PEXELS
Naši favoriti

Slatko, vruće i tekuće: Ovi ukusni topli napitci idealni su za hladne dane

Donosimo recepte za najpopularnije zimske napitke koji nas griju, liječe i okusima vode na put oko svijeta.

Donosimo recepte za najpopularnije zimske napitke koji nas griju, liječe i okusima vode na put oko svijeta.

Hot Toddy, Škotska

U škotskom gradu Edinburghu postoji Todov bunar, odakle su pubovi u 18. stoljeću crpili vodu pa se vjeruje da je po njemu nazvano ovo piće.

Sastojci:

  • 1 šalica kuhane vode
  • škotski viski po želji
  • 1 žlica meda
  • 5 klinčića
  • pola cijeđenog limuna,a pola narezanog na kriške
  • štapić cimeta

Postupak:

U šalicu dodati viski, med, klinčiće, limunov sok i narezani limun. Preliti vodom, promiješati sa štapićem cimeta i ostaviti u šalici. Pustiti da odstoji nekoliko minuta pa poslužiti.

Canelazo, Južna Amerika

Riječ je o klasičnom zimskom piću popularnom u Južnoj Americi, a najviše u planinskim dijelovima Ekvadora, Kolumbije i Perua.

Postupak:

  • 3 šalice vode
  • 1,5 šalica smeđeg šećera
  • 2 cijeđene limete
  • prstohvat soli
  • 6 štapića cimeta
  • piće Aguardiente
  • rakija od jabuke ili rum

U tavi zakuhati vodu, šećer, sok limete i štapiće cimeta. Kuhati 10 minuta pa dodati alkoholno piće po želji. Procijediti i poslužiti.

Vrući rum s maslacem, Sjedinjene Države

Najstarije je piće u američkoj državi Maine, a potječe iz kolonijalnih vremena.

Sastojci:

  • pola šalice neslanog maslaca
  • pola šalice javorovog sirupa
  • 1 žličica mljevenog cimeta
  • prstohvat soli
  • pola šalice ruma
  • 1 šalica tople vode ili svježe jabukovače

Postupak:

Pomiješati sve sastojke i napitak lagano zagrijati na tavi. Ukrasiti cimetom.

Glogg, Skandinavija

U nordijskim zemljama pije se barem od 16. stoljeća, a konzumirali su ga glasnici i poštari koji su putovali na konjima ili skijama po hladnom vremenu.

Sastojci:

  • 4-5 šalica vode
  • 2 šalice šećera
  • 1 mahuna vanilije
  • 4 komadića cijelog cimeta
  • prstohvat klinčića
  • prstohvat kardamoma
  • prstohvat zvjezdastog anisa
  • pola naranče
  • pola limuna
  • alkoholno piće po želji (crno vino, porto, gin, votka)

Postupak:

Sve sastojke staviti u lonac i pažljivo miješati dok se šećer ne rastopi. Ostaviti da se hladi 24 sata. Procijediti i ukrasiti sa štapićima cimeta, agrumima, orašastima plodovima i grožđicama.

Irska kava, Irska

Izumio ju je kuhar Joe Sheridan u zračnoj luci Shannon 1943. kako bi razveselio umorne putnike.

Sastojci:

  • svježe skuhana crna kava
  • irski viski
  • smeđi šećer

Postupak:

Na dno šalice staviti 1 čajnu žličicu smeđeg šećera i viskija po želji. Uliti kavu i promiješati. Dodati šlag.

Linker
27. travanj 2024 09:15