Naša influencerica Petra Dimić obožava cimet rolice, a s nama je podijelila recept za njihovu malo drugačiju verziju - jednostavan za pripremu i savršen za hladne dane.
Čak i ako niste veliki ljubitelj cimeta, ovaj desert mogao bi vas osvojiti. Već nekoliko sezona slastice s cimetom, a posebno cimet rolice, pravi su hit u hladnijim danima. Ako ste spremni okušati se u njihovoj pripremi, ovo je recept s kojim nećete pogriješiti. No, za razliku od klasičnih cimet rolica, naša influencerica Petra Dimić ovih je dana pripremala takozvane Cinnamon–cardamom bunse.
Radi se o mekanim brioche čvorovima s cimetom i kardamomom, začinom sličnim đumbiru koji desertu daje posebnu aromu. S nama je podijelila i recept za njihovu pripremu, a već pri prvom zalogaju vidjet ćete zašto su toliko posebni.
Cinnamon–cardamom buns by Petra Dimić
SASTOJCI:
Tijesto:
- 200 ml mlakog punomasnog mlijeka
- 2 jaja (sobne temperature)
- 600 grama brašna za kruh
- 8 grama instant kvasca
- 50 grama šećera
- 5 grama soli
- 200 grama omekšalog maslaca
Nadjev:
- 150 grama omekšalog maslaca
- 250 grama smeđeg šećera + 1 vanili šećer
- 2 žličice cimeta
- 1 žličica kardamoma
Premaz prije pečenja (nakon drugog dizanja):
- 1 jaje
- 2 žlice mlijeka
Završni premaz i posip:
- 1 žlica otopljenog maslaca
- 1 žlica mlijeka
- šećer i prstohvat kardamoma
PRIPREMA:
Pomiješajte mlako mlijeko, šećer i instant kvasac te ostavite desetak minuta da se aktivira. Zatim dodajte jaja, brašno i sol te ručno mijesite pet minuta. Postupno umijesite maslac i nastavite mijesiti još deset do 15 minuta, dok tijesto ne postane glatko i elastično. Pokrijte i pustite da se tijesto diže 45 do 60 minuta, dok se ne udvostruči.
Razvaljajte tijesto u veliki pravokutnik. Za nadjev pomiješajte maslac, šećer, cimet i kardamom te premažite tijesto. Presavijte ga na tri dijela, narežite na trake, svaku traku prerezite na tri resice i ispletite pletenicu, a zatim sve zarolajte u čvor. Stavite u nauljeni kalup za muffine i pustite da se dižu još sat vremena.
Prije pečenja premažite jajem i mlijekom. Pecite u pećnici na 200 stupnjeva 15 do 20 minuta, a posljednjih pet minuta prekrijte folijom ako pletenice previše tamne. Vruće ih premažite maslacem i mlijekom, a zatim pospite šećerom i kardamomom. Dobar tek!
Za sudjelovanje u komentarima je potrebna prijava, odnosno registracija ako još nemaš korisnički profil....