčešće još 5 minuta. Poslužiti toplo. Ostatke je moguće do dva dana čuvati u hladnjaku, u zatvorenoj posudi.
Karamelizirani komorač
Sastojci za 2 - 4 osobe
- 1 velika ili 2 male glavice komorača, bez stabljika
- 2 žlice veganskog maslaca
- 1½ žličica sjemenki kumina
- ½ žličice morske soli
- ¼ žličice mljevene kurkume
- ⅛ žličice asafetide
UMAK
- 215 g grčkog veganskog jogurta bez dodanog okusa
- 30 g narezanih svježih listova korijandra
- 1 žličica svježeg limunovog soka
- prstohvat morske soli
Priprema
Ako se koriste male glavice komorača, narezati ih na četiri kriške, veliku glavicu narezati na osam kriški. U oba slučaja jezgru komorača ostaviti uz kriške jer se tada neće raspasti kod kuhanja. U srednje velikoj tavi zagrijati maslac na jakoj vatri. Dodati sjemenke kumina pa, uz povremeno miješanje, pržiti dok ne počnu pucketati, otprilike dvije minute. Smanjite vatru na srednje slabu pa dodati sol, kurkumu i asafetidu. Pržiti, uz miješanje, dok začini ne zamirišu, otprilike 30 sekundi. Dodati komorač, poklopiti tavu i pržiti dok komorač malo omekša, ali je još hrskav, otprilike 10 minuta. Otklopiti, pojačati vatru na srednje jaku i pržiti, uz povremeno okretanje komorača, dok ne poprimi intenzivnu zlatnosmeđu boju, još 2 - 3 minute. Skinuti tavu s vatre i ostaviti sa strane. Za umak u blenderu pomiješati jogurt, korijandar, limunov sok i sol pa obrađivati dok se ne dobije glatka mješavina. Na tanjuru za posluživanje načiniti postelju od umaka pa na nju rasporediti kriške komorača ili jednostavno komorač preliti umakom. Poslužiti toplo.
Curry od batata, cvjetače, mahuna i indijskih oraščića
Sastojci za 4 osobe
- 1 žlica ekstra djevičanskog maslinovog ulja
- 1 žličica sjemenki kumina
- ½ žličice sjemenki smeđe gorušice
- 15 svježih ili suhih listova curryja
- 1 žličica naribanog svježeg đumbira
- ½ žličice narezane ljute indijske ili tajlandske zelene čili papričice
- ½ žličice usitnjene KKK masale (čaj od mješavine korijandra, kumina i komorača)
- 1 žličica morske soli
- 1 žličica garam masale
- ¼ žličice mljevene kurkume
- ⅛ žličice asafetide
- 3 srednje velika batata, narezana na kockice stranica dugih 2,5 cm
- ¼ srednje velike glavice cvjetače, narezane na cvjetiće
- 30 g indijskih oraščića
- 225 g mahuna, narezanih na trećine
- 240 ml punomasnog kokosovog mlijeka iz limenke
- ½ žlice kukuruznog škroba, krumpirovog škroba ili škroba tapioke (po želji) narezani svježi listovi korijandra za posluživanje
Priprema
U velikoj posudi zagrijati ulje na srednje jakoj vatri. Dodati sjemenke kumina i sjemenke gorušice pa pržiti dok ne počnu pucketati, otprilike minutu. Dodati listove curryja, đumbira i zelenog čilija pa pržiti uz miješanje, oko 10 sekundi, kako bi se oslobodila ulja i arome iz začina. Umiješati KKK masalu, sol, garam masalu, kurkumu i asafetidu pa pržiti tek toliko da se sastojci povežu i zamirišu, otprilike 30 sekundi. Dodati batat, cvjetaču, indijske oraščiće i 120 ml vode pa staviti na vatru da zakipi. Poklopiti, smanjiti vatru i uz često miješanje lagano kuhati dok batat ne počne omekšavati, 3 - 5 minuta. Dodati mahune, poklopiti i kuhati dok sve povrće ne omekša, još otprilike dvije minute. Ako mješavina izgleda previše suho, dodati malo vode. Umiješati kokosovo mlijeko i na laganoj vatri kuhati otklopljeno dok se arome ne sljube, a batat ne omekša, 10 - 12 minuta. U maloj zdjeli miješati kukuruzni škrob i žlicu vode dok se ne dobije glatka smjesa. Mješavinu umiješati u curry pa kuhati, uz miješanje, dok se curry ne zgusne, 2 - 4 minute. Podijeliti curry u zdjelice i dodati korijandar.
Za sudjelovanje u komentarima je potrebna prijava, odnosno registracija ako još nemaš korisnički profil....