FABIJAN DRNAS I MATEA MORETIĆ
Renaissance Art

Sasvim posebna priča: Bračni par otvorio restoran koji donosi gastronomsku renesansu u Dubrovnik

Dubrovnik je postao bogatiji za još jednu jedinstvenu adresu – restoran Renaissance Art, smješten u povijesnom prostoru u ulici Vara.

Dubrovnik je postao bogatiji za još jednu jedinstvenu adresu – restoran Renaissance Art, smješten u povijesnom prostoru u ulici Vara.

Renaissance Art je novo gastronomsko utočište već na prvi pogled očarava estetikom, a na prvi zalogaj osvaja okusima. U ambijentu koji odaje počast duhu renesanse, susreću se elegancija nekih davnih vremena i suvremena interpretacija tradicionalne dubrovačke kuhinje, prožete talijanskim utjecajem i mediteranskom kulinarskom tradicijom.

image
FABIJAN DRNAS I MATEA MORETIĆ

Restoran s ljubavlju vode Matea i Maro Moretić, bračni par koji je svoju strast prema povijesti, estetici i vrhunskoj gastronomiji utkao u svaki kutak prostora. Renaissance Art nije tek mjesto za objed – to je prava kulinarska galerija u kojoj gastronomski doživljaji komplimentiraju nesvakidašnje lijepom interijeru, i obrnuto. Od zidova ukrašenih freskama i portretima značajnih osoba i slavnih književnih likova iz dubrovačke kulturne povijesti kao što su matematičar i fizičar Marin Getaldić, poklisar Marojica Kaboga ili Petrunjela, lik iz najpoznatije Držićeve komedije Dundo Maroje, do klasičnih drvenih stolova i ambijentalne rasvjete koja priziva zlatno doba Dubrovačke Republike – svaki detalj priča vlastitu priču.

image
FABIJAN DRNAS I MATEA MORETIć

U kuhinji se njeguje ljubav prema autentičnoj dubrovačkoj kuhinji s talijanskim utjecajem, no svaki je recept duboko ukorijenjen u lokalnu tradiciju i priču Grada. Na jelovniku se, među ostalim, nalaze i “šporki makaruli”, omiljeno dubrovačko jelo koje se tradicionalno priprema za festu svetog Vlaha, zaštitnika Dubrovnika – dan koji svaki stanovnik grada doživljava s posebnim ponosom.

image
FABIJAN DRNAS I MATEA MORETIć

Tu je i hobotnica ispod peke, koju za restoran svakodnevno lovi predani ribar s otoka Korčule, kao i buzara od dagnji iz Malostonskog zaljeva – prava mediteranska delicija. Autentičnost se osjeti i u detaljima: kapare koje obogaćuju mnoga jela dolaze s otoka Palagruže, gdje ih bere i kiseli tamošnji svjetioničar, dok motar, aromatičnu biljku sa stijena uz more, bere njihov dugogodišnji prijatelj Tonći Kapetan, a kuhari ga kisele i poslužuju kao tradicionalni dodatak jelima i salatama – u svježeg i ukiseljenog. Posebno mjesto u svakom jelu ima i domaće maslinovo ulje, koje Matea i Maro proizvode iz vlastitog maslinika smještenog nadomak Dubrovnika. To ulje ne samo da obogaćuje okuse, već simbolizira povezanost obitelji s lokalnim tlom, prirodom i tradicijom.

image
FABIJAN DRNAS I MATEA MORETIć
image
FABIJAN DRNAS I MATEA MORETIć

Jelovnik se oslanja na sezonske, lokalne sastojke – od ručno rađene tjestenine i morskih delicija do savršeno pripremljenih mesnih specijaliteta i nezaboravnih deserata. Ovdje se tiramisu ne poslužuje – on se stvara pred vašim očima, uz dašak drame i elegancije. Autorski potpis jelovnika nosi Matea – ekonomistica, kreativna perfekcionistica i istinska zaljubljenica u kulinarstvo i vizualnu umjetnost. Njezina strast prema hrani i fotografiji razvijala se godinama, da bi svoj vrhunac doživjela upravo u Renaissance Artu. Ništa od toga ne bi bilo moguće bez njezine desne ruke – chefa Alekse Burovića, koji je znanje i iskustvo gradio radeći na hrvatskim otocima. Njegov doprinos ključan je za izvedbu svakog jela – u kuhinji vodi tim s preciznošću i velikom posvećenošću, a uz njega stoje ostali predani članovi kuhinje kao i poslužitelji koji gostima s pažnjom i strašću prezentiraju svako jelo.

image
FABIJAN DRNAS I MATEA MORETIć

Uz kulinarski užitak, Renaissance Art pruža i glazbeni doživljaj koji goste vodi još dublje u atmosferu prostora. Glazbenica Marija, svojim toplim glasom i virtuoznošću talentirane gitaristice, stvara glazbenu kulisu koja večeru pretvara u istinski emotivan trenutak. Njezine izvedbe – istodobno profinjene i intimne – neraskidiv su dio identiteta restorana i često ono što gosti pamte jednako snažno kao i posljednji zalogaj.

image
FABIJAN DRNAS I MATEA MORETIĆ

Svaki tanjur koji izlazi iz njihove kuhinje oblikovan je s osjećajem za okus, estetiku i emociju – tanjur je platno, okusi su boje, a doživljaj pravo umjetničko djelo. Za Mateu i Mara, ovaj restoran nije posao – to je vizija, ljubav i osobna priča. Renaissance Art poziva sve hedoniste, lokalne i strane, da postanu dio jedne inspirativne dubrovačke priče – o povijesti, strasti i umijeću življenja.

14. prosinac 2025 17:14