PRIVATNA ARHIVA
Ideja za desert

Slatki hit hladne sezone: Naša influencerica ima recept za drugačiju varijantu omiljenih cimet rolica - morate ga isprobati!

Naša influencerica Petra Dimić obožava cimet rolice, a s nama je podijelila recept za njihovu malo drugačiju verziju - jednostavan za pripremu i savršen za hladne dane.

Naša influencerica Petra Dimić obožava cimet rolice, a s nama je podijelila recept za njihovu malo drugačiju verziju - jednostavan za pripremu i savršen za hladne dane.

Čak i ako niste veliki ljubitelj cimeta, ovaj desert mogao bi vas osvojiti. Već nekoliko sezona slastice s cimetom, a posebno cimet rolice, pravi su hit u hladnijim danima. Ako ste spremni okušati se u njihovoj pripremi, ovo je recept s kojim nećete pogriješiti. No, za razliku od klasičnih cimet rolica, naša influencerica Petra Dimić ovih je dana pripremala takozvane Cinnamon–cardamom bunse.

Radi se o mekanim brioche čvorovima s cimetom i kardamomom, začinom sličnim đumbiru koji desertu daje posebnu aromu. S nama je podijelila i recept za njihovu pripremu, a već pri prvom zalogaju vidjet ćete zašto su toliko posebni.

Cinnamon–cardamom buns by Petra Dimić

image
PRIVATNA ARHIVA

SASTOJCI:

Tijesto:

  • 200 ml mlakog punomasnog mlijeka
  • 2 jaja (sobne temperature)
  • 600 grama brašna za kruh
  • 8 grama instant kvasca
  • 50 grama šećera
  • 5 grama soli
  • 200 grama omekšalog maslaca

Nadjev:

  • 150 grama omekšalog maslaca
  • 250 grama smeđeg šećera + 1 vanili šećer
  • 2 žličice cimeta
  • 1 žličica kardamoma

Premaz prije pečenja (nakon drugog dizanja):

  • 1 jaje
  • 2 žlice mlijeka

Završni premaz i posip:

  • 1 žlica otopljenog maslaca
  • 1 žlica mlijeka
  • šećer i prstohvat kardamoma

PRIPREMA:

Pomiješajte mlako mlijeko, šećer i instant kvasac te ostavite desetak minuta da se aktivira. Zatim dodajte jaja, brašno i sol te ručno mijesite pet minuta. Postupno umijesite maslac i nastavite mijesiti još deset do 15 minuta, dok tijesto ne postane glatko i elastično. Pokrijte i pustite da se tijesto diže 45 do 60 minuta, dok se ne udvostruči.

image
PRIVATNA ARHIVA

Razvaljajte tijesto u veliki pravokutnik. Za nadjev pomiješajte maslac, šećer, cimet i kardamom te premažite tijesto. Presavijte ga na tri dijela, narežite na trake, svaku traku prerezite na tri resice i ispletite pletenicu, a zatim sve zarolajte u čvor. Stavite u nauljeni kalup za muffine i pustite da se dižu još sat vremena.

Prije pečenja premažite jajem i mlijekom. Pecite u pećnici na 200 stupnjeva 15 do 20 minuta, a posljednjih pet minuta prekrijte folijom ako pletenice previše tamne. Vruće ih premažite maslacem i mlijekom, a zatim pospite šećerom i kardamomom. Dobar tek!

02. prosinac 2025 11:24