Proslavljeni hrvatski nogometaš Šime Vrsaljko zajedno sa svojim rođakom, Andrejem Vrsaljkom, poznatim ugostiteljem, ušao je u novi posao: postali su vlasnici Maškovića hana - monumentalne građevine iz 17. stoljeća, smještena uz Vransko jezero u Sjevernoj Dalmaciji. Maškovića han spaja orijentalni duh i mediteransku tradiciju.
U tišini Vrane, između modrine Vranskog jezera i maslinika koji se pružaju koliko oko seže, stoji Maškovića han - monumentalna građevina iz 17. stoljeća čiji kameni zidovi pamte trgovačke karavane, vojnike i putnike s Istoka. Nekada karavan-saraj koji je počeo graditi Jusuf Mašković, danas je jedno od rijetkih mjesta u Europi gdje možete prespavati unutar zidina građenih prije više od tri stoljeća, a pri tome uživati u komforu luksuznog hotela, izvrsnoj gastronomiji i gotovo idiličnoj atmosferi dalmatinskog zaleđa. Početkom ožujka ove godine Han je dobio nove vlasnike: proslavljenog hrvatskog nogometaša Šimu Vrsaljka i njegovog rođaka, poznatog zadarskog ugostitelja, Andreja Vrsaljka. Za njih, ovo nije bio samo poslovni pothvat.
„Poticaj nije bio isključivo poslovni, bio je to spoj poštovanja prema povijesti, osobne emotivne povezanosti s ovim krajem i želje da ovo jedinstveno mjesto dobije pažnju i sadržaj kakav zaslužuje”, priča Andrej Vrsaljko u svoje, kao i u ime svoga rođaka Šime.
„Kao netko čija obitelj dolazi iz Nadina, mjesta koje se nalazi u blizini, osjećamo odgovornost prema ovom prostoru, ne samo kao investitori i novi vlasnici, već i kao netko tko razumije njegov značaj za cijelu ovu regiju. To je naša baština i naš identitet”, govori nam iskreno Andrej dok sjedimo u dvorištu, ispod guste krošnje iz koje odjekuje cvrkut ptica. Tišina je to koju je, u današnje vrijeme, samo pola sata od Zadra ili Šibenika (da, Han se nalazi točno na pola puta) teško pronaći…
Kako nam je pojasnio Andrej, Šime i on preuzeli su upravljanje hotelom, restoranom te novootvorenim barom. U sklopu Hana još je i recepcija i maleni gift shop, muzej, spa zona, upravna zgrada s uredima i malom konferencijskom dvoranom. O svemu tome treba voditi brigu.
Susret Istoka i Zapada
Od prvog dana preuzimanja, kaže nam, imali su jasnu viziju: učiniti Maškovića han kulturnom i turističkom točkom izvrsnosti. „Želimo da gosti osjete autentičnost ovog prostora, ali i udobnost suvremenog hotela. Ovo je mjesto gdje se susreću Istok i Zapad, prošlost i sadašnjost, i upravo to želimo naglasiti u svakom detalju. Naš je cilj stvoriti lokaciju koja povezuje povijest, kulturu i luksuzni smještaj s vrhunskim gastro doživljajem. To je mjesto za sva osjetila, za one koji traže mir i uživanje daleko od očiju javnosti, od gradske vreve i turističkog kaosa”, pojašnjava Andrej.
Taj koncept danas se vidi u svakom kutku kompleksa. Uz 16 predivno i pomno uređenih hotelskih soba, njihovim preuzimanjem otvoren je restoran ‘Timar‘, gdje je naglasak na lokalnim namirnicama s modernim pristupom. No, možda najposebniji dio priče skriva se nekoliko koraka dalje: u prostoru starog turskog hamama iz 17. stoljeća, gdje je smješten aneks restorana, bar ‘Timar‘.
„Pića se poslužuju bez struje, samo pod svjetlošću svijeća. Atmosfera je intimna, gotovo mistična. Mislimo da ne postoji ni jedan sličan bar u zemlji… Uz to, svaki je koktel osmišljen posebno za ovo mjesto, kako bi gost doživio ono što mi volimo nazvati ultimate dining experience. Objed nama nikad ne završava s desertom, priča se uvijek nastavlja”, objašnjava Matea Magaš, zadužena za odnose s javnošću i evente. Kako nam je pojasnila, odmah nakon preuzimanja, krenuli su s osmišljavanjem novih programa.
„Ove godine po prvi put organiziramo ‘Ljeto u Hanu’, glazbene večeri svakog vikenda do kraja rujna, s mladim glazbenicima i DJ-ima koji našim ljetnim večerima daju poseban ritam. Plan nam je nakon ljeta imati i tematske večeri, posebne retreatove, team buildinge, razne zanimljive radionice te gostovanja renominarih chefova renominarih chefova - kaže Magaš te dodaje kako su već i brojni mladenci ovo mjesto prepoznali kao savršenu lokaciju za svoj poseban dan.
Veliki planovi
„Cilj nam je da Han živi tijekom cijele godine, i to ne samo kao turistički objekt, nego kao prostor doživljaja. Ove zime organizirat ćemo i naš prvi advent, nešto što još nitko nije ovdje, u ovom povijesnom zdanju, pokušao, zaključuje Magaš. Andrej nas vodi kroz predivne kamene lukove koji se nalaze u središtu zdanja, i uvodi u potpuno drugu dimenziju: sa zelenog dvorišta kročili smo u potpuno kamenu ‘ulicu‘ punu cvijeća. Tu vam se nalaze sobe, a mi smo im, jer nemaju balkone, napravili malene privatne terase u cvijeću i stvorili ovu ulicu kako je sada svi zovu”, pojašnjava Andrej uz osmijeh i dodaje: „Rijetko gdje u Europi možete prespavati unutar zidina iz 17. stoljeća, u prostoru koji je nekad bio vojno-krajiški karavan-saraj, a danas hotel s izvrsnim restoranom i atmosferom koja smiruje. Mislimo da je baš taj mir naša najveća prednost”, ističe Andrej, dodajući kako je kombinacija povijesne baštine i suvremenog luksuza, uronjena u mirnu atmosferu Vrane, upravo ono što ih izdvaja.
Planovi su jednako ambiciozni i za sljedeću sezonu: otvorit će se potpuno renovirani wellness, a najveća atrakcija bit će rooftop bazen s pogledom. Sve, naglašava, ide u dogovoru s konzervatorima. „Ništa ne prepuštamo slučaju! Važno nam je što kaže struka”, jasan je. Za Vrsaljka, kako i Andreja tako i Šimu, priča o Hanu ima i snažnu emotivnu dimenziju. „Ovo nije bio hladan poslovni potez, već povratak korijenima”, govori Andrej, te se prisjetio i zanimljive povijesne poveznice: Jusuf Mašković, graditelj zdanja, također je rođen u Nadinu. „Prije nego je postao vrhovni zapovjednik turske vojske, bio je siromašni konjušar kod bega Bećiragića - upravo u ‘našem miestu‘”, zaključuje uz osmijeh.
Ženska ruka iza posebne atmosfere
Poseban pečat novom životu Hana dala je Helena Vrsaljko, Andrejeva supruga, koja je uredila aneks restorana ‘Timar‘ i istoimeni bar. Nakon više od desetljeća provedenih radeći na kruzerima, zajedno s Andrejom, putujući svijetom i crpeći inspiraciju iz egzotičnih vrtova i svjetskih barova, vratila se u rodni Zadar i spojila dvije svoje strasti - cvjetni dizajn i miksologiju.
„Prostor Maškovića hana ima snažan karakter i povijesnu težinu, i to sam željela poštovati. Nisam htjela mijenjati njegovu strukturu, nego ga nadopuniti detaljima koji naglašavaju njegovu orijentalnu dušu - fenjere s toplim, prigušenim svjetlom, mnoštvo svijeća koje stvaraju intimnu atmosferu, posebne vaze, te mnoštvo biljaka i cvijeća”, opisuje Helena. Aranžmane za stolove slagala je kombinirajući dalmatinsko bilje, koje je sama brala u okolici Hana, s egzotičnim vrstama. No Helena nije zadužena samo za uređenje bara i restorana. Kad mladenci odaberu Maškovića han za svoje vjenčanje, dobivaju i nju kao dekoraterku. To znači da ne moraju tražiti dodatnog organizatora za cvjetne aranžmane i uređenje prostora – prednost koja štedi vrijeme i novac, ali i jamči vrhunsku estetiku.
„Kokteli su nastali na sličan način: kombiniranjem poznatog i neočekivanog. Uzimala sam lokalne sastojke, začine i mirise koji me lokalno inspiriraju, i spojila ih s okusima iz dalekih zemalja, ponajviše istoka kako bi ih ukomponirala s poviješću mjesta. Tako svaki koktel, baš kao i svaki cvjetni aranžman, postaje priča”, zaključuje Helena.
U Maškovića hanu povijest ne stoji pod staklom: ovdje se pije iz čaše, jede s tanjura, osjeti pod prstima i diše u svakom detalju. I što je najvažnije - živi!
Za sudjelovanje u komentarima je potrebna prijava, odnosno registracija ako još nemaš korisnički profil....